Akcia Potulky po obore Biela skala

Akcie sa zúčastnili: J. Nádaský, J.a B. Golieroví, D. Soubustová, B. Polocík, M. Farkašovská, Ľ. a E. Kraicoví, A. Binková, M. Modrovský, V. Naď, V. Galbavý, D. Fáziková, R. Mocko, E. Corticelli a P. Rapant.

Na štart nás prišiel odprevadiť M. Šuga s fenkou Ajou.

 Naše putovanie po Malých Karpatoch sa v sobotu 18.12.2021 zameralo na oblasť obory Biela skala. Toto územie a jeho divukrásna príroda tu zostávali dlhé roky len pre vyvolených. V minulosti pre komunistických pohlavárov a teraz pre novodobých prominentov.

Po rokoch úsilia Občianskeho združenia Priatelia Píly, s podporou Klubu slovenských turistov Malé Karpaty a OZ Malokarpatský región sa podarilo dotlačiť LESY SR š. p. k tomu, aby sprístupnili oboru Biela skala verejnosti. Takže od roku 2017 môžeme do tohto územia bez obáv vstupovať aj my turisti.

Okrem krásnej prírody a množstva zveri, ktorá sa tu preháňa tu možno vidieť aj pozostatky života jej starých obyvateľov – tzv. „Huncokárov“, ktorí neodmysliteľne patrili k tomuto regiónu.

Aj naša dnešná túra sa niesla v duchu spoznávania všetkých krás tohto územia. Treba sa len správne naladiť, dobre sa obliecť a vyraziť.

Na parkovisku pred reštauráciou pri Červenom kameni sa nás stretáva 16 turistov(-tiek). Na štart nás prišiel odprevadiť aj kamarát Miro so svojím psíkom. Počasie je prijateľné, po minulotýždňovom snehu už nie je takmer žiadna pamiatka – takže bude asi blata… Vyzbrojení dobrou náladou sa vydávame na trasu.

Po asfaltke schádzame z Červeného kameňa dolu do Hornej Píly. Cca po 500m odbočujeme doprava – do obory. Spoločnosť nám tu bude robiť riečka Gidra. Lesná asfaltka nás popri nej dovedie ku detskej ozdravovni. Tu len obídeme a za vodnou nádržou Biela skala opúšťame Gidru aj asfaltku. Putujeme po mierne blatistom teréne, treba dávať trochu pozor. Oplatí sa to aj preto, lebo sa sem-tam objaví aj menšia, či väčšia skupinka zveri.

Asi po kilometri sa dostávame na slnkom zaliatu lúku, ktorá priam vyzýva na krátke zastavenie a kochanie sa krásnym okolím. Poslúchneme a dáme si niečo na občerstvenie. Veď dnešné „gazdinky“ zase nelenili a niečo dobré „upiekli“.

Za lúkou asi po 500m sa dostávame k senníku na Malej Kobyle. Odtiaľto putujeme opäť po asfaltke. No nie na dlho. Asi po kilometri z nej odbočujeme doľava smerom na Červené.

Dnešná túra nám okrem iného ponúka ešte aj studničky – pramene, ktoré nadšenci zo združenia „Priatelia Píly“  opravili, aby široká turistická verejnosť sa mohla z nich občerstviť. Pri každej bol zavesený aj malý hrnček.

Na prvú (Hadrová) sme naďabili hneď na Červenom. K ďalšej prichádzame asi po kilometri pri lúke Švomel. Na samotnej lúke vidieť pozostatky zbúraného huncokárskeho domu. Zastavujeme sa a rozmýšľame aký život tu viedol miestny gazda – huncokár. No, ľahké to tu určite nebolo.

Za studničkou schádzame aj z lesnej cesty a túlame sa popod zvážnicu, ktorá obchádza vrcholy Jelenca a Geldeku. Ukázalo sa, že to bola dobrá voľba, lebo sa nám tu objavili krásne skalné scenérie. Niektoré skaly pripomínali akoby obrovské skamenelé drevo. To sa len tak nevidí. Veľmi pekný zážitok.

Onedlho nás víta Findlova lúka. Ďalšie miesto, ktoré symbolizuje dávny život v Malých Karpatoch. Sú tu pozostatky horárne Karlubek a samozrejme opäť vynovená studnička (Findl). Usadíme a občerstvujeme sa pri starom vyvrátenom strome. Ten si určite dobre pamätá, ako to tu vyzeralo, keď na horárni panoval čulý život. Pri čerstvo uvarenej káve (od Vlada) si predstavujeme, ako to tu mohlo za horára vyzerať.

Čas snenia ukončíme a poberieme sa ku malej, ale o to zaujímavej skale – pripomínajúcej sediaceho psa. Teraz, keď nie sú listy na stromoch, ju ľahko nájdeme.

Po krátkom zastavení sa poberáme ďalej. Prechádzame cez plot von z obory. Napájame sa na cestu, ktorou sme chodievali na Silvestra z Geldeku späť do Častej. Teraz však meníme smer a za Kajtánovou lúkou odbočujeme na Suchu dolinu. Je tu dosť blatistý terén, takže musíme všelijako kľučkovať. Onedlho prichádzame späť na Hornú Pílu.

Čaká nás už len záverečné stúpanie na Červený kameň. Pred hradom sa niektorí zastavujeme pri stánku, kde je možné ešte občerstviť sa. Varené vínko, punč, šoféri len kávičku.

Sme v cieli. Ďalšie spoznávanie Malých Karpát je u konca, Nie že by sme boli nenásytní, ale ešte stále je tu čo objavovať. Takže, čože nás to čaká nabudúce?…

Parametre trasy:  19 km     prevýšenie: 480m

Ľuboš Kraic