Akcia Súľov 13.8.

Za MKCK sa akcie zúčastnili: Paľo Škoda, Paľo Vrábel, Jozef Nádaský, Stano Studený, Božka Ilavská, Hela Gurínová.

Ako hosť: Mirka Valovičová, Milan Vrábel.

V sobotu, 13.8.2011, sa uskutočnila akcia Súľov-Manín. tiesňava. Zúčastnilo sa nás 8 členov.

Ráno pred pol deviatej sme vystúpili z vlaku v Pov. Bystrici. Vítalo nás krásne slnečné počasie. Niektorí zistili, že treba trochu dofúkať gumy, keďže s pumpami čo boli k dispozícii, to nejako nešlo, bolo treba nájsť inú alternatívu. Našťastie kúsok za stanicou bol cykloobchod, kde nám ochotná predavačka požičala pumpu, tak sme mohli vyraziť.

Cesta ubiehala rýchlo, po 15km sme dorazili do dediny Súľov, kde sme sa nachvíľu posilnili a pripravili na náročné stúpanie cez les. Tam sa od nás odpojil Studený aj s kolegom, keďže mali cesťáky. My sme pokračovali po žltom „Céčku“ cez les asi 4 km. Väčšinou sme museli tlačiť bicykle. Po zdolaní stupáku sme sa pokochali výhľadom na okolitú prírodu a sali sme do seba kľud a pohodu, čo vyžarovalo okolie. Potom nás už čakal zjazd do Vrchteplej. Tam sme si spravili obedňajšiu prestávku v penzióne Manín, ktorý svojou architektúrou zapadal do miestnej prírody. Po chvíli za nami prišli kolegovia, čo sa od nás odpojili. V nádhernom prostredí Manína sme sa naobedovali. Práve bolo 12 hodín.

Napriek tomu, že popoludní tam mali svadbu, obsluha bola ochotná nás ešte obslúžiť a netrvalo dlho a jedlo bolo na stole. Po spoločnom fote sme sa pobrali krásnym zjazdom cez Manínsku tiesňavu, čo je najužšie miesto cesty na Slovensku. Ani sme sa nenazdali a boli sme už na stanici v Pov. Bystrici. Tam sa odpojil Paľo Vrábel aj s priateľkou ktorí išli na vlak. Zvyšná partia sme sa rozhodli, že máme ešte čas a sily, tak sme to potiahli do Púchova cez Nimnicu, kde sme hneď za dedinou odbočili na Nosickú priehradu. Tu sme si vychutnali detailný pohľad na priehradu, trochu nás postrašilo pár kvapiek, len čo sme vytiahli pršiplášte, tak si to kvapky rozmysleli. Ako keby si povedali, stačilo.

Potom sme prešli cez Nosice do Púchova, kde sme sa ešte osviežili na peknom, upravenom námestí a zostával nám už len dojazd na stanicu k vlaku. Odnášali sme si pekné zážitky na ďalší krásny kút nášho malého Slovenska.

Tak zas niekedy nabudúce to zopakujeme.

Garant: Paľo Škoda