Akcia Devín

Akcia sa konala 11.9.2005

Zoznam účastníkov:
Herceg Paľo, Naništa Igor, Nižňanský Marek

Plánovaná trasa: Svätý Jur Neštich Medené Hámre – Borinka Stupava Devín Železná studnička – Rača

Ráno sa stretávame (Ja a Marek) na žel. st. Trnava a presúvame sa osobným vlakom do Jura pri Bratislave.

V Jure na žel. st. máme stretko z P.Hercegom, ktorý prišiel sólo z Bíňoviec na bicykli.

Ráno je ešte príjemný opar po nočnom daždi a tak je príma vzduch.

Po krátkom zvítaní a ešte malom občerstvení spoločne „vyrážame“ na trasu. Nie je nás veľa (3) ale aspoň sa v lese nestratíme. Najskôr vykľučkujeme z Jura cez námestie a okolo kostola prídeme ku krajným domom pod lesom. Ďalej už pôjdeme lesnou asfaltkou cez les za primeraného stúpania až na hrebeň M. Karpát. Držíme sa cykloturistického značenia, sem tam stretneme auto, alebo vidíme pár hubárov. Po cca 5 km sme na vrchole stupáku a tešíme sa na zjazd do najbližšej zastávky pri kostolíku na Medených hámroch.

Po občerstvení a fotení pokračujeme v trase až do Marianky. Tu je reštaurácia a je možné doplniť PHM. Slniečko už veselo svieti nad hlavami a tak s optimizmom pokračujeme ďalej cez Stupavu k rieke Morave. Tu sa napájame na cyklochodník, ktorý nás privedie krásnymi prírodnými zákutiami až pod hrad Devín.

Najskôr uspokojíme obedom žalúdky a krátko sa prejdeme pod hradom. ( prehliadku tentoraz vynecháme…). Zopár fotiek a šliapeme ďalej. Smer BA- Železná studnička. Po prejazde BA rušnými križovatkami sa dostávame do príjemného prostredia lesoparku Železnej studničky. Prejazd touto známou BA zónou oddychu je balzamom pre dušu. V centre parku je vybudovaná štýlová reštaurácia s bufetmi na občerstvenie smädných a hladných pocestných. Dopĺňame tekutiny a pokračujeme asfaltkou okolo rybníčkov a pekných lesných zákutí za primeraného stúpania až na Biely kríž. Odtiaľ sa „šúsom“ spustíme do Rače.

Na miestnej žel. stanici si doprajeme ešte 1 cieľové pivko a počkáme na vlak do Trnavy.

Dĺžka celej trasy je cca 75 km.

Šťastní a spokojní s príjemne stráveným dňom sa v Trnave rozlúčime a vydáme sa každý k svojmu domovu.

Naništa Igor