Akcia Trnava – Rysy

19.7. – 22.7.2018

Akcie sa za MKCK zúčastnili: P. Vrábel, M. Valovičová, Kamil Lavor

Hostia, resp. cyklisti s ktorými sa  často stretávam mimo akcií MKCK: R. Proksa, R. Mužila, P. Homola…

Po ročnej prestávke (vlani som Trnava Rysy  neabsolvoval) som sa vo štvrtok 19.7.2018 postavil spolu s vymenovanými účastníkmi  na štart 41. ročníka  cyklomaratónu  Trnava Rysy.

Keďže som chcel absolvovať celú trasu tak som štartoval z domu o cca  2 hod 40 min smer Trnava. Na štart som prišiel  o 3:15 hod, tak aby som mal čas uložiť si batožinu do autobusu.

Predpoveď počasia nevyzerala najpriaznivejšie, ale najdôležitejšie bolo, že neprší.  O 3:45 hod sme vyštartovali smer Hlohovec, Topoľčany, Veľké pole, Horné Hámre, kde bola prvá prestávka po cca 110 km.

Na tejto zastávke sme sa občerstvili počas kladenia vencov k pamätníku hrdinských bojov, proti nemeckej armáde, so slovenskou armádou, ktorú tu zastupovala Trnavská posádka.

Do Horných Hámrov nás sprevádzalo niekoľko doprovodných  vozidiel vrátane  sanitky a zberného autobusu. Na začiatku pelotónu išla dodávka, ktorá zároveň určovala rýchlosť pelotónu cca 25-28 km/hod.

takže išlo sa celkom  prijateľným tempom. V Horných Hámroch k pelotónu pribudli 4 policajné motohliadky, ktoré nám  zabezpečovali plynulý prechod cez križovatky.

Ďalšia zastávka  bol obed Stráže nad Zvolenom. Počasie nám celkom prialo, bolo „pod  mrakom“ a pred Zvolenom dokonca vykuklo slniečko.

Po obednej prestávke sme sa vydali  v doprovode 4 policajných motohliadok  cez Sliač, B. Bystricu do Nemeckej,  kde nás  zastihla dažďová prehánka,

našťastie len asi 1 km pred plánovanou zastávkou. Prehánku sme prečkali  v reštaurácii a po tradičnom kladení vencov k pamätníku sme pokračovali smer Čertovica. Keď sa všetci účastníci cyklomaratónu

úspešne zdolali stúpanie na Čertovicu, po krátkej prestávke sme začali zdolávať zjazd  z Čertovice. Tu nás počasie trochu potrápilo, bolo len 14°C , fúkal silný vietor a z nízkej oblačnosti husto mrholilo, preto  bolo potrebné

ísť zjazd čo najopatrnejšie. Potom sa pelotón v Kráľovej Lehote „ skonsolidoval“ a pokračoval cez  „brdky“  Hybe, Východná a Važec  do Tatranskej Štrby, kde nás čakal posledný kopec na Štrbské pleso a potom už len „zjazd“

do Tatranskej Lomnice do kempu Tatranec. Ja som v chatke v kempe prenocoval  a ráno som zbehol na vlak do Popradu, pretože som o 15:00 hod išiel na svadbu.

Kamil Lavor