Akcia Čierna Skala

12.2.2022

Akcie sa zúčastnili: Igor a Miroslav Naništa, Pavol Rapant, Monika, Milan, Gabriela Mizerová, Daša Soubustová, Lýdia a Stano Macejka, Božena a Juraj Golier, Marta Karlíková, Igor Buc, Jana Lukačovičová, Štefan Krištof, Vlado Naď, Luboš a Emília Kraicová, Vlado Trajlinek, Daniela Fáziková, Vojto Galbavý, Janka Briediková, Alica Binková, a pes Aira.

Druhá februárová sobota je neodmysliteľne spojená so zimným prechodom Čiernou skalou, tento rok sa milovníci malokarpatskej prírody vydali na jeho trasu už 37-dmy krát. Dobre známe okolnosti však spôsobili, že akciu sme sa rozhodli nezabezpečovať klasickým spôsobom (prezentácia na štarte, plný servis v cieli) ale verejnosti sme ponúkli možnosť prejsť si známe trasy individuálne.

Počasie bolo v sobotu ako stvorené na turistiku, teplota tak akurát, slnečno, bezvetrie, škoda by bolo zostávať doma. Ja som sa po ceste na štart chvíľu zastavil pri Obecnom úrade v Smoleniciach, ľudí bolo menej ako bývalo zvykom, podľa informácií však poniektorí volili iné miesto štartu (Jahodní k, Lošonec).

V skupine MKCK & spol. sa nakoniec nazbieralo 20 turistiky chtivých účastníkov a účastníčiek, trasu sme si trochu poopravili, parametrami však zodpovedala tej kratšej, bola len o malý kúsok dlhšia. Na vrchole Čiernej skaly sme stretli naše kamarátky Alicu s Jankou a Vojta, dole sme potom v nekončiacich rozhovoroch pokračovali už všetci pospolu.

Kaviareň u Kováčov v Lošonci na záver prichýlila tých, ktorí sa rozhodli prehodiť slovko – dve s kamarátmi, chvíľku posedieť, nechať doznieť vydarený výlet.

Trojčlenná skupinka, vedená Ľ. Šoltésom, sa vydala na 31-kilometrovú trasu z Jahodníka cez Čiernu skalu, Kršlenicu, Plavecký Mikuláš, Klokoč a Kolovrátok do Lošonca a dvaja pokračovali naspäť na Jahodník. Po ceste sme stretli viacerých, ktorí išli celú trasu.

Výlet sa vydaril a na budúci rok už to bude dúfajme organizované (tradičnou formou).

Majestátna a tajomná Čierna skala nás opäť po roku zlákala…

je to už tretí rok čo organizáciu podujatia odovzdal Peter Wagner mladším ročníkom. Protipandemické opatrenia nakoniec rozhodli a prinútili organizátorov (Juraja, Igora, Vlada, Ľudovíta) urobiť akciu individuálnou formou. V ponuke boli trasy 17 km a 35 km. Naša MKCK a spol. skupina sa rozhodla štartovať t.r. z Lošonca. Počasie a teplota už boli „skoro jarné“. Z parkoviska pri OcÚ Lošonec nakoniec štartujeme 20 + 1 pes Aira. Za otočou BUSu na hornom konci Lošonca odbočíme vľavo. Za poslednými domami a okolo bývalého JRD (jednotného roľníckeho družstva) sa dostávame na lúky.

Poľná cesta nás dovedie až k potoku pod lesom. Po zdolaní rozbahnených koľají od lesných traktorov sa krátko zastavíme na malom parkovisku. Tu si doprajeme malé občerstvenie. Ďalej už pokračujeme spevnenou asfaltkou vyššie a vyššie k hrebeňom hory. Po zdolaní strmšieho „stupáku“ sa ocitáme na Starom plášti. Dáme si obedné „menu“ ala „čo dom dal“…koláčiky, slané, sladké, (od Boženy G.) ozaj vynikajúce. Klobásky aj syra kúsok s cibuľkou, čokoládky, ale aj zalievanú kávičku od Vlada…pripravenú na variči. Ďakujem-e.

Výhľady do okolia sú tradične očarujúce. Po vrcholovej fotke pokračujeme ďalej severne okolo krasových závrtov.

Pokračujeme ďalej po hrebeni. Orientáciu nám uľahčia vrcholové stĺpiky. Prídeme až na vrchol kopca Polámané. Odkiaľ je už vidno skalné bralá na Čiernej skale. Z vrcholu Polámané zídeme do sedla medzi Polámaným a Čiernou skalou. Tu odbočíme na žltú turistickú trasu , ktorá vedie až na vrchol Čiernej skaly (662 m n.m.). Pozoruhodné je skalné oko na vrchole. Z vrcholu sú pekné výhľady na severovýchodnú stranu. Za dobrej viditeľnosti možno uvidieť elektráreň Jaslovské Bohunice, ale aj Vysielač na vrchole Zobor pri Nitre. Z Čiernej skaly zostupujeme žltou TZ po ľavej strane skalného hrebeňa dolu kopcom po vyšliapanom lesnom chodníku. Po chvíli sa napojíme na lesnú cestu a po nej pokračujeme až na rázcestie ciest. Tu sa rozhodneme pokračovať v pravo lesným chodníkom. Napojíme sa na žltú TZ, ktorá obchádza kameňolom. Lesný chodník nás privedie až na lúky nad Lošoncom. Tu sa rozlúčime s Dankou, Jankou, Alicou a Vojtom. Pokračujú ďalej zelenou TZ na Jahodník k autu. Zvyšok našej výpravy príde asfaltkou do cieľa pochodu. V Lošonci v kaviarni u Kováčov je v ponuke gulášová polievka, ale aj hranolky. Ochotný personál sa rýchlo postará o vysmädnutých pocestných.  Dobre padne tekuté (nealko/alko) „orosené“ občerstvenie podľa chuti a času unavených turistov. Posledný turista z 35 km trasy príde do cieľa okolo 17 hodiny. Ešte posledné ahoj, nazdar, dovidenia…o rok nás čaká už 38.ročník pochodu.

Naništa Igor