Cykloturistická akcia – Častá – 8.5.2017

Pešo:

Akcie sa za MKCK zúčastnili: P. Herceg, J. Michalcová, V. Trajlínek, J. Golier, V Gubiová a M. Babišík.

Ako hosť: M. a V. Miklošovičoví

Tradičná Častovská päťdesiatka – už 41 ročník – sa opäť vydarila. Ideálne počasie, stovky turistov na vyznačených trasách od 10 do 50km, ale aj skupinky cyklistov, ktorým sme museli často na lesných chodníkoch dávať prednosť.

Ráno o 7:30 sme s Jankou a Jurajom vyrazili na 35km trasu, ale to už bol Babulo skoro hodinu pred nami, pred sebou mal 50km,tak sa musel ponáhľať. Pod Čermákovou lúkou nás dobehla štvorica – z nášho klubu: Vierka Gubíniová a Vlado Trajlínek a ešte manželia Miklošovičovci. To malo za následok zrýchlenie tempa chôdze na celkom slušný priemer 5,2km/hod. Krátka zastávka na Čermáčke, a po červenej zn. na Hubalovú, kde sme si načreli do svojich zásob a pripili sme si na zdravie oslávenkyne Vierky, údajne 30.-nička, hoci sme jej tipovali menej.

Na Skalku sme to švihli cez oboru okolo Panského domu, ďalej po červenej zn. sme zišli do Sološníckej doliny, kde väčšina rozhodla, že Veľkú Vápennú  budeme dnes ignorovať. A tak sme sa po žltej značke stálym stúpaním po asfaltovej cykloceste dostali k Obrázku a kúsok dolu na Sklenú hutu, kde bola posledná kontrola a výčap piva, ktorý býval označený ako Krvavé šenky.

No a tam sme sa už skoro tradične stretli s Babulom a našou trojicou cyklistov -Budoš, Rosa a Liška, ktorí trochu zmenenú trasu absolvovali na bicykloch.

Dobre padlo spoločné pivko, zhodnotili sme každá skupinka svoju trasu a pokračovali sme ďalej do cieľa – do Častej. Cyklisti cez Doľany, my po zelenej značke.

V cieli na futbalovom štadióne nás usporiadatelia pohostili dobrým gulášom, pridali k nemu fľašku vínka a dobrú zábavu.

Herceg

Cyklo:

Akcie sa za MKCK zúčastnili: J. Budoš, L. Rosa, M. Farkašovská, D. Fáziková a M. Šuga.

Ako hosť: M. Liška.

Ráno 8. mája vyrážame od Relaxu smerom na Suchú cez Doľany do Častej po najkratšej ceste. V Častej Miro, Marianna a Danka sa rozhodli zvoliť inú, schodnejšiu cestu. Išli po trase: Častá – Doľany – Zabité – Solírov – Rybáreň – Sklená Huta (občerstvenie) – Majdán – Smolenice – Trnava (resp. Hlohovec; resp. Buková).

Po registrácií, pivku a káve sme traja odštartovali našu cyklo 50-ku. Prvé poctivé stúpanie na Zochovú chatu nám dostatočne zahrialo naše telá. Po zjazde z Hubalovej, odbočení na Vývrate, sme sa dostali cez traverz do Rohožníka. Po hlavnej ceste sme sa dostali k prvej našej občerstvovačke do krčmy v Sološnici. Pred náročným stúpaním z Plaveckého Mikuláša sme ešte pre istotu doplnili naše zásoby v miestnom šenku, kde bolo zavreté, ale cez okno nám pani podala dobre orosené plzenské pivká.

Dolinou, plaveckým krasom sme obdivovali vrchol Kršlenice a krasové útvary popri zurčiacom potoku. Zastávku sme mali pri Deravej skale. Asfaltka nás zaviedla až po Amonovú lúku. Potom nás už čakal traverz Klokoča, kde sme trochu zašpinili naše bicykle, hlavne, že nik z nás nespadol do kaluže. Na sedle Uhliská sme nepohrdli ostrým vínovým strikom, aby sme zvládli zjazd rigolom. Tu okúsil Ľubo trochu zemskú príťažlivosť, odnieslo to len koleno s malým oškretím.

Na Sklenej hute sme sa stretli aj s našimi pešími kamarátmi z nášho klubu. Po občerstvení a fotení sme absolvovali posledné stúpanie Nad jarkami, neskôr krásny zjazd zo Zabitého do Dolian. Z Dolian cez vinice sme prišli konečne na futbalový štadión  v Častej.

Tu sme sa dobre dorazili dvomi gulášmi a pivom. Pri odchode sme sa opäť stretli s našimi a začala časovka do Trnavy dolu vetrom po rovnakej trase ako ráno. V Sesslery sme celý tento výlet uzavreli s konštatovaním, že to nemalo chybu a Častovská 50-ka patrí stále medzi najlepšiu pešiu a aj cyklistickú akciu.

Budoš