Lindavský les – Fugelka – Zochova chata 15.10.2017

Akcie sa za MKCK zúčastnili: P. Vrábel, M. Valovičová, I. Naništa, J. Lukačovičová, M. Šuga, Ľ. A E. Kraicoví a V. Gubiová.

Ako hosť: A. Vyskočil

Táto akcia bola zorganizovaná len tak narýchlo. Hoci sme už tohtoročný plán cyklistických akcií vyčerpali a keďže sa v kalendári objavila ešte malá voľná medzierka, bolo by hriech nezabicyklovať si. No a počasie nám bolo neuveriteľne naklonené, teplota 23 °C, takmer bezvetrie a farebná jesenná príroda v plnom rozpuku. Je rozhodnuté.

Na železničnej stanici v Trnave sa nás o pol deviatej stretáva osem cyklistov(tiek). Zastaví sa pri nás aj naša bývalá členka Mirka Červenková, ktorá bohužiaľ po vážnej nehode musela zavesiť bicyklovanie na klinec. Škoda, lebo bicyklovanie bola jej veľká záľuba. Ale uistila nás, že jej srdce stále zostalo verné cyklistike.

Vydávame sa na trasu. Cez staničný park sa popri železnici dostávame do rekreačného areálu Kamenný mlyn. Tu sa už napájame na štátnu cestu a cez dediny Biely Kostol a Ružindol smerujeme na Budmerice. Pri križovatke na Borovú sa k nám pridáva posledná účastníčka, Janka Lukačovičová. Takto už kompletní pokračujeme cez Budmerice k miestnemu kaštieľu. Pri ňom sa na chvíľu zastavujeme, lebo je pekne od slnka osvetlený a bolo by škoda neurobiť si tu malé foto. Ďalej pokračujeme tzv. Lindavským lesom, ktorý patrí ešte k areálu kaštieľa. Je to po rovine a príroda je tu teraz na jeseň očarujúca.

Za lesom sa opäť napájame na štátnu cestu a pokračujeme smer Dubová. V dedine na chvíľu zastavíme občerstviť sa v miestnom hostinci a popri tom zagratulujeme Vierke Gubiovej k jej nedávnym meninám. Takže dodatočne Všetko najlepšie, Vierka.

V Dubovej opúšťame hlavnú cestu a popri viniciach – teraz na jeseň neskutočne zafarbených do žlta a červena stúpame k chate Fugelka. Krása farebnej jesennej prírody je jednoducho úžasná a ani stúpanie potom toľko nevyčerpáva. Za Fugelkou sa asfalt končí, ale lesná cesta je už miernejšia, takže v pohode cez Tri kopce a Komárku prichádzame ku Zochovej chate.

Tu si doprajeme poriadne občerstvenie – jedlo vo Furmanskej krčme a kávičku na preslnenej terase Zochovej chaty. Teraz je ten pravý čas v pohode si zaspomínať na naše dávne aj nedávne cyklozážitky.

Čaká nás vyše päťkilometrový zjazd do Modry. Ten si aj patrične užívame. Modru len preletíme a zastavíme sa až za mestom pri pamätnom mieste, kde sa poranil pri poľovačke významný slovenský národovec Ľudovít Štúr.

Pomaly a pozvoľna smerujeme popri viniciach s neustálym výhľadom na pestrofarebné Karpaty cez dediny Šenkvice a Vištuk do Báhoňa (tu sa od nás oddelí Janka). No a cez Cífer je to do Trnavy už len kúsok.

Sme v cieli. V reštaurácii Albatros nastáva čas na konečné zhodnotenie dnešnej etapy. Bola to krásna jesenná cykloturistika. Niekedy sa stáva, že aj spontánne rozhodnutie môže milo prekvapiť. A priebeh dnešnej túry to plne potvrdil.

Ľ. Kraic