Akcia Filipov 13.5.

Za MKCK sa akcie zúčastnili: Juraj Poláček, Igor Matkovčík, Dušan Surovčík, Jano Budoš, Ľuboš Kraic, Milka Kraicová, Paľo Herceg, Jožo Michalec (garant), Igor Naništa.

Ako hosť: Drahoš Janus

Túto akcie sme na poslednú chvíľu (v dôsledku nepriaznivej predpovede počasia) preplánovali zo soboty 12. na nedeľu 13. mája.

A dobre sme urobili, lebo v sobotu okolo obeda začalo na západe Slovenska (cyklisticky) nepríjemne prepŕchať. Nedeľa bola trošku chladná, ale oblečenie a kopce zahriali. Vynahradilo to aj pomerne slnečné počasie.

Vyštartovali sme okolo 9:00 z Dobrej Vody a krátko po 10:00 sme spolu z Piešťancami (Dušan Surovčík) z Brezovej smerovali na Priepasné a novú cyklocestu smerom na Polianku do Myjavy. Odtiaľ sme pokračovali na Starú Myjavu až do Ski-landu, kde bolo (už ako tradične) zase zavreté. Takže sme sa občerstvili z vlastných zdrojov. Tu nás čakal aj druhý zástupca z Piešťan Juro Poláček.

Tu sme sa rozdelili: Jedna časť cyklistov šla ďalej klasicky po lesnej cykloceste a druhá časť sa začala škriabať hore po zjazdovke až na starú vojenskú cestu. Tu sa obe skupinky (po asi 15-minútovom čakaní) stretli a pokračovali ďalej už na Moravskú stranu. Výhľady boli veľmi pekné, lebo bol vychladený vzduch.

Tentoraz lúka do Filipovského údolí už bola odkvitnutá, ale panoráma bola fantastická ako vždy. Našťastie terén nebol zablatený, tak sme do údolia zbehli v pohode. Pri chate Megovka poslednú trojicu ponúkli poľovníci borovičkou.

Hlavné občerstvenie sme mali (ako už tradične) u pani Hráčkovej v hoteli Filipov. (prevládala dobrá cesnačka, langoš a čaj s rumom)

Nasledoval jemný stupák do Vrboviec.

Tu sa s nami rozlúčil Juro Poláček a pokračoval sám cez Sobotište, Kunov, Prietrž, Štverník, Brezovú, Vrbové, Ostrov do Piešťan (celkom 132,8 km;/ prevýšenie 1524 m)

Nás od Vrboviec preveril už pomerne poriadny (17%) ostrý stupák na Poľanu – Salaš, kde sme si pozreli Myjavskú pahorkatinu z novej rozhľadne. Nádherné výhľady umocňoval vcelku čistý vzduch a krásna, svieža príroda okolitého kopaničiarskeho kraja. Nasledoval konečne zjazd do šenku pod Lipami v Brestovci. Niektorí to preleteli, tak sa museli vrátiť späť. Lebo vynechať občerstvenie a zohriatie sa v tomto hostinci by bolo trestuhodným nedopatrením.

Do Brezovej sme sa spustili po štátnej ceste, kvôli času, lebo sa zvečerievalo. Tu sme sa rozlúčili s posledným Piešťancom a smerovali sme na Dobrú Vodu. Museli sme sa ešte popasovať s posledným stupákom (zase cez 17%) na Dlhé Rovné. Potom už nasledoval odpočinkový zjazd na Dobrú Vodu k našim autám.

Našliapali sme cca 90 km s prevýšením 1470m.

Čo na záver: trochu sme sa museli popasovať s nepríjemným chladom, ale príroda a samotná cyklistika nám to stonásobne vrátila, lebo sme prešli krásnym krajom plným pekných výhľadov, pokojných cestičiek, ospalých chalúpok a dobrých ľudí.

Michalec & Kraic