Cyklozraz Vyhne 31.8.-3.9.2017

Akcie sa zúčastnili: Gurínová, Michalcová, Herceg, Oravec, Studený, J. Golier, MolnárGieci.

Ako hosť: Julíny.

Vo štvrtok 31.8. sme sa dve posádky na autách stretli v Piešťanoch a vyrazili do kúpeľov Vyhne na Studeného chatu, ktorú nám prepožičal grátis na 4 dni.

Hneď po vybalení vecí a bicyklov sme si urobili pešiu turistiku na kopec do prírodnej rezervácie Kamenné more – je to mohutný súbor kameňov a balvanov, tiež lišajníkov a machu. Odtiaľ sme sa ponáhľali do najstaršieho pivovaru na Slovensku – Steiger, kde nám Stano vybavil exkurziu spojenú s ochutnávkou dobrého pivka.

A potom ešte rýchlo na kúpalisko, odtiaľ na večeru. Zahájenie zrazu na futbalovom ihrisku sme už nestihli, ale zato country bál áno, tak sme si naše dievčatá vytancovali.

Budíček o 7:00 ani nemusel byť, prvé slnečné lúče sľubovali horúci deň a naša prvá trasa, ktorú sme si zvolili, C-1 Štiavnicko – Beňadickú, bola náročná – 90 km a prevýšenie 1200m.

Profil trasy bol prvých 40 km bez kopcov, zvyšných 50 iba kopce.

Z Vyhní sme šli cez Bzenicu, Žarnovicu, Voznicu do Hronského Beňadiku, kde sme mali zabezpečenú prehliadku v Benediktínskom kláštore. Bol to úžasný chrám s bohatou výzdobou a históriou.

Odtiaľ späť do Voznice sme šli po vedľajších cestách bez áut a kopcov. No a potom začalo stúpanie dlhou Richnavskou dolinou  asfaltovou cestou až do Štiavnických Baní cez Hornú Roveň nad Banskú Štiavnicu a zvážnicou na Červenú studňu. Potom nás čakal iba 10 km padák do Vyhní, welnes v kúpeľoch, večera a zábava na ihrisku. Tam nás už čakal Tóno so svojou najnovšou priateľkou, ktorú volal servismanka, takže o zábavu a tanečky bolo postarané.

Počas cyklotúry sme sa stretali aj s našimi priateľmi z cykloklubu Zlaté Moravce, ktorí s nami jazdia, či do Čiech, alebo na ostrovy Korzika, Sicília…

V sobotu sme si zvolili cestu na Červenú studňu, odtiaľ zvážnicou – náučnou cestou ochranára M. Kapustu – k vodnej nádrži Klinger a dolu do Štiavnice. Na Klopačke, – známej veže, kde zvolávali baníkov klopaním na drevo do práce do baní – sme si v štýlovej čajovni pochutnali na dobrých čajoch, prešli sme si námestie a pri Sv. Trojice si nás natočila televízia Markíza. V niektorý piatok ráno sa možno uvidíme v ich relácii Teleráno.

Zo Štiavnice sme vystúpali nad mesto. Po hlavnej ceste až do dedinky Podhorie a dlhým padákom sme prišli do kúpeľov Sklené Teplice na dobrú kávu a zákusok.

Odtiaľ sme pokračovali dolu na hlavný ťah zo Žiaru do Bzenice a Vyhní. Večer znovu klasika -welnes, večera, aj dobrá kapustnica, ktorú nám priniesol Tóno. A potom znovu zábava na ihrisku až do polnoci.

Počasie nám vydržalo až do neskorého večera, iba na zábave sme trochu zmokli.

V nedeľu ráno ešte welnes, zbalili sme veci, naložili na bicykle a s prestávkou v kolibe pri Bzenici po dobrom baranom guláši a bryndzových haluškách sme sa vrátili domov.

Zapísal  P.Herceg