Akcia Klenová

Výstup na Klenovú 29.1.2022 – 15.ročník

Akcie sa zúčastnili:

Lydka a Stano Macejkoví, Milka a Ľuboš Kraicoví, Veronika a Miloš Miklošovičoví, Božka a Juro Golieroví, Lucia Bačová s kamarátkou Dankou, Danka Fáziková, Janka Lukačovičová, Marianna Farkašovská,  Daša Soubustová, Gabika Kušnierová, Mirka Čičmanová, Alica Binková, Janka Nagyová, Marta Karliková, Majka z Bratislavy, Juro Poláček, Vlado Trajlínek,  Igor a Miro Naništoví, Arťo Soldán, a Paľo Rapant.

Výstup na Klenovú podľa Jurajovho návrhu začíname trochu netradične na Pustej Vsi pri amfiteátri. Ako sa hovorí život je zmena. Krátko pred 8:30h sa postupne stretávame na parkovisku pri miestnej vodnej nádrži.

Predpoveď počasia na predpoludnie hlásia ešte priaznivé. Slnečno, občas oblačno, teplota mierne nad 0 nulou. Po tradičnej štartovej fotografii a kontrole výstroja vyrážame na trasu. Juraj ešte „otočí auto“ na zastávku SAD pre Artúra a jeho kamarátku. Zvolíme mierne tempo pochodu a cez hrádzu vn vchádzame do lesa. Ukrajujeme prvé ranné km z plánovanej trasy. Kúsok za poľovníckym posedom je pekná lúka s výhľadom na krajinu Brezovských Karpát. Na kraji lesa počkáme na posledných 3 účastníkov.

Krátko sa zvítame a zvyšujeme tempo pochodu. O pár minút dobiehame čelnú skupinu na konci dlhej lúky. V horárni pod Malou Klenovou sa zastavíme na občerstvenie a kus reči s našimi novými spolupútnikmi. Partia z KST Tesla Piešťany sa rozhodne pre dlhšiu prestávku. Stúpajúcou nadmorskou výškou sa na chodníku objavuje poprašok snehu. Treba dávať pozor! Na slnečných miestach je nebezpečenstvo pošmyknutia.

Čoskoro sa dostávame na hrebeň kopca. Na červenej TZ vedúcej na Klenovú stretáme ďalších účastníkov ktorý smerujú od Lopašova. Pod vrcholom Klenovej treba nasadiť aj „mačky“. Cesta nás čoskoro privedie k posedu a ohníku na Klenovej. Doplňujeme stratené kalórie, opekáme, a započúvame sa do gitarových songov z miestnej hudobnej produkcie. Ešte pozdravenie sa s pár známymi turistami z min. ročníkov a pokračujeme k jaskyni pod Klenovou.

Pozn: Na severovýchodnom úbočí vrchu Klenová v nadmorskej výške 535 metrov sa nachádza vchod do jaskyne Klenová. V súčasnosti je vchod uzatvorený plechovými dverami. Jaskyňa je miestom s výskytom chránených netopierov. Jaskyňa je verejnosti neprístupná. Pár fotiek a ideme ďalej. Po pár metroch zisťujeme že Arturov mobil zostal asi pri posede. Juraj a Vlado začínajú hľadanie pri ohnisku. Dobrý ľudia sa však stále ešte nájdu. Mobil je späť u šťastného majiteľa. Drobné zdržanie spôsobí „natiahnutie“ našej skupiny. Krátke zastavenie a výstup na rozhľadňu pod Klenovou ( monitorovaciu protipožiarnu vežu). Na chodníku stretáme aj Jozefa Junasa organizátora T 100-ky. Prehodíme spolu pár viet dáme 1 fotku a pokračujeme za Jurajom na rázcestí. Obloha sa postupne zaťahuje a podľa predpovede počasia bude dnes pršať. Na záver túry nás pokropí jemný dáždik. Modrá TZ nás dovedie až do cieľa. Dnes bolo v lese opäť „veselo“ .

Ešte jedno poďakovanie Jurajovi. Vďaka za tvoju navigáciu až do cieľa akcie a tvoju „božskú“ trpezlivosť pri riešení vzniknutej situácie. Chápem tvoje rozhodnutie a podporujem tvoj apel (oznam a prosba) na zlepšenie disciplíny v skupine. Zároveň sa teším sa na ďalšie turistické zážitky pri našich spoločných výletoch.

Igor Naništa