Akcia Tri vodné nádrže

25.5.2019

Akcie sa za MKCK zúčastnili: Juraj Poláček, Anna Kučerová, Ľuboš Kraic, Emília Kraicová, Jozef Nádaský, Viera Gubiová, Pavol Vrábel a Denis Vrábel

Ako hostia: Marián Modrovský, Marián Kupčík, Gabriela Bučányová, Miroslav Bučány, Stanislav Zámečník, Stanislav Zámečník ml. a Alexander Pravda

Ďalšia akcia z kalendára MKCK s názvom Tri vodné nádrže sa uskutočnila v sobotu 25.5.2019 s trasou Bojná – Záhrady – Závada – Duchonka – Kulháň – Nemečky – Tvrdomestice – Jacovce – Tesáre – Bojná.

Počas akcie nám bolo dopriate priam ideálne cyklistické počasie s teplotou 20÷24°C, malou oblačnosťou a takmer bezvetrím. V mieste zrazu, ktorým bolo parkovisko pre Rančom pod Babicou sa o 10:00 zišlo 15 cyklistov a cyklistiek, odhodlaných zdolať nástrahy síce krátkej ale nie práve rovinatej trasy. Blízkosť Ranča pod Babicou nás pred štartom zlákala na krátke občerstvenie, ktoré bolo využité aj na tradičné štartovacie foto, po ktorom nezostávalo už nič iné len vyraziť na trasu.

Hneď na začiatku trasy nás čakal asi najťažší úsek trasy s dosť prudkým stúpaním po nespevnenej ceste, na ktorom sa viacerí celkom zapotili. Toto stúpanie však našťastie bolo dlhé len 1.5 km, pričom zvyšná časť nespevnenej cesty na križovatku pod Mačacou skalkou už bola miernejšia. Nasledoval zjazd (za odmenu) po spevnenej ceste do obce Záhrady a ďalej miernymi „hupáčikmi“ do Závady, čo bola najkrajšia časť trasy s minimálnou premávkou (tento kúsok Slovenska určite stojí za návštevu).

Za obcou Závada sme míňali odbočku na Podhradie a odtiaľ to bolo už len na skok na legendárnu Duchonku, našu prvú vodnú nádrž na trase. Tu treba povedať, Duchonka dnes žije už len zo zašlej slávy, pričom najmä kemping pamätá aj lepšie časy. Penzión Hrádza však funguje, a tak sme si tu spravili obednú prestávku, čo je zrejme aj dôvod, pre ktorý majú viacerí na následných spoločných foto úsmev na tvári. Po obede prechádzame cez kemping pozdĺž brehu do chatovej osady za vodnou nádržou, kde to zdá sa celkom žije a vyrastajú dokonca aj nové chaty.

Z Duchonky trasa ďalej viedla lesom po značenej cyklotrase s takmer novým asfaltovým povrchom na Kulháň, kde sa nachádza známe rybárstvo s možnosťou ochutnať údeného pstruha, ktorého je možné v prípade záujmu aj vlastnoručne uloviť, čo využívajú najmä rodiny s deťmi. Nikto z nás sa síce k lovu neodhodlal, ale údeného pstruha si niektorí dali.

Naša ďalšia trasa viedla k vodnej nádrži Nemečky, ktorá slúži ako zdroj pitnej vody, a tak je jej využitie na rekreačné účely zakázané. Aj keď mnohí o tom nevedia, vodu z Nemečiek už v minulosti pili, pretože Nemečky boli zdrojom pitnej vody aj pre v našom regióne celkom známy pivovar Topvar. Nezdržujeme sa tu dlho a po „povinnom“ fotení vyrážame ďalej.

Záverečný úsek trasy viedol cez Tvrdomestice a okrajom Jacoviec do obce Tesáre, kde sa nachádza rovnomenná tretia vodná nádrž trasy. Spoločné foto spravíme pre poriadok aj tu a s vidinou vychladeného nápoja v Ranči pod Babicou, ktorý je len čo by kameňom cez kopec dohodil vyrážame do posledného kopca. Dedinskú asfaltku strieda poľná cesta, pričom sa obavy garanta z blata vzhľadom na predchádzajúce dažde našťastie nepotvrdili.

V Ranči pod Babicou sme pri vychladenom nápoji podľa vlastného výberu akciu náležite vyhodnotili a ukončili. Záverom treba vyzdvihnúť výkon Maroša Modrovského, ktorý cestu z Piešťan do Bojnej cez hory a späť absolvoval na bicykli, čím si trasu poriadne predĺžil a tiež Paľa Vrábla, ktorý sa k nemu pridal na spiatočnej ceste do Piešťan.

Záverom ešte štatistické údaje:

– dĺžka trasy:                             45 km

– celkové prevýšenie:              610 m

Juraj Poláček