Akcia Kuželov

Je nedeľa 29.7.2006. Dnešným našim cieľom je Kuželovský mlyn.

V Leopoldove nastupujem (Anka Nováková) do vlaku a čakám, či sa niekto vystrčí z vlaku, nejaký Trnavčan. Márne. Sadám do kupé, dávam si raňajky a vtom mi príde SMS-ka. Ahoj Anka sedím v poslednom vagóne (Igor Naništa). Aspoň niekto, potešila som sa. V Novom Mesta nad Váhom, keďže tam bola iba Božka, dávame si staničné pivko a čakáme či sa niekto pridá. Aspoň garant dnešnej akcie. Keďže nik, ideme. K českým hraniciam ideme po hlavnej, dosť frekventovanej ceste k hraničnému prechodu v Stráni. Tu oddychujeme spolu s dvoma domácimi pánmi už dosť unavenými, zrejme ešte nevytriezveli od večera. Obdivujeme pekné muškáty v Květnej a tu nás dobehuje Paľo Vrábel s dvomi kamarátmi.

Ideme ešte kúsok cez frekventovanú Moravu a potom zabočujeme lesa. Pri Hrabine sa posilníme a popod Javorinu cez Vápenky sa pomaly, ale isto dostávame ku Kuželovskému veternému mlynu. Bol postavený v roku 1842 a pracoval až do roku 1940. Mlel obilie na múku a šrot. Bol opravený v rokoch 1973-1977 a vyhlásený za technickú pamiatku. V usadlosti vedľa mlyna je urobené múzeum, sú tu doklady miestneho malohospodárenia mlynárskeho remesla a ukážky horňáckeho obydlia. Kúsok od Kuželovského mlyna je vidieť na slovenskej strane moderné veterné elektrárne. Takže sa tu prelína história a budúcnosť.

Keďže s Jozefom MichaIcom, gestorom dnešnej akcie sa nám doteraz nepodarilo stretnúť, telefonujeme si, kde sa nachádza, lebo bol aj taký úmysel, že pôjdeme na Starú Myjavu k nemu, kde má chalupu. Keďže on bol ešte len na Kuželove, padlo rozhodnutie ide sa domov. Po trocha náročnom stúpaní k Myjave si tu spravíme poslednú pauzičku. No a potom po blúdení cez kopanice sa nakoniec dostaneme do Vrbového. Tu sa rozlúčime s Piešťancami a my s Igorom pokračujeme k svojim domovom.

Akcia dobrá aj napriek malej účasti, Našliapali sme v krásnom prostredí kopaníc až 110 km.

Anka Nováková