Marhát

Akcia sa konala 27.12.2007

Zoznam účastníkov: 1. Golier-ved. akcie, A.Golier, 1. Budoš, Ľ. Kraic, E. Kraicová, J.Morvay, I. Naništa, J. Michalec, V.Putera, V. Oravec, M. Červenková, M. Harčárik, P.Škoda.

Za cieľ tohtoročnej rozlúčkovej pešej turistiky sme si zvolili vrch Marhát v Považskom Inovci. Oproti plánu akcií MKCK ( Malokarpatského cykloklubu), bol termín posunutý o 2 dni skôr. Po vianočných sviatkoch pokoja a hojnosti, dobre padne vyvetrať si hlavu a potrápiť trocha telo pohybom v prírode. Stretnutie s priateľmi „rovnakej krvnej skupiny“ so vzťahom ku krásnej našej okolitej prírode (sem tam už aj riadne „krásne“ zdevastovanej), je vždy očakávaná akcia ako po športovej, tak i spoločenskej stránke.

Ranný zraz sme si dali o 6:30 hod. na zast. SAD pri žel.st. Piešťany, smerujúcej na Bezovec. Zišli sme sa čo do počtu „slušná“ zostava 12 ľudí a za mlynom ešte pristúpil kamarát s prezývkou Jovan. V poloprázdnom autobuse, kde okrem pár ľudí idúcich pravdepodobne z nočnej smeny, sme vytvorili správnu „pred štartovú“ pohodovú atmosféru, i víziu plánovanej trasy pochodu. Ani sme sa nenazdali a ešte za pološera sme cca 07:30 hod. vystupovali do studeného rána na Bezovci. Po „zahrievacom štamperlíčku“ z vlastných zásob a štartovej fotografii, vyrážame na zasnežený chodník. Držíme sa červenej turistickej značky idúcej cez Veselý vrch, Kostolný vrch a Jelenie jamy až na 748,2 m vysoký Marhát. Počasie je vcelku OK, teplota je kúsok pod 0st. C, na hrebeni je cca 5 cm sviatočného snehu, vietor takmer nepostrehnuteľný, dohľadnosť napriek zimnému oparu je slušná (vidieť je dobre aj pod nohy).

V družnej debate o veciach sviatočných i všedných, sa blížime do sedla pod Marhát. Tu už spoza zastretej oblohy sem tam presvitá zubaté slnko, čo dáva tušiť, že sa postupne blížime k vrcholu kopca. Okolo 10:30 hod už stojíme pri vrcholovom kríži a kocháme sa pohľadom do stále nemiznúcej hmly, ktorá sa prevaľuje cez hrebeň pohoria. Dnes máme smolu. Z výhľadu do dolín ako i na pariace chladiace veže elektrárne EMO nie je nič. Ale to už je riziko podnikania turistov. Šliapu často krát veľa km za neistým výsledkom (pohľadom) do údolia. Ale to nám vôbec nevadí. Doprajeme si ďalší vrcholový „drink“, doplníme energiu a pri dohasínajúcom ohníku, ktorý tu zanechali dáky „ranostaji“ sa ešte chvíľku zohrejeme. Nasleduje trasa zostupu smerom na sedlo Gajda, Krahulčie vrchy, Zlatý vrch a sedlo Havran. Tam prichádzame cca o 14 hod. s nádejou, že bude otvorený bufet, ktorý je žiaľ zatvorený. Potichu aj nahlas si zahrešíme a šliapeme hlavnou cestou k reštaurácii u Furmana. Tam majú otvorené, príjemnú obsluhu, dobré jedlo aj pitie. Doprajeme si neskorší obed, doplníme tekutiny a ideme na Bus do Piešťan. Ten ale nechodí a tak si aj zvyšok trasy ešte odšliapeme pekne krásne cez kúpeľný ostrov a Piešťany k vlakom na žel. stanicu.

V nohách už máme cca 30 km a sme celkom radi, že o chvíľu pôjde vlak, ktorý nás dopraví domov. Lúčime sa s partiou z Piešťan a usadáme do teplučkého vlaku. Okolo 18 hod vystupujeme v Trnave. Poprajeme si ešte navzájom príjemný a úspešný nový rok 2008 a tešíme sa opäť na ďalšie nové túry či stretnutia v prírode.

Igor Naništa