Akcia Ondrova túra

15.1.2022

Pôvodne to bývala túra-spomienka na nášho kamaráta Ondreja, dnes sme si ale výstupom na Vysokú pripomenuli všetkých kamarátov, ktorí sa s nami už nikdy nevyberú na cyklistické, či pešie potulky.

Za krásneho počasia a početnej účasti sa nám opäť podarilo prejsť celú klasickú trasu. O týždeň skorší termín sme zvolili ako poistku vzhľadom na aktuálnu situáciu.

Je sobota 15.1.2022 ráno pár minút po 8:05 hod, keď dorazíme na parkovisko pri Zochovej chate. Trasa i cieľ našej dnešnej túry je známy už pár dní. Budeme putovať po trase: parkovisko „pred Zoškou“ – Čermáková lúka – Hubálová – Vysoká – a späť (cca 20km).

Po zvítaní a tradičnej štartovej fotke vyrážame do zimného lesa. Prvá pauza na občerstvenie je na Čermáčke. Tu dievčatá objavujú húpačky, ktoré hneď aj otestujú. Po trase sa kocháme peknými výhľadmi na okolité kopce.

Na Hubálovej doplníme energiu a stratené tekutiny. Cesta a priatelia trampi nás o chvíľu privedú k trampskej búde pod Vysokou. Objavujeme krásne údolie aj vhodné miesto na oddych. Lesná cesta nás spoľahlivo privedie pod Vysokú. Slniečko a teplota nad 0 nulou trocha komplikuje strmý výstup k vrcholu Vysokej (754 m.n.m.). Hurá vrchol je náš. Fotíme, kocháme sa okolím, dopĺňame energiu a tekutiny. Zastavíme sa pri „pietnej“ skale, kde si spomenieme na Ondreja a symbolicky zapálime kahanec. Odišiel si do večnosti, ale tvoj humor a optimizmus zostal tu niekde „medzi nami“…čas vraj zahojí všetky rany…a život musí pokračovať ďalej … life must go on…

Na svahoch Vysokej sa zachovali ľudskou činnosťou minimálne ovplyvnené lesy – pralesy, z ktorých najrozsiahlejší sa nachádza práve v masíve Vysokej – s prevažným zastúpením bukových, brestových a lipovo-javorových porastov. Vysoká býva často označovaná ako najkrajší malokarpatský vrch. Vďaka tomu patrí do skupiny najnavštevovanejších vrcholov pohoria. Po výstupe naň sa turistom ponúkajú rozsiahle panoramatické pohľady na malokarpatský reliéf, ako aj iné bližšie či vzdialenejšie geografické celky – Tribeč, Považský Inovec a Podunajskú pahorkatinu. Vrchol Vysokej pretína modro značkovaný turistický chodník z obce Kuchyňa do rekreačnej lokality Zochova chata. Počas výstupu možno vidieť strmé zrázy, potoky, lúčky a nádherné skalné steny. V okolitých lesoch možno nájsť aj pár menších jaskýň, prameňov. Zo živočíšnej ríše tu majú zastúpenie muflóny. Vrchol Vysokej leží v rovnomennej prírodnej rezervácii (rozloha 805 300 m2), ktorá tu bola na ochranu jedinečných lesných a skalných spoločenstiev vyhlásená v roku 1988.

Čo dodať ešte na záver? Spomienkovú túru na Vysokú ukončíme v Žltom Dome na Zoške. Doprajeme si cieľovú kávu, čaj, pivo, … v príjemnom bare penziónu, za dodržania opatrení. „Momentálne najlepší podnik na Piesku/Zochovej chate.“

Lúčime sa s kamarátmi (-kami) a tešíme na budúce potulky. Už čoskoro…

Na akcii sa zúčastnili:

J a B. Golieroví, B. Polocik, M. Modrovský, I. Naništa, K. Roháčková J. Polakovič, Ľ.a E. Kraicoví, J. Poláček, A. Kučerová, M. a E. Nižnanský, J. Briediková, A. Čičmanová, M. Čičmanová/Diaz/, A. Soldan, R .Odler, M. Farkašovská, D. Fáziková, D. Soubustová, J. Lukačovičová, V. Trajlinek, S. Macejka, V. Naď, V. Galbavý, G. Kušnierová, A. Binková, R. Mocko, E. Corticelli a P. Rapant.

zapísal: I.Naništa