Akcia Katarínka

13.11.2021

A je tu opäť koniec roka…2021. Nastáva čas hodnotenia a rekapitulácie (súhrnného opakovania, zhrnutia) realizovaných (aj nerealizovaných) akcií Malokarpatského Cykloklubu. Realizácia každej akcie bola podmienená aktuálnym stavom pandemickej situácie. Vírus Covid-19 neobišiel ani členov (-ky) nášho klubu.

Život ale musí pokračovať ďalej aj napriek zložitej dobe. Virtuálna turistika na začiatku roka, obmedzený pohyb v rámci okresu, neistota, obavy, ako budeme „fungovať“ …?! Koncom jari a začiatkom leta nastáva mierne znormalizovanie situácie s „hnusobou“. Začiatkom júna sa podarilo uskutočniť novinku v pláne akcií – splavovanie Malého Dunaja. V auguste sa dokonca uskutočnil NZC (Národný zraz cykloturistov) SCK na Starej Myjave. A v septembri sa opäť (ako sa aj očakávalo) napriek očkovaniu, začala situácia s vírusom zhoršovať. Opatrenia, odporúčania, príkazy, zákazy, rúška, respirátory, rozstupy, zvyšujúce sa čísla hospitalizovaných, … a. Čas plynie ďalej, zem sa krúti rovnako, klimatický summit (stretnutie najvyšších) neprináša „žiadne“ rozumné riešenie ako zachrániť svet pred „skazou“ …

Pohyb je život. Stretnutia v prírode s priateľmi „rovnakej“ krvnej skupiny je spôsob ako sa socializovať a zostať ešte „normálny“… J

V sobotu sa krátko pred 9:00 hod stretávame v Dechticiach pri cintoríne. Za „normálu“ by sme chystali materiál na prípravu kotlíkového gulášu a drevo do krbu. Dnes volíme náhradný exteriérový (vonkajší) program. V pláne je absolvovať trasu okolo Svätodušnice  – ponad kameňolom na Šidlovej- na Planinku – ku chate na Katarínke – po „opekačke“ – návrat cez chaty do Dechtíc.

Po štartovej fotke a kontrole tekutého „výstroja“ vyrážame na trasu. Sme odhodlaní popasovať sa s nástrahami počasia aj jesenným terénom. Slniečko je schované za oponou ťažkých sivých oblakov. Chodníkom popri vinohradoch a krížovou cestou (lesík volajú miestni – Boričky) sa dostaneme ku krížu. Kríž postavili v roku 1950 obyvatelia Dechtíc z vďaky za Božiu pomoc počas vojny. Od studničky smerom k dedine je už len krátka vzdialenosť na trávou zarastaný vŕšok – zvaný Svätodušnica. Na jeho vrchu je socha Pána Ježiša uložená v presklenej skrinke s nápisom – POKOJ. Výhľady do okolia dnes nestoja za veľa. Ale ten POKOJ je na vŕšku reálne hmatateľný (ak práve nefučí). Chodník lesom nás dovedie nad kameňolom na Šidlovej.

Prechádzame hlavnú cestu na Dobrú vodu. Na rázcestí pred Planinkou začína padať drobná rosa z neba. Planinka je rekreačné zariadenie sídliace v bývalom poľovníckom kaštieli z 18. storočia nachádzajúce sa na samote. Na rázcestí je vhodný čas na doplnenie tekutín aby sme po krátkej prestávke zvládli dokráčať k ohnisku na Katarínke.

V lese sa k nám ešte pripoja Juraj P. a Anka K. ktorých stretáme na trase. Cesta ubieha v „pohode“ a čoskoro sme pri chatách.

Vďaka Milanovi B. ( z TO Stratená stopa) vid. máme zabezpečený proviantný lesný „servis“. Jeho omastený chlieb s cibuľou je neodolateľnou gurmánskou pochúťkou- ešte raz ďakujeme! Zvyšok partie sa postaráme o palivo do ohňa. Aj keď stále „drobno“ mrholí nadšenie a elán nás neopúšťa. Z batohov postupne vyťahujeme slaninky, klobásky, koláče, „pitivo“ a Ivetka s Ivanom dokonca kávovar … Oheň po krátkej chvíli už zohrieva naše „skrehnuté údy“ a opekačka na záver cyklosezóny môže začať.

K partii pri ohnisku sa postupne pridávajú aj Juraj s Božkou G. ako aj „zimný cyklojazdci“ Janči B., Miro Š., Janko Š., z Trnavy. ( foto aj trasa je na FB). Danka F., s Mariannou F., sa pripájajú tiež ( po splnení do obedných PP- prac.povinností). V pláne majú ešte „výšľap“ na zrúcaninu kláštora Katarínka… (aby splnili km „deficit“) a uctili si zároveň pamiatku kamarátov ktorí nedávno odišli „do večnosti“. V POKOJI odpočívajte Jozef M.,  Ondrej S., zostávate stále v našich myšlienkach a spomienkach. Nálada pri ohni „graduje“ a banujem že sme neprizvali k ohňu muzikantov s gitarou. ( možno nabudúce TO už bude možné…)

Prajem „všetkým“ ľuďom dobrej vôle ÚSPEŠNÝ A ZDRAVÝ NOVÝ ROK 2022, veľa voľného času na stretávanie sa lese alebo na bicykli, POKOJ V DUŠI ale aj v RODINE, SPOLOČNOSTI, KRAJINE, OPTIMIZMUS, HUMOR, PRČU, NÁDEJ, LÁSKU, PRÁCU, PENIAZE, POROZUMENIE, … a splnenie VŠETKÝCH VAŠICH TAJNÝCH (aj VEREJNÝCH) ŽELANÍ … namazanú reťaz, fungujúce prevody, sezónu „bez“ defektov, … a štedrého Ježiška… J pekný deň prajem

Igor Naništa

Výletu na koniec cyklosezóny 2021 sa zúčastnili: P. Rapant, I. Naništa., M. Modrovský, D. Soubustová, A. Binková, M. Babišík, M. Heger, E. Hoblíková, H. Klementičová, R. Peschlová, I. Kadlec, J. Budoš, M. Šuga, J. Ščibravý, A. Kučerová, J. Poláček, D. Fáziková, M. Farkašovská, J. Golier, B. Golierová, Ľ. Kraic, I. Pekaríková  s priateľom Ivanom a A. Hollý.