Akcia Senec

28.7.2018

Akcie sa za MKCK zúčastnili: Juraj Poláček, Ľuboš Kraic, Emília Kraicová, Daniela Fáziková, Marianna Farkašovská a Vladimír Trajlínek

Ako hostia: Marián Modrovský, Jozef Lukačovič a Ján Ščibravý

Tento rok sme na už tradičnú cykloakciu spojenú s kúpaním v Senci zvolili netradičnú trasu Bratislava – Ivanka pri Dunaji – Bernolákovo – Nová Dedinka – Veľký Biel – Senec – Reca – Veľký Grob – Voderady – Zeleneč – Trnava.

Počasie nám prialo až moc, takže hneď po zraze na stanici v Bratislave, kam dorazilo celkom 9 cyklistov a cyklistiek, bolo nutné doplniť tekutiny stratené cestou vlakom. Tí, ktorí tak nestihli spraviť už doma, aplikovali na svoje telá ešte nejaký ten ochranný faktor. Cesta naprieč mestom na cyklotrasu k Dunaju viedla okolo Ministerstva financií (bydlisko Dany, ktorej všetci platíme), Úradu vlády (sídlo lúpežných zbojníkov), Grasalkovičov palác (sídlo prezidenta), Obchodnú ulicu, Michalskú bránu a Staré mesto. Ani to nebolelo, aj keď viacerí mali z jazdy frekventovaným mestom obavy.

Ďalej to už bolo pomerne jednoduché cyklotrasou do Gabčíkova popri Dunaji okolo osobného prístavu, OC Eurovea, Slovenského národného divadla, nákladného prístavu, popod diaľničný most až do bufetu pri lodenici, kde sme opäť doplnili tekutiny (v tom teple sa jednoducho nedalo inak).

Po občerstvení sme sa od cyklotrasy do Gabčíkova odklonili a ďalej pokračovali nádhernou a tichou cyklotrasou pozdĺž Malého Dunaja, ktorá akoby ani nebola v rušnom meste. Táto nás priviedla až k letisku Bratislava, kde na nás čakal neplánovaný bonus v podobe pristávania lietadla Antonov An-124 Ruslan (pre neznalých jedno z najväčších lietadiel na svete), ktoré sa z ničoho nič zjavilo nad našimi hlavami. Okolo plotu letiska to bol už len kúsok k leteckej radarovej stanici a mohyle M. R. Štefánika v mieste tragickej havárie jeho lietadla Caproni.

Ďalšia cesta viedla po menej frekventovaných cestách cez Ivanku pri Dunaji, Bernolákovo, Novú Dedinku a Veľký Biel, kde sme znovu doplnili tekutiny, do Senca. Tu sme sa už ako vždy načas rozdelili, pričom časť peletónu dala prednosť kúpaniu v čistejšej vode Gulášky a časť uprednostnila gastronomické možnosti Slnečných jazier.

Po čase vyhradenom na kúpanie, doplnenie živín v pevnej i tekutej forme (langoše chutili aj tento rok, orosené pivko, resp. kofola tiež) a obligátnom fotení pred miestnymi „Maledivami“ nastal čas na návrat domov. Trasu cez Recu, Veľký Grob, skratku cez polia do Voderád a Zelenča sme absolvovali zrýchlene bez prestávky. V Zelenči sa zdravé jadro peletónu ešte zastavilo u Kraicovcov na krátke posedenie na ich záhrade spojené s vyhodnotením akcie (Milka a Ľubo, vďaka za pohostenie) a následne sme sa rozišli domov. Zvláštne ocenenie si zaslúži Maroš, ktorý to na bicykli potiahol až do Piešťan.

Aj keď tento rok nebola účasť rekordná (vysoké teploty zrejme vyššej účasti nepomohli), akcia bola úspešná a zaslúži si recidívu. Prejdená trasa Bratislava – Senec bola pre všetkých novinkou, pričom úsek pozdĺž Malého Dunaja a okolo letiska do Ivanky pri Dunaji bol myslím aj celkom objavným zážitkom.

Záverom ešte štatistické údaje:

– dĺžka trasy:                       82 km

– celkové prevýšenie:        178 m

Juraj Poláček