Akcia Karpaty Tour 2004

7. ročník Karpaty Tour, 19.6.2004

Tohtoročné cyklistické vítanie leta sa uskutočnilo v sobotu 19. júna v Trnave. Účastníci podujatia vyštartovali na cyklokarpatský okruh o pol deviatej z parkoviska pred reštauráciou RELAX na Rybníkovej ulici. Počasie bolo i v tomto roku k cykloturistom zhovievavé. Prekvapujúca ranná hmla sa postupne strácala a vychádzajúce slnko signalizovalo letný deň. Na štarte sa prezentovalo 66 účastníkov, medzi nimi aj sedem žien:
Eva Zichnerová. Anna Nováková, Božena Ilavská, Emília Kraicová – v sedle bicyklov, Dáša Hanusková, Beáta Ďugová a Monika Kišová v sprievodných vozidlách ako členky štábu technického a zdravotného zabezpečenia akcie.

Po štarte pelotónu, za asistencie vozidiel polície, sa cykloturisti vydali na trasu smerom: Suchá nad Parnou. Častá, Červený Kameň – hrad (23. km – 1. občerstvovacia zastávka), Píla. Modra. Šenkvice. Pezinská Baba (sedlo ( 52. km – 2. zastávka), Pernek, Rohožník, Sološnica (80. km – 3. zastávka), Plavecký Mikuláš, Buková (98. km – 4. zastávka). Trstín – Horná a Dolná Krupá, Trnava – Relax (126 km).

Cieľom akcie KARPATY TOUR nie je pretekať sa, ale príjemne stráviť deň v sedle bicykla, v partii ľudí, ktorým učarovalo šliapanie do pedálov. Najmladšími účastníkmi boli pätnásťroční Matúš Nižnanský zo Zavara a Peter Kollár z Trnavy. Z Piešťan prišiel najstarší cykloturista šesťdesiatšesťročný Emil Stanko. Najvzdialenejšími účastníkmi boli Jozef Ďuriak z Vrábel a Ján Hudeček z Partizánskeho.

Po štarte sa pelotón roztrúsil na skupinky, ktoré sa popasovali s pripekajúcim slniečkom, ale odmenou im zase bola pokojná letná príroda. Pohodovej jazde nebránili ani občasné defekty, ani dva strelené plášte. Dokonca aj ohlasovaní motorkári na Babe jazdili ohľaduplne (mali svoj zraz na Tomkoch).

V cieli jazdy, v reštaurácii RELAX na trnavskej Slávii, čakal už kotlíkový guláš s pivkom, tradičné losovanie štartových čísel o vecné ceny od sponzorov (cyklomateriál, cyklomapy a literatúra, drogéria, elektro).

Na únavu sme rýchlo zabudli a v dobrej partii sme ešte dlho preberali dojmy z prejdených kilometrov.