Akcia Mikulov

Akcia sa konala 26.6.2004

Akcie sa zúčastnili:
A. Nováková, J. Bielko, J. Bajza, P. Herceg, B. Ilavská, J. Benedikovič, Ľ. Kraic

Je sobota ráno hmla ako v novembri, ísť, či neísť. Sila vôle rozhodla. Čas 5:50 vyrážam z Trakovíc. V Trnave na stanici ma už čakajú Jaro Bajza, Janko Bielko, Jozef Benedikovič. Za chvíľu vlak priváža Božu z Piešťan. V Smoleniciach nastupuje Paľo Herceg a v Kútoch nás už čaká Ľubo Kraic. Ujasnili sme si trasu a vyrážame smer Břeclav Valtice.

Vo Valticiach sme si prezreli nádvorie zámku a potom smer Mikulov, kde urobíme obedňajšiu prestávku. Keďže sme na Morave, tak „prý“ musíme okoštovať kvalitné moravské víno; aj biele aj červené.

Odtiaľ už smerujeme na hraničný prechod do Rakúska. V Mikulove v Bille som si ešte prikúpila plechovkové pivo. V Poysdorfe dopíjame červené víno. Potom cez rakúske vinice to valíme až do Moravského Sv. Jána. Našťastie som pred hranicami stačila vypiť to plechovkové pivo. No čo ho budem ťahať domov? Po prejdení rieky Morava a odmávaním „nejakým colníkom“, nastala dilema; Ťahať celú cestu až domov alebo isť do Kútov na vlak. Po krátkej porade sme sa rozhodli. Ja s Božou na vlak, ostatní ťahať domov.

Tabuľa ukazovala Kúty 9 km, bolo to nekonečne dlhých 9 kilometrov. Trochu nám fúkalo proti a Kúty sú strááášne dlhá dedina alebo mestečko. Mali sme nejakých 40 minút stihnúť vlak. Nakoniec sme to s vyplazeným jazykom stihli, takže tradičné staničné pivo bolo pre mňa ako balzam.

Vo vlaku dojesť, čo som si nabalila, ešte trochu zaliať a potom už len oči klik a šlofík. Cca 135 km.

Anka Nováková