Akcia Zraz v Humennom

15. – 18. 6. 2023

Akcie sa zúčastnili: Jana Lukačovičová, Ján Budoš, Štefan Krištof a Anton Gieci.

Aj keď vyhliadky na víkendové počasie na Zemplíne neveštili nič dobré, verili sme, že všetko sa ešte môže zmeniť a užijeme si pekný predĺžený víkend na národnom zraze cykloturistov v Humennom, ktorý sa konal od 15. do 18.6.2023.

Tonko naložil nás aj naše bicykle vo štvrtok pred obedom do auta a výlet sa začal. Cesta ubieha rýchlo. Pred Čertovicou sme sa ešte zastavili v Chate Jarabatej u Čika na obede (chlapcov obľúbený lokál z bežkovania). Po príchode do Humenného sme sa najskôr zaregistrovali ako účastníci cyklozrazu, hneď na to sme sa ubytovali v Penzióne Milénium a ešte sme si spravili večernú prechádzku mestom resp. námestím, ktorú sme ukončili ochutnávkou piva v miestnom pivovare.

Ráno dáme výdatne raňajky a premiestnime sa pred hotel Alibaba, kde je ubytovaná väčšina účastníkov a kde je aj odchod na cykoturu. Je celkom teplo, ale padajú prvé kvapky, tie si však nevnímame, je ich málo a nejak nám nevadia. Organizátori počas jazdy menia trasu v dnešný deň viackrát.  Naberáme smer Udavské Rovné a Snina. Po výživnom stúpaní popod Iľovnický hrebeň, ktorý preveruje naše sily sa delíme na dve skupiny,   prvá odvážnejšia ide neznačeným trialom. K prvej skupine sa pridal Tonko.  Druha a teda aj my 3 ideme po lúkach.  Terén je však  miestami mokrý po nočných dažďoch, lúky sú šmykľavé a blato nás núti ísť maximálne opatrne. Všetci sa stretávame na obede v Snine. Po cca hodinovej prestávke ideme smerom k sninským rybníkom. Začína pribúdať kvapiek, tak sľapeme čo to dá po sninskej úzkokoľajke (cyklotrasa kde kedysi viedla železnička) do Zemplínskych Hámrov, kde nás privítal starosta aj s pripravenou „pípou“, no kým sme dopili pivko začalo „liať“. Chlapci z Humenného menia trasu a „valíme“ to už len rovno po hlavnej ceste do Humenného.  Adrenalín riadny,  ale musím povedať že vodiči boli maximálne ohľaduplní.  Dorazili sme šťastlivo do Humenného, a aby toho nebolo málo cca 20 metrov pred penziónom ma zrazil na prechode pre chodcov mladý vodič.  Našťastie odnieslo si to len silno udreté stehno a osmina na zadnom kolese.

Druhý deň sa ráno opäť stretáme pred hotelom Alibaba (štart sa posunul o hodinu), ale vzhľadom na počasie (popŕcha od rána) je nás pomenej. Mnohí zostali na hoteli a urobili si vlastný program. Našu štvoricu neodradilo ani počasie a všetci sa tešíme na druhú etapu, ktorej cieľom je vrchol Vihorlatu. Na tento najvyšší bod humenského regiónu sme sa dostali vďaka sprístupneniu vojenského obvodu Valaškovce. Ideme smerom  na Kamienku. Počasie sa nijako neumúdrilo a kým prídeme popod Vihorlat sme mokrí. No aj napriek tomu sme si urobili krátku zastávku pri jazierku Aljaška. Všetci sa stretáme na lúčke Poľana, kde je prístrešok a kto má čosi na prezlečenie sa prezlečie. Nestojíme dlho a postupne si to vyšlapeme pešo na vrchol Vihorlatu (1076 m). Škoda, že počasie (dážď a hmla na vrchole) nám neumožnilo výhľady, na ktoré sme sa tešili. No nič, musíme sa sem ešte vrátiť J. Pomaličky zliezame dolu a poberáme sa späť. Ideme opatrne a vzhľadom  na počasie, už žiadne zastávky. Večer nás čaká diskotéka aj s tombolou.

V nedeľu ráno sa rozhodneme, že už nejdeme na poslednú krátku cyklojazdu, ale radšej sa po ceste niekde vyčlapoceme. Lúčime sa so známymi pred hotelom Alibaba a tiež so „Zemplínom“  a veríme, že tu nie sme poslednýkrát. Za dva dni sme nabicyklovali 124 km a 1660 vm.

Jana Lukačovičová