Akcia Potulky Záhorím

14.7.2019

Myšlienka zaradiť do plánu akcií MKCK na r.2019 aj cyklotúru za objavovaním krás Záhoria vznikla pred rokom na podnet Štefana Škodu. Veru už je to pomaly 10 rokov čo sa Štefan priženil do Koválova. Preto už bol čas zopakovať úspešnú „posvadobnú“ cykloturistiku spojenú s návštevou novomanželov Škodovcov. Do poslednej chvíle som nevedel či budem môcť prísť v nedeľu na štart akcie z dôvodu predĺženia termínu odstávky v práci.

Nakoniec sa všetko „na dobré obrátilo“ a v práci som dostal na Ne voľno. Nič už nebránilo tomu „zbaliť“ sa večer na cestu. Ešte pozrieť do mapy kade budeme putovať zo Šaštína po lesných cyklo- cestičkách na rázcestie Kalaštov (miesta stretnutia so skupinou štartujúcou zo Senice).

Plánovaná doprava do miesta štartu bola vlakom alebo autami. Dušan a Juraj P. navrhli aby zraz účastníkov prichádzajúcich autami bol v Senici (namiesto Jablonice) čo bolo pri pohľade do mapy celkom rozumné riešenie. Predpoveď počasia bola priaznivá. ( 15 až 28 st. C – trocha zamračené a možnosť občasnej prehánky). Ráno prichádzame na žel. stanicu o niečo skôr – z dôvodu „obavy“ či sa všetci záujemcovia o dnešný cyklovýlet zmestíme do vlaku. Nakoniec je to v pohode… (žeby väčšina turistov bola v Trenčíne na POHODE? ). Obsadíme prvý vagón hneď za rušňom v zostave: Igor, Miro, Drahoš, Ivan, Milan, Vlado, Danka, Marianna, v Bíňovciach pristúpi ešte Pavol, … náladu nám vylepšuje ústretový sprievodca a nové priestranné vozne vlaku. Cesta ubieha plynule a čoskoro sme v Šaštíne.

Po vystúpení a štartovom fotení sa pozdravíme s partiou P.Benkovského z klubu KST Spartak TT. (ktorí vystúpili nezávisle od našej partie z posledného vagóna). Ešte jedna cigaretka a môžeme vyštartovať. Využijeme znalosť trasy Vlada Trajlinka – ktorý nám robí navigátora. Cesta ubieha príjemným lesom a čoskoro sme v Borskom Mikuláši. Na konci obce nás čaká I.Matkovčík a M.Modrovský zo skupiny od Senice.

Spoločne potom prídeme na rázcestie Kalaštov kde sa spojíme zo zvyškom partie od Senice. Po zvítaní a tradičnom fotení pokračujeme smerom na Šajdíkove Humence. Opúšťame borové lesy záhorskej nížiny a po prekročení rieky Myjavy smerujeme na Dojč. Po opustení hlavnej cesty (č.500) odbočíme vľavo a miernym stúpaním sa točíme k miestnej VN Koválov. Cesta sa dvíha a vjazd do Koválova je na vrchole slušného stúpania.

Kúsok za kostolom sa zastavíme u Štefana a Veroniky na krátke občerstvenie u nich doma. Domáci sa na nás riadne nachystali. Okoštovali sme domáce výrobky jaterničky, zákusky, chlebíčky aj niečo na zapitie. Štefan a Veronika ešte raz ďakujeme za pozvanie aj príjemné posedenie. Do ďalšej „dekády“ prajeme veľa zdravia a šťastia celej vašej rodine. Ešte spoločná fotka pred domom a pokračujem aj so Štefanom v našom putovaní malebným krajom pod Brančom. Pokračujeme na Smrdáky  – obec známa sírnymi kúpeľmi. Pozn: Práve pre mimoriadne vysoký obsah sírovodíka (680 mg v litri) sa minerálna voda v Smrdákoch považuje za najkoncentrovanejšiu sírnu vodu na území Slovenska a strednej Európy. Odtiaľ ideme smer Rybky- Rohov- Sobotište  – tu si doprajeme nedeľný obed a tiež prečkáme letnú prehánku na terase miestnej reštaurácie.

Po obede pokračujeme smer Podbranč a tiahlym stúpaním až pod zrúcaninu hradu Branč- pohraničný hrad strážiaci cesty cez Malé Karpaty na Moravu. Po prehliadke hradu sa lesnou cestou dostaneme na Prietrž – Osuské – tu ukončíme akciu občerstvením vo dvore miestneho pohostinstva. Vlakári smerujú do Jablonice a zvyšok účastníkov do Senice k autám.

Akcie sa zúčastnili: I.Naništa, D.Fáziková, M.Šuga, J.Golier, M.Modrovský, D.Janus, M.Farkašovská, I.Šikula, M.Liška, V.Trajlinek, P.Herceg, Ľ.Kraic, I.Matkovčík, S.Bejdová, E.Kraicová, Š.Škoda, J.Lukačovičová, R.Miklošík, D.Surovčík, P.Vrábel, A.Kučerová, J.Poláček, spolu 22 účastníkov.

Ďalšia vydarená letná cykloturistika po Záhorí sa skončila. Pre niekoľkých účastníkov to bola generálka pred výjazdom na týždňovku do Čiech. Kto sa nemohol zúčastniť akcie tento rok – môže sa tešiť na budúci rok kedy plánujem(-e) preskúmať nové časti Záhoria. Chcem(-e) pripraviť cyklistickú trasu – spojenú s možnosťou oddychu pri vode  aj s kúpaním…?!  Na záver chcem poďakovať všetkým účastníkom akcie za disciplínu na trase ako aj rodine Š.Škodu s manželkou za starostlivosť a pohostenie v Koválove.

Igor Naništa