Senec 29.7.2017

Akcie sa za MKCK zúčastnili: Juraj Poláček, Jana Michalcová, Jana Lukačovičová, Ján Budoš, Ľuboš Kraic, Emília Kraicová, Marianna Farkašovská, Igor Matkovčík, Milan Babišík, Miroslav Šuga, Daniel Polák, Jozef Benedikovič, Helena Gurínová a Vladimír Trajlínek

Ako hostia: Pavel Ondovčák, Iveta Pekaríková, Jozef Chudý, Jozef Rusnák, Viliam Rozič, Jozef Šimončič, Tomáš Babišík, Marián Modrovský a Peter Chnapko

V sobotu 29.7.2017 sa uskutočnila ďalšia z plánovaných cykloakcií MKCK, ktorou bol tento krát cyklovýlet na senecké jazerá spojený s kúpaním s trasou: Trnava – Zeleneč – Majcichov – Hoste – Abrahám – Pusté Úľany – Lúčny Dvor – Guláška – Slnečné jazerá – Boldog – Čataj – Igram – Kaplna – Báhoň – Cífer – Karlov Dvor – Biely Kostol – Trnava.

Akcia sa uskutočnila za pekného slnečného a takmer bezveterného počasia, ideálneho na kúpanie, pričom však teploty nedosahovali extrémnych hodnôt, takže aj cyklistická časť akcie bola bezproblémová. Na mieste zrazu, ktorým bola železničná stanica v Trnave sa zišlo celkom 19 cyklistov a cyklistiek, ku ktorým sa v Zelenči pridali ďalší štyria, čím početný stav peletónu nadobudol konečné číslo 23 a mohlo byť vyhotovené trochu oneskorené štartovacie foto.

Po tomto skompletizovaní peletónu sme vyrazili cez Majcichov, Hoste, Abrahám a Pusté Úľany k cieľu našej trasy, na senecké jazerá. V obci Abrahám sme mali menšie zdržanie, nakoľko sa tu konal 1. ročník festivalu Friškofest, ktorý sa síce ešte len rozbiehal, ale aj tak nám prejazd trval o niečo dlhšie. Navyše sme tu dočasne stratili 4 členov, pre ktorých bolo aj doporučené rekreačné tempo prirýchle, zaostali a následne zle odbočili. Telefonát to však veľmi rýchlo vyriešil, a tak sme sa opäť všetci stretli v Pustých Úľanoch, kde sme v miestnom reštauračnom zariadení doplnili potrebné tekutiny.

Po pitnej prestávke sme pokračovali smerom na senecké jazerá, kde sme po príchode zvolili už z minulosti osvedčenú taktiku, teda najprv kúpanie na južnom neoficiálnom Čiernovodskom jazere, ktoré je známe tiež pod názvom Guláška a neskôr po vyhladnutí a vysmädnutí presun na oficiálne Slnečné jazerá.

Na Guláške sme našli veľmi pekné miesto pri brehu, čo pri peknom počasí býva pre tak veľkú skupinu ľudí dosť problém. Tento rok je pre pretrvávajúce sucho o niečo nižší stav vody, vďaka čomu sú však pláže, o niečo širšie a pohodlnejšie. Nižší stav vody našťastie neubral nič na jej kvalite a už tradične bola perfektná. Škoda len, že viacerí účastníci napriek upozorneniu pozabudli pri balení na plavky a uterák a keďže na nudu si netrúfli, nezostalo im nič iné, len pri brehu močiť otlaky.

Po presune na Slnečné jazerá sme rovnako ako v minulosti zakotvili na ich južnej pláži, kde sme využili ponuku miestnych reštauračných zariadení a napriek tomu, že voda tu nedosahuje ani približne kvalít Gulášky, niektorí z nás sa aj tu okúpali.

Zhruba o 15:30 nastal čas na záverečné foto do albumu a nevyhnutný odchod. Cesta domov začala letmou prehliadkou pláží na severnej strane Slnečných jazier a pokračovala cez Boldog, Čataj, Igram, Kaplnu, Báhoň, Cífer, Karlov Dvor a Biely Kostol do Trnavy. V obci Báhoň sme ešte stihli veľmi príjemne posedieť v altánku u Janky Lukačovičovej (Janka a Robo, ďakujeme za pohostenie). Žiaľ posedieť sme nemohli dlhšie, lebo do Trnavy bol ešte kus cesty a ani tá nebola pre viacerých konečným bodom trasy.

Táto akcia bola vyložene rekreačná, čo sa stretlo s celkom dobrým ohlasom, a tak je vysoko pravdepodobné, že na budúci rok bude ďalšia repríza. Je síce pravda, že trasa nemala žiadne vysoké vrcholy s peknými výhľadmi ale vrcholy rekreačného charakteru tiež nie sú na zahodenie.

Záverom ešte štatistické údaje:

– dĺžka trasy:                72 km

– celkové prevýšenie:    170 m

Juraj Poláček