Akcia Karpaty tour 2001

4.ročník Karpaty Tour, 23.6.2001

V sobotu, 23. júna 2001 pripravili organizátori zo Slovenského cykloklubu, stredisko Trnava a KST En­cián Trnava akciu pre širokú cyklo­turistickú verejnosť pod názvom Karpaty Tour 2001 alebo cyklistické ví­tanie leta. Na štarte 4. ročníka sa prezentovalo 92 účastníkov nielen z Trnavy a okolia, ale aj z Piešťan, Bánoviec nad Bebravou, Vrábľov, Liptovského Mikuláša a dokonca aj zo susednej Moravy (z Břeclavi). V tomto roku meníme štart aj cieľ v Trnave, v reštaurácii RELAX, kde sme u majiteľa p. Svátka našli podporu i spoluprácu pri realizácii akcie. Odpadajú potom problémy, ako a kedy sa vrátiť naspäť do Trnavy, ako to bolo keď bol cieľ v Radošovciach pri mlyne. Dĺžka trasy Karpaty Tour sa tým skráti na cca 126 km. Názov reštaurácie bol i hlavným mottom celej akcie.

Trasa akcie viedla po štarte z parkoviska na Rybníkovej ulici (za asistencie vozidiel polície) smerom na Dolnú a Hornú Krupú do Trstína a na Bukovú 32 km, kde bola prvá občerstvovacia prestávka. Tento úsek trasy nám „spestril“ prudký nárazový protivietor, ktorý sa prihnal nečakane od hôr. Pelotón sa riadne potrhal a vytvorili sa výkonnostné skupinky, ktoré smerovali ďalej cez Plavecký Peter, Plavecký Mikuláš do Sološnice, miesta druhej zastávky pútni­kov na dvoch kolesách na vlastný pohon. Po doplnení tekutín a kalórií sa pokračovalo na Rohožník okolo známej cementárne do Perneku. Tu sa konečne točíme vetru chrbtom, čo je síce dosť povzbudzujúce, ale ešte nás čaká stúpanie na Pezinskú Babu. Radíme ľahšie prevody a stúpame serpentínami k vrcholu. Spoločnosť na ceste hore nám robia aj motorkári harleyisti, ktorí sa nečakane vyrojili na ceste ako sršne. V duchu obdivujeme silu krásnych strojov, ale zároveň veríme v silu našej vôle i nôh zdolať stúpanie v dobrom čase.

Hore nás čaká vytúžená prestávka v bufete, opäť dopĺňame „PHM“ pre naše vyfúkané a uťahané telá. Po prestávke nasleduje pohodový zjazd z Baby smerom do Vinosadov, prechádzame cez Modru okolo pomníka Ľudovíta Štúra s družinou. smerujeme cez Pílu na Červený Kameň a Častú miesta ďalšej zastávky. Vietor je k nám už vľúdnejší a pomáha nás posunúť do cieľa túry, do Trnavy.

V cieli nás čakal kotlíkový guláš a pivko, ktoré všetkým dobre padne po takejto jazde na bicykli. Určite dobre chutilo aj najstaršiemu (66 rokov) a najmladšiemu (15 rokov) účastníkovi akcie. Po posilnení organizátori pripravili žrebovanie štartových čísiel o drobné ceny od sponzorov akcie.

S myšlienkami na plány do ďalšieho ročníka sme sa rozišli do svojich domovov.