Akcia Silvester na Geldeku

31.12.2019

Účastníci:
Ľubo a Milka Kraicoví, Stano a Lydka Macejkoví, Ľubo a Helen Rosoví, Juraj Golier, Palino Herceg, Jozef Baránek, Maroš Modrovský, Janči Budoš, Jozef Lukačovič, Milan Liška, Vlado Trajlínek, Vierka Gubiová, Maroš Kupčík, Janko Štibravý, Deniska a Miloš Kucharoví, Jožko Behúl, Jozef Chudý, Laco Duboš, Rudko a jeho kamarát a ja (Milan Babišík).

Cca o 8:30hod. sa zišla prekvapujúca veľká skupina v Častej, neďaleko miestneho trhoviska.
Po krátkom zvítaní a navrhnutí trasy vyrážame smer Zámocká ulica k hradu Červený kameň. Tam prechádzame na zelenú značku, ktorá nás privádza k zvernici Biela skala. Zelenú značku tam opúšťame a cez bránku vstupujeme do obory. Miernym stúpaním okolo Veľkého Vápenného zastavujeme pri božej muke s obrázkom sv. Huberta.
Na rázcestníku sa čakáme a pokračujeme doprava, smer k ompitálskemu Geldeku. Vychádzame z obory a miernym stúpaním traverzom sa kocháme krásnymi výhľadmi na Veterlín, Čelo, Záruby, Roštúnske pohorie…., vystupujeme doľava na pomyseľné sedlo medzi predný a zadný hrebeň Geldeku.
Pokračujeme na ompitálsky Geldek, kde na pravé poludnie zdvíhajú slovenskú zástavu a za výdatnej pomoci našich hlasiviek spievame zborovo slovenskú hymnu. Po nej ešte domáci prespevujú hymnu obce Doľany a pár ľudových pesničiek.
Maroš Kupčík a Jožko Behúl otvárajú sekt, ktorým si pripíjame. Tu sa skupina okolo Jožka Behúla s nami lúči.
My pokračujeme na zadný hrebeň Geldeku, ale už aj s Vladom Trajlínkom, (pozn. dnes bol aj na Záruboch), cez plot obory. Tam sa zapisujeme do vrcholovej knihy, tak ako sme to urobili na prednom Geldeku.
Juro Golier vyťahuje z batohu sekt, ktorým si pripíjame na zdravie.
Pokračujeme netradične, zostupujeme cez skalný masív pod zadným Geldekom na lesnú cestičku. Nachádzame sa v obore, zvážnicou sa dostávame okolo Štefanského potoku, do Častovskej doliny ku kameňolomu.
Tam miestni poľovníci pripravili guláš z diviny, ale ako aj minulý rok, ušlo sa len niektorým z našej skupiny. Tí ostatní si mohli dať častovské varené biele vínko od Pegas-u.
Pri reštaurácii na Vŕšku sa lúčime a dozvedáme sa o ďalšej akcii, ktorú Častovanci pripravujú.

Na záver prajem všetkým , ktorí sa neboja chodiť do lesa, aby sa nebáli aj tento rok.

Milan Babišík