Akcia Povianočná turistika

Povianočná turistika v Malých Karpatoch 28.12.2019

Akcie sa za MKCK zúčastnili: M. Babišík, P. Herceg, J. Budoš, J. Golier, Ľ. Kraic a E. Kraicová, J. Baránek, J. Ščibravý, V. Trajlínek, M. Farkašovská, V. Oravec a M. Šuga.

Ako hostia: R. Mocko, E. Corticelli, P. Rapant, J. Lukačovič, J. Polakovič, A. Masaryk, I. Málik, R. Černianská, M. Poláková, B. Golierová, S. Macejka, L. Macejková, M. Modrovský, V Galbavý a M. Slivka s dcérou.

Destináciou pre povianočnú a zároveň aj poslednú akciu z nášho hlavného plánu pre tento rok sa stali Malé Karpaty. Za posledné roky sme si k nim vypestovali takpovediac nadštandardný vzťah, ktorý sa preniesol aj na náš neustále sa rozširujúci počet sympatizantov. Tieto hory nás magicky priťahujú. Veď máme ich takpovediac za humnami a každý pobyt v nich je pre nás úžasným relaxom, kde dobrá partia vždy strávi nezabudnuteľné chvíle.

Trasu sme zvolili pre túlanie sa v okolí kopcov Polámané a Starý plášť. Štart a cieľ akcie bol v dedine Lošonec. Na malom námestíčku sa nás krátko po deviatej hodine stretáva pomerne slušná skupinka, 28 turistov-tiek.  Po obligátnom fotení pri autobusovej zastávke sa vydávame na trasu.

Za dedinou smerujeme cez lúky ku kamennému krížu. Tu zabočujeme doprava do lesa. Túlaním sa popri kopci Červená onedlho prídeme na žltú značku smerujúcu na Čiernu skalu. Chvíľu ideme po nej. Terén je zo začiatku trochu mokrý, ale jemný snehový poprašok dáva tušiť, že zem a teda aj blato budú tam vyššie aj trochu premrznuté. A tak aj bolo.

Stúpanie na sedlo pred Čiernou skalou nás trochu potrhá, ale hore sa počkáme, lebo ďalšia trasa už bude mimo značených ciest. Odbočujeme doľava a pokračujeme po hrebeni smerom na Starý plášť. Tu hore sa už trochu aj rozfúkalo, takže snažíme sa využívať terén pre trochu toho závetria. Nakoniec sa nám ide celkom v pohode. Výšku veľmi nestrácame. Hrebeň sa pekne hadí a my si užívame krásnu turistiku v doteraz nepoznanom svete tohto malokarpatského divadla.

Hneď po ľavej ruke míňame krásny skalnatý vrchol Polámaného (612 m). Zanedlho ďalší, tentoraz bezmenný kopec. Okrem skalnatých krás nám kulisu tvoria aj majestátne buky, ktoré si toho viac pamätajú, než je bežné pre strednú malokarpatskú flóru. Trochu mi to pripomína scenériu z ruského Mrázika. Len toho snehu tu chýba. Škoda. No vynahradzujú to pekné výhľady na sever na Lošonec a Bohunickú elektráreň.

Ani nezbadáme a už sa nám priblížil ďalší krásavec – Starý plášť. Tento 644 m vysoký vrchol patrí pre svoje unikátne výhľady v Malých Karpatoch k veľmi vyhľadávaným  kopcom. Dnešok nebol výnimkou. Hoci nebolo to pravé „echt“ počasie, ale dovideli sme až na Piliské vrchy pri Visegrade, čo je až za Štúrovom.

Na vrchole je postavená lavička. Z tohto miesta svoje pohľady do ďaleka často upieral aj veľký milovník tohto kopca, lekár, vedec a dlhoročný predseda PZ Monrepos, Prof. Gustáv Čierny. Takže nie sme sami, kto sa tu rád kochal okolím.

Pri pohľade dolu po krajine sa aj pre nás na chvíľu zastavil čas, no ale snívať sa nedá donekonečna, treba sa pobrať ďalej. Poberáme sa dolu po úžľabine až k malému pomníčku.

V Malých Karpatoch je veľa pietnych miest umiestnených v lokalitách, ktoré daný milovník prírody najradšej navštevoval. Toto patrí neznámemu trampovi z osady Feriba, ktorý ukončil svoju životnú púť v roku 2009. Česť jeho pamiatke.

Naše potulovanie už od teraz smeruje do cieľa k Lošoncu. Putujeme miestami po zvážniciach, miestami po lesných chodníkoch. Sem-tam sa zapotácame, sem-tam spadneme (našťastie nič vážne). Je to v pohode, lebo cesta má už len mierny sklon.

Dostávame sa na asfaltku a popri potoku Bohatá prichádzame k Olšovskému mlynu. Lošonec je už takmer na dohľad. Už len prejsť okolo chát a následne cez lúky a sme v cieli.

Záver akcie vyhodnotíme v Kaviarni u Kováčov. Prešli sme 17.5 km s prevýšením 600 m.

Čo dodať na záver. Nestalo sa nič, čo by sme neočakávali, nestalo sa nič, čo by bolo nezvyčajné. Nestalo sa nič, na čo by sa nedalo v dobrom spomínať. Stalo sa len pramálo, alebo vlastne veľa? Stalo sa hlavne to, v čo sme každí dúfali. Dnes už každý vie, že to bol opäť parádne prežitý deň s dobrou partiou v Malých Karpatoch.

Ľ. Kraic