Súľov – Manín 6.8.2017

Akcie sa za MKCK zúčastnili: D. Fáziková, M. Farkašovská, I. Matkovčík, P. Herceg, Ľ. a E. Kraicoví, J. Lukačovičová, M. Šuga, J. a E. Antaloví.

Ako hostia: E. Bališová, M. Kolonová a M. Modrovský.

Táto akcia mala svojím účastníkom pomerne na krátkej trase predstaviť tri prírodné skvosty nášho malého Slovenska: Súľovské skaly, Kostoleckú a Manínsku tiesňavu. Počasie, ktoré sužovalo celý týždeň  naše životy silnými horúčavami, sa v čase našej túry umúdrilo a teploty sa vyšplhali len na 20 až 22 °C. Človek si na trase mohol oddýchnuť od tej spary a odpustil mu aj drobné prehánky, ktoré nás na trase sem-tam sprevádzali.

Kombinovanou dopravou autá – vlak sa nás pred železničnou stanicou v Považskej Bystrici stretáva 13 cyklistov, z ktorých tento krát prevažovali príslušníčky nežnejšieho pohlavia. Počasie je vcelku prijateľné je pod mrakom, drobné ranné prehánky už skončili, tak sa vydávame na trasu.

Prechádzame cez Váh na jeho pravý breh a postupujeme popri dedinách Považské Podhradie, Sebešťanová a Podvažie. V Mikšovej opäť prechádzame cez Váh a vraciame sa na jeho ľavý breh. V dedinke Predmier sa zastavujeme v miestnom hostinci U Kamenára na malé občerstvenie a malé zohriatie sa, lebo oslavujeme Milkine narodeniny. Prečkáme tým malú prehánku a pokračujeme už smerom na Súľovské skaly. Tu pri kochaní na okolitú krásnu prírodu zabudneme pozerať pod kolesá a Janka dostáva defekt. Takže nasleduje malá prestávka na dokončenie kochania a opravu a lepenie duše na Jankinom prednom kolese.

Po obligátnom fotení pokračujeme ďalej. Prichádzame do dediny Súľov. Je krátko pred jedenástou hodinou a keďže ďalšia najbližšia možnosť dať si niečo pod zub, je až v cieli, v Považskej Bystrici, využívame možnosť na občerstvenie v miestnej reštaurácii Na Kopečku. Tu opäť prečkáme malú prehánku, ktorá potom prešla do drobného mrholenia. Takže dáme pršiplášte a pokračujeme v trase. Na sedle Studená ich dávame dolu, lebo je nám po stúpaní poriadne teplo a mrholenie už prestalo. Nastáva zjazd do dediny Bodiná. Je to po krásnych lúkach, ale mokrý povrch nám poriadne znepríjemnil manévrovanie s bicyklom. Obzvlášť mali problémy cestné bicykle, takže nasledovali aj sem-tam pády. No, ale jeden, celkom nevinný, spôsobil Marianne bolesť v členku, ktorý hneď opuchol. Jej trasa tým v nasledujúcej dedine Bodiná skončila. Nasledoval odvoz na aute na pohotovosť s diagnózou zlomený členok, ktorý musí zostať v dlahe 4 až 6 týždňov. No, veľká smola. Držíme je palce, aby sa čo najskôr z toho zotavila.

My ostatní pokračujeme v trase. Za dedinou Bodiná začína stúpanie až na sedlo pod Jankovie vrch. Cesta je pomerne hrboľatá, tak volíme radšej opatrnosť a vystúpame na neho pešo. Zjazd do dediny Vrchteplá je už podstatne kvalitnejší, takže ho zvládame bez problémov. Ďalšia cesta sa už nesie v znamení úplnej pohody, lebo za neustáleho klesania prechádzame cez krásne skalnaté tiesňavy. Prvá je Kostolecká a za dedinou Záskalie prechádzame známejšou Manínskou tiesňavou. Tu sa na chvíľu zastavujeme a sledujeme ohromnosť skalnatých stien. Tieto si bohužiaľ vzali aj zopár mladých, ľudských životov, o čom svedčia pietne tabuľky umiestnené na malom spomienkovom mieste.

Pomaly opúšťame tento tajomný svet skalnatých brál, krásnych lesov, lúk a hlbokých roklín a smerujeme cez Považskú Teplú do cieľa, k našim autám na parkovisko pri železničnej stanici v Považskej Bystrici.

Tu v miestnej reštaurácii zhodnocujeme ešte pri kávičke a pivku dnešnú trasu. Počasie, hoci nám dnes trochu aj prepŕchalo, bolo oveľa vľúdnejšie, než keby prevládali minulé horúčavy. Príroda nám na pomerne krátkej trase ponúkla tri krásne skalnaté skvosty. Zase sme si užili cyklistiku po krásnej slovenskej prírode.

Marianne želáme skorý návrat na cesty, aby spolu s nami mohla pri bicyklovaní zažiť ešte veľa pohody na našich cykloakciách.

Dĺžka trasy: 47,5 km;  prevýšenie: 517 m

Ľuboš Kraic