Akcia Častovská 50-tka

utorok 8.5.2018

Táto populárna akcia, na ktorej môžete stretnúť rodiny s deťmi, skupinky –násťročných účastníkov i tých narodených hlbšie v minulom tisícročí, cyklistov aj jazdcov na koňoch tento rok napísala svoje štyridsiate pokračovanie. A bolo to opäť vydarené putovanie po cestách a cestičkách v Malých Karpatoch nad obcou Častá. Tento rok opäť aj s našou účasťou. Keďže tradičný garant akcie, Paľo , sa nemohol tento rok akcie zúčastniť, prebral som po ňom štafetu ja. Tiež pravidelný organizátor cyklistickej partie, Janči, mal pracovné povinnosti a tak sa zdalo, že MKCK tento rok nebude mať na bicykloch v Častej zastúpenie. Ale aj tu sa našla trojica zástupcov, ktorá reprezentovala naše farby.
Utorok ráno, štátny sviatok. Miesto vylihovania v posteli máme skorý budíček. Zraz na štarte v Častej bol určený dosť skoro a tak z Piešťan vyrážame takmer s vychádzajúcim slnkom. Na štarte nás čaká malé prekvapenie – okrem nás tu z našej partie nie je nikto. Ešte chvíľu čakáme pri chmeľovom nápoji, ale keď ani do pol hodiny nikto neprichádza, vyrážame vo štvorici. Nič to, minulý rok sme na začiatku boli len traja, rozrástli sme sa až časom. Stúpanie po asfaltke ku hradu Červený Kameň nám hneď spočiatku rozprúdi krv. Zrána je príjemne chladivo, ide sa nám dobre. Rovnakým tempom pokračujeme až po koniec asfaltky v Papierničke, kde si pred stúpaním v Zajačom jarku dáme tradičné tekuté posilnenie. Plní síl vybehneme tento stupák a už sa spúšťame dole k Zochovej chate. Nestojíme ani tu, zastávku plánujeme ako každý rok na terase chaty Pod lesom. Cestou míňame v lese schované chatky a chaty. Jedna z nich ako keby z oka vypadla usadlosti z filmu Slavnosti sněženek, chýba len ten americký búrák.
Na terase sa zdržíme dlhšie ako sme pôvodne plánovali. Chvíľu za nami totiž vyrazila ďalšia štvorica. Počkáme ich tu, spolu sa nám pôjde veselšie. A tak si dáme ďalšie pivko, môžem ešte aj ja, šofér. Za chvíľu sa môžeme zvítať s Dankou, Mariannou, Vladom a Paľom. Pešia skupina je kompletná, niekde vzadu sú ešte traja cyklisti, tých hádam stretneme neskôr. Pretože čas pokročil, už sa príliš nezdržiavame a stúpame na Čermákovu lúku. Tu je prvá kontrola, občerstvenie, slniečko. Aj by sme zostali. Ale neprišli sme sem kvôli tomu, chceme aj niečo prejsť. Päťdesiatka to dnes nebude, to sme ani nechceli, aj tá 35-tka dnes nie je reálna, bude stačiť aj 25-tka.
Dnes sme preto už skončili s výšľapmi do kopca, bude to už len skoro rovina a dole kopcom. Treba len prejsť určenú dávku kilometrov. Aj to bude stačiť. Takže ideme ďalej. Čaká nás pekný úsek cesty pod Gajdošom, potom kúsok lesom a sme na Hubalovej. Tu sa chvíľu posilníme a pokračujeme cez oboru. Obídeme tak Taricové skaly a hlavne nepríjemný zostup z nich do sedla Skalka. Kúsok za ruinou Panského domu nás dobiehajú cyklisti – Vierka, Miro a Marián. Takže dnes sme tu jedenásti. Ujde. Po krátkom rozhovore pokračujú dopredu, uvidíme sa ešte v sedle. O chvíľu sme tam aj my. Je tu ďalšia kontrola a príležitosť na krátky oddych a občerstvenie.
No tiež tu nemôžeme byť dlho. Čaká nás ešte pekná porcia kilometrov. Ideme popri obore, cez polia medvedieho cesnaku. Už síce kvitne, ale jeho aróma nás sprevádza pekný kus cesty. Na Záhorí zahrmí. Predpovede počasia neklamali. Búrka sa nám našťastie vyhne, aj jemný dáždik len šuchoce v listoch stromov, po nás sa nedostane. Po ceste ešte chvíľu sledujeme prácu drevorubača, dáva dole sucháre pri chodníku. Ale to už sme skoro na Sklenej hute. Tu nás čaká posledná prestávka. Danka s Mariannou končia. Zohnali si odvoz do Častej, zranené nohy ich ďalej nepustia. Aj tak to bol dnes od nich statočný výkon. Z 25-ky urobili skoro 23 kilometrov. Nás čaká už len posledný kúsok popod Geldek a Egreš – 9 kilometrov. Je to nekonečný záver, treba iba klásť nohu pred nohu, odpojiť mozog a nejako sa presunúť do cieľa.
Podarilo sa. Sme v Častej. GPS nám ukazuje takmer 31 kilometrov. Statočná 25-tka. Ešte si dáme guláš, nápoj a môžeme sa rozísť domov. Strávili sme pekný sviatočný deň v prírode, ponaťahovali sme si trochu svaly a bolo nám fajn. Za rok sa snáď opäť vrátime.

Pešej turistiky sa zúčastnili: B. Ilavská, D. Fáziková, M. Farkašovská, V. Trajlínek, M. Modrovský, B. Polocík, P. Rapant a J. Golier.

Česť cyklistov zachraňovali V. Gubiová, M. Šuga a M. Kupčík

Zapísal zastupujúci garant Juro Golier.