Akcia Tematín

Nedeľa na Tematíne

nedeľa 8.5.2022

8. máj, sviatok a deň voľna sa nám v posledných rokoch neodmysliteľne spája s Častovskou 50, možnosťou pekne sa prejsť po bližšom i vzdialenejšom okolí Častej. Podujatie sa však tento rok konalo už o deň skôr, ale nie príliš vydarené počasie (ráno lialo ako konvy) a s tým súvisiaci nedostatok odvahy (či skôr pud sebazáchovy) spôsobili, že akcia sa tentokrát zaobišla bez našej účasti.

No doma sme predsa len nedokázali obsedieť, v nedeľu sa poniektorí z nás rozhodli vybehnúť na hrad Tematín, zlákali nás hradné slávnosti, ktoré sa tam konali počas celého víkendu. Na výstup sme tentokrát zvolili netradičnú trasu mimo značkovaných ciest (na záver mimo akýchkoľvek chodníkov) z Modrovej. Odmenou za našu voľbu bol božský pokoj (nestretli sme samozrejme ani živú dušu), pekný kameňolom za Modrovou, krásne výhľady z vrcholovej lúky na Rovencoch i tej pod vrcholom Kňažieho vrchu, nenápadné no zaujímavé bezmenné bralo kúsok od cesty či utajený starý cintorín (hádajte aký) uprostred lesa.

Na hrade bolo o poznanie rušnejšie, čakal nás tu už Dušan, ktorý si hore vybehol na bicykli a mnoho zaujímavých ukážok života v stredoveku. Placky boli chutné, aj z dela nám vystrelili, meč do ruky požičali (nikdy nechytajte jeho ostrie!), všeličo zaujímavo porozprávali. No a výhľady? Ako vždy nádherné.

Rozlúčili sme sa s Dušanom, išiel na Bezovec tak ako my, na dvoch kolesách však bol samozrejme rýchlejší. Na povrchu riadne rozmoknutej cesty sme tak mohli sledovať už len stopy jeho kolies. Tá prehánka (a vzdialená) búrka, ktorá nás našťastie len krátko vystrašila pod Kňažím vrchom sa týmito miestami prehnala v plnej sile.

Pekný výlet, krásny deň.

Juro Golier