Akcia Bratislava – Kúty

15.8.2020

V našom pláne sme mali bicyklovať z Kútov do Bratislavy, ale opačne som ju zvolil hlavne pre dopravu, malou nevýhodou bol  protivietor, ale bol to lepší súper, ako strmé prevýšenia a padáky.

Na hlavnej stanici v BA sa  o 8:00 stretlo 6 cyklistov, prebehli sme ospalé a prázdne mesto k Dunaju a po označenom cyklochodníku  EV 13 sme sa cez Karlovu Ves okolo cyklomosta Slobody preštrikovali k hradu Devín, k sútoku rieky Morava do Dunaja. Slnko sa schovalo za mraky, bratislavskí cyklisti ešte dospávali, akurát nežné pohlavie športovalo, mladšie aj staršie dievčatá si dávali ranný beh, trochu nám spestrili prvé kilometre.

Pod hradom Devín sme si urobili krátku prestávku pri pamätníku obetiam totalitného režimu, o ktorý sa zaslúžil hlavne  kňaz Srholec, ďalej sme pokračovali okolo Devínskeho jazera na Vysokú pri Morave.

Ale to už začal spomínať na svoje dávne vojenské časy Janko, jeho príbehy ako strážneho psa na hranici vyvolávali v nás salvy smiechu, v Záhorskej Novej Vsi sme sa zastavil pri kasárňach, kde slúžil a prisahal, že NEPROJDOU. Ale boli šťastlivci, ktorí prešli (asi keď Janko spal).

Musel  to byť vtedy  zvláštny pocit, druhá strana rieky Moravy, iba kúsok bolo slobodné Rakúsko.

Dostali  sme sa do Suchohradu, ďalej do Gajár, za Gajarmi sme odskočili z trasy do rekreačného strediska Rudava na langoše a dobré pivko, cez Malé Leváre na hrádzu až takmer k hranici Hohenau, fotenie pri bunkroch, ďalej po hrádzi  a neskôr odbočka na Trojmedzie (sútok rieky Dyje do Moravy) a záver cyklojazdy po hlavnej ceste do Kútú.

Na stanici dobre padlo pivko, aj dve, no a starými ošarpanými vozňami, kde sme iba vďaka ochotnej sprievodčíčke naskladali 6 bicyklov, sme sa dopravili domov.

Najazdili sme 98 km, ja som si ráno ešte pridal 20 km do TT.

Akcie sa zúčastnili : D. Fáziková, J.Ščibravý, J. Baránek, R.Miklošík, V.Trajlínek a P.Herceg