Čierna skala 11.2.2017

Akcie sa MKCK zúčastnili: J. Golier, M. Golier, J. Antal, Ľ. Kraic, M. Šuga, V. Naď, J. Budoš, D. Fáziková, J. Michalec, B. Ilavská, P. Herceg, J. Poláček, A. Kučerová a J. Čavojová.

Ako hostia: J. Lukačovičová, M. Farkašovská, E. Antalová a manž. M. a Z. Cibulkoví.

Túto akciu, ktorej hlavným organizátorom bol TJ Atóm Bohunice, si naša skupinka z MKCK trochu upravila pre svoje potreby. Štart a cieľ sme prehodili do Jahodníka, trasu skrátili a prispôsobili tomu, aby sme si ju pri dobrej pohode aj užili a v pokojom prostredí reštaurácie Koniareň na záver aj patrične „zhodnotili“.

Na parkovisku na Jahodníku sa okolo pol desiatej stretávame pomerne slušná skupinka 19-tich turistov(tiek) z Malokarpatského cykloklubu a ich hostí. Po krátkom zvítaní a obligátnom fotení sa vydávame na trasu.

Je trochu pod mrakom, ale inak je všetko OK. Tu dolu ešte nefúka, teplota je niečo málo pod nulou, takže žiadne blato. Snehu ešte niečo zostalo, takže pravá zimná idyla. Cesta nám dobre ubieha. Smerujeme po žltej značke a pri rôznych debatách a kochaní sa okolím čoskoro prichádzame na kótu Horáreň Polámané. Tu sa na chvíľu zastavujeme na krátke občerstvenie. Naše rozhovory už smerujú aj k nastávajúcej sezóne a hlavne k pripravovanému plánu cykloakcií. Ale je to ešte všetko ďaleko, tak radšej sa poberáme ďalej.

Putujeme popri riečisku potoka Majdán, ktoré nás dovedie pod stúpanie na Čiernu skalu. Doteraz to bola pohoda, teraz treba zabrať, lebo sklon cesty sa priostruje. So stúpajúcou výškou začína aj silnejšie fúkať a aj snehu pribúda. Fúkajúci vietor spoločne so snehom vytvorili na stromoch nádherné prírodné scenérie. Keď dolu to bola pravá zimná idyla, tak tu hore je to ako v rozprávke. Ako v Ruskom Mrázikovi. Len Nastenka tu chýbala. Takže nedbáme na štipľavý vietor a fotíme a fotíme.

A to sme už hore na Čiernej skale. Je to tu veľmi pekné, tak ako sa v zime patri aj byť. Zastavujeme sa v závetrí a keďže je čas na obed, tak si doprajeme niečo dobré pre naše žalúdky. Nasleduje vrcholové foto a smerujeme ďalej po žltej na kótu Pod Čiernou skalou. Tu odbočujeme doprava a teraz už po červenej značke putujeme na križovatku Červená hora. Cesta nám zase dobre ubieha, takže sme o chvíľu už na spomínanej križovatke a nastupujeme na starú asfaltku, ktorá nás už dovedie priamo do cieľa našej etapy, na Jahodník.

Zastavujeme sa v už spomínanej reštaurácii Koniareň, kde si doprajeme už konečne aj niečo teplé pre naše žalúdky. A zhodnocujeme a zhodnocujeme…

Táto trasa bola pomerne krátka, 13,5 km. Teraz nám nešlo o množstvo kilometrov, ale hlavne o to, aby sme sa znovu stretli a prežili krásny deň v zimnej prírode. Veď toto je to hlavné pre duševnú a telesnú regeneráciu cykloturistu.

Ľ. Kraic