Dobrá Voda

Akcia sa konala 22.4.2007

Keďže počasie je v tomto období k nám cyklistom milosrdné na ďalší týždeň si dávame zraz na Dobrej Vode. Je to obľúbené miesto na bicyklovanie. Dá sa sem dostať cez hory, ale aj po menej frekventovanej ceste.

Na dnešnom zraze bola v pláne aj návšteva zrúcaniny Dobrovodského hradu, ktorý pôvodne niesol názov Dobrý Kameň, neskôr „Bona Aqua“ čiže Dobrá Voda, pomenovaný podľa výdatného zdroja pitnej vody v podhradí. Stojí nad starodávnou cestou vedúcou cez hrebeň Malých Karpát. Táto cesta vychádzala z Dechtíc, prechádzala cez Dobrú Vodu a horským priesmykom smerovala ďalej na západ.

Dnes sa po tejto ceste, ktorá je bez motopremávky dá dostať bez problémov až do Brezovej pod Bradlom. Hrad dal postaviť na mieste zaniknutého staroslovanského hradiska koncom 13. storočia prívrženec Matúša Čáka Trenčianskeho, magister Aba Veľký. Jeho majitelia neskôr boli Matúš Čák Trenčiansky, Ctibor z Stiboríc, Orságovci, Krištof Ungrád zo Sonnecka, Erdódyovci. Neudržiavanie hradu a časte majetkové spory zapríčinili jeho postupný zánik. Dielu skazy napomohol blesk ktorý v roku 1762 zapálil krovy na niektorých budovách . Od tých čias hrad slúžil už len ako väzenie pre poddaných, kým sa úplne nerozpadol.

Dnes bola nielen cykloturistika, ale aj pešie turistika. Účasť bola tiež pekná vyše 30 členov. K čomu prispelo aj už spomenuté pekné počasie.

Anka Nováková