Akcia Tŕstie

Túra na Tŕstie – sobota 15.2.2020

Z našej skupiny sa akcie zúčastnili: Mirka Čičmanová, Lydka a Stano Macejkoví, Milka a Ľubo Kraicoví, Božka a Juro Golieroví, priatelia z Malaciek Evka a Lojzo Holý, Vlado Trajlínek, Igor Naništa, Jozef Baránek, Janko Ščibravý, Jozef Morvay, Vojto Galbavý, Maroš Modrovský, Jozef Lukačovič, Paľo Rapant a dve dievčatá z Bratislavy.

Podľa kalendára Malé Karpaty a okolie pripadla na sobotu 15.2.2020 akcia: ZIMNÉ VÝSTUPY NA MALOKARPATSKÉ VRCHOLY 23. ročník – tentokrát  túra na Tŕstie.
Organizátor Miroslav Svítek a TK Štart Bratislava
Trasa: pešo, lyže, snežnice, bicykel – trasa ľubovoľná
Štart: je možný z autobusovej zastávky v obci Cerová, Jablonica, Buková alebo z vlakových zastávok Cerová–Lieskové alebo Buková
Cieľ: Stretnutie na kopci Tŕstie pri Rozbehoch 460 m n.m. medzi 12.00 h – 13.00 h.

V sobotu ráno cca o 9:00 h sa stretávame na žel. stanici Trnava. Do odchodu „nášho“ vlaku zostáva 11 minút tak rýchlo kupujeme lístky a presúvame sa na perón. Tu už „prešľapuje“ pár nedočkavých turistiky- chtivých turistov a turistiek. Na zastávke predmestie Trnava pristupuje ešte pár trampov.

Cesta ubieha v debatách rýchlo a čoskoro sme na zastávke v Smoleniciach. Tu pristupuje „automobilová“ partia od Piešťan aj od Trnavy. Prvá skupina vystupuje na Bukovej. Druhá skupina sa prevezie tunelom na zastávku v Cerovej. Slniečko nad hlavami pripeká a predpovedá, že dnešný deň bude fajn. Po letmom štarte sa na obzore pred nami črtá silueta zrúcaniny Korlátka.

Je to náš prvý cieľ na trase túry. Po ceste stretáme 2 sestry z Bratislavy, ktoré sa vydali na túru rovnakou trasou. Čoskoro sme pri pamätnej doske zosnulého I.Ondriša z T.O. Icarilla. Tu sa krátko zastavíme na malé občerstvenie. Počasie je neskutočne jarné. Zastávka padla vhod, pretože chodník sa začína dvíhať dohora.

Okolo posedu a cez peknú lúku sa dostaneme na asfaltku ktorá nás „privedie“ na traverz ku Korlátskemu hradu. Pod skalou zavoniame dym z ohniska od neďalekej osady. Čoskoro sme medzi stromami zahliadli Korlátka. Vychádzame z lesa rovno na lúku pod hradom.

Od r.2004 hrad začali „odklínať“ skauti, od r.2008 o.z. Renova a spoločenstvo SmóTrBí. Od r.2017 boli realizované prvé stavebné zásahy na obnove. Bližšie sa dozviete z inštalovaných panelov. Kocháme sa krásnymi výhľadmi na Záhorskú nížinu s borovými lesmi a dedinkami učupenými v diaľke. Ešte spoločné foto na veži, krátke zastavenie pri pietnom mieste Trnavských trampov na blízkej lúke.

Pokračujeme ďalej okolo „veterníkov“ veternej elektrárne Cerová. Lokalita Vápenková skala mala byť vytypovaná ešte pred rokom 1989, keď Slovenské elektrárne plánovali postaviť veternú elektráreň ako demonštračný projekt. V roku 2000 Európska únia vyčlenila na výstavbu 1,8 milióna eur z projektu PHARE. Bola to najväčšia investícia tohoto programu na Slovensku v danom roku. Výstavba si vyžiadala celkovo 125 miliónov Sk. Skúšobná prevádzka elektrárne začala 10. októbra 2003.

Pred nami už len dlhé lúky, osamelé chaty a krásne výhľady na okolie. Pomaly stretáme turistov, ktorí sa vydali z Tŕstia opačným smerom ako naša partia. V diaľke sa črtá cieľ dnešnej túry kopec Tŕstie. Stretáme tu Mira Sviteka s partiou, ktorí celkovo zaregistrovali vyše 130 účastníkov-níčiek akcie. Doprajeme si zaslúžený oddych s doplnením tekutej aj pevnej stravy. Pri ohníku sa dá opiecť slaninka alebo len tak sa zohriať. Miro nachystal aj súťaž v hode loptičkou na cieľ. Vyhrať možno turistickú knižku. Po debatách a vrcholovom fotografovaní nastáva čas rozlúčky. Zostupujeme okolo ranča a chatovej osady dole do obce Buková. V dedine volíme ešte krátke zastavenie na pivo a kávičku v Štvrťáka. Pokračujeme okolo kostola a po trase plynovodu z Orenburgu.

Po zdolaní strmých svahov po trase plynovodu ( obdivujem-e zároveň majstrovstvo stavbárov v tomto členitom teréne) prichádzame na lúku k stožiarom VVn vedenia. Tie nás spoľahlivo dovedú až k Smolenickej obaľovačke CS Nitra. Hurá sme v cieli. Posedíme a niečo ľahké si doprajeme  u Sedliaka blízko žel. stanice Smolenice. Lúčime sa s partiou a utekáme na vlak do Trnavy. Automobilisti zase majú čas a tak zotrvajú v družnej debate ešte dlhšie.
Dovidenia na ďalšej túre.
Igor Naništa