Akcia Od Tatier k Dunaju

Cyklistiky sa zúčastnili : J.Golier, P. Julíny s manželkou, B. Ilavská, J. Lukačovičová, D. Surovčík, T. Gieci, V. Naď, P. Herceg

4. ročník tejto krásnej cykloakcie bol odštartovaný už tradične zo Štrbského Plesa v pondelok 21.5., aby  v sobotu 26.5. po šiestich  etapách a 500 km naprieč Slovenskom dorazil peletón, v ktorom okrem pacientov postihnutých sklerózou multiplex a ich sprievodcov jazdilo aj veľa ich priaznivcov do Bratislavy.

Už minulý rok sme túto cykloakciu okrem doprovodu podporili aj finančným príspevkom, tento rok sme si to zopakovali.

Prvé tri etapy z V. Tatier do Trenčianskych Teplíc odjazdil z nášho klubu Tóno G., vo štvrtok sme ho vystriedali, prešli sme štvrtú etapu z Trenčianskych Teplíc do Piešťan – 65 km.

Priaznivé počasie, priateľskí a ohľaduplní cyklisti v peletóne, doprovod policajtov, ktorí sa starali o našu bezpečnosť- už lepšiu cyklistiku si ani neviem predstaviť.

Prvá prestávka v Trenčíne, krátky kultúrny program na zrekonštruovanom námestí aj s príhovorom primátora p. Rybníčka, ďalej šliapeme cez Chocholnú, Melčice do N. M. nad Váhom.

Tam nás privítala folklórna spevácka skupinka krojovaných žien, krátka prestávka na občerstvenie a šliapeme ďalej cez Čachtice, Krakovany do Piešťan.

V cieli nás vítajú akurát naši priatelia – Hela G. a Tóno G.

Túto etapu sme ukončili v pivárni Oáza pri dobrom pivku a dohode, že ak nebude v piatok pršať, tak trojica z TT a Báhoňa pôjdeme aj piatu etapu z TT cez Hlohovec, Nitru a späť cez Hlohovec do Trnavy. Ostatní nesľúbili, pretože od piatku až soboty sa zúčastnili plánovanej cykloakcie v Rajci.

Piatok ráno – prší a prší, tak sme si zavolali a zostali doma. V sobotu už ráno na oblohe slniečko, na štart poslednej, šiestej etapy z Trnavy do Bratislavy sme prišli dvaja z našej partie, o desiatej sme vyrazili na 75 km trasu opäť za doprovodu policajtov, prestávka v Majcichove a Veľkom Bieli.

Presne podľa plánu sme dorazili do BA na Hviezdoslavove námestie o 15:00. Pred Slovenským národným divadlom nás vítali ohlušujúce bubny a davy turistov.

Ešte oficálna rozlúčka cez mikrofón so všetkými, ktorí bicyklovali a sprevádzali pacientov od pani Jarky Valčekovej, predsedníčky združenia SM Nádej (tiež pacientky), úžasne vitálnej ženy, ktorá si to spolu s ostatnými pacientmi odmakala od Tatier až do Bratislavy.

Musím sa hlboko pokloniť a poďakovať tým ľuďom, ktorí zvládli celú trasu, ale hlavne chorým na túto nie ľahkú chorobu, zvládli to statočne.

A môj, a nielen môj obdiv patrí cyklistovi z Trenčína, ktorý celú trasu prešiel na tom KOSTITRASOVI a stále bol v čele peletónu.

No a ešte jedno na záver  – na budúci rok chceme túto cykloakciu niektorí robiť už od Tatier.

zapísal Paľo Herceg