Luhačovice

Akcia Luhačovice 12.7.2008

Prvú júlovú sobotu sme si naplánovali cykloakciu do moravského kúpeľného mestečka Luhačovice. Východziu stanicu sme si dali Trenčiansku Teplú. Stretlo sa nás 9 cyklistov a cyklistiek. Po vyložení z vlaku sme sa cez Horné Sŕnie za ideálneho počasia vydali na moravskú stranu. Pretože bolo zavčas ráno, slniečko sa pomaly predieralo cez stromy a naberalo na svojej sile, sme zvládli prechod cez hrebeň Bielych Karpát bez nejakého veľkého vypätia. Prichádzajúc však do Luhačovíc sa poriadne zohrialo a vetrík zabudol fúkať. Ideálne by bolo zastaviť pri priehradnej nádrži a vykúpať sa. Kúpeľné mestečko nás privítalo s otvorenou náručou.

Na území Luhačovíc vyviera 16 hydrouhličitanochloridosodných kyseliek a jeden sírny prameň. Každú hodinu sa tu na povrch dostáva 15-tisíc litrov vody, ktorá obsahuje veľké množstvo rozpustených minerálnych látok, najmä sodík, vápnik, horčík, chlór, bróm, jód, kyselina uhličitá, rozpustený oxid uhličitý. Teplota vyvierajúcej vody sa pohybuje medzi 10 – 12 °C. Najznámejšie pramene sú Vincentka, Aloiska, Ottovka, Prameň Dr. Šťastného a Sv. Jozefa. My sme sa zastavili a ochutnali vodu z prameňa Ottovka, ktorý vyviera na pravom brehu Hornej Olšavy na úpätí svahu Malá Kamenná, o 10m vyššie ako všetky ostatné pramene. Má zvýšený obsah jódu, železa, kyseliny boritej a niektorých stopových prvkov. Používa sa na pitnú liečbu a jeho výdatnosť je iba 3 litre za minútu. Pri jej ochutnávke sme skonštatovali, že predsa len ten Radegast je lepší a po dobrom obede určite lepšie padne. Luhačovice sú najväčšie moravské kúpele s dlhou tradíciou kúpeľnej liečby dýchacích ciest, tráviaceho ústrojenstva, cukrovky a pohybového aparátu. Preslávené sú prírodnými liečivými prameňmi, priaznivými klimatickými podmienkami a príjemným prostredím, v ktorom sa snúbi krásna príroda a typická architektúra.

Po odpočinku v kúpeľnom areáli sme sa vydali na cestu domov. V neprestávajúcej horúčave sme sa pomaly popod Lopeník štverali k hraničnému priechodu Brezová a odtiaľ každý svojou cestou.

Anka Nováková