Expedícia po Nórsku a Švédsku – 01.07.

Zúčastnení: D. Fáziková a P. Škoda

v mesiaci júl sme sa zúčastnili expedície po Nórsku a Švédsku. Mali sme možnosť na vlastnú kožu spoznať nádhernú prírodu severských štátov, jedinečnú architektúru tamojších miest, dedín, zaujímavosť tamojších mostov, ktoré sa tiahnu ponad prekrásne fjordy.

Cestou po tejto krajine sme okrem fjordov videli aj nespočetné množstvo vodopádov, tunelov, ktoré tu v spoločnosti krásnych zdravých lesov vytvárali prekrásne prírodné divadlo.

V múzeu sme si prezreli čo to zo škandinávskej histórie. Nevšedný zážitok bol pre nás pohľad na bojovú loď, ktorá bola vytiahnutá z morského dna a zreštaurovaná. Dýchala z nej na nás priamo atmosféra tej dávnej vikingskej doby.

No a samozrejme, uvideli sme aj sobov, ktoré keď prechádzajú po cestách za účelom hľadania potravy, majú tu vždy absolútnu prednosť.

Počas všetkých dní sme mali nad hlavami neustále slnko, ktoré tu svietilo aj o polnoci, takže pre Stredoeurópana to bol naozaj neopakovateľný zážitok.

Smer našej cesty bol stále na sever až sme prišli na miesto, kde to už severnejšie v Európe nejde. Boli sme na Nordkappe. Hlavným cieľom všetkých turistov putujúcich po týchto severských štátoch a ktorý bol hlavným cieľom aj pre nás. Tu sme si až uvedomili, kde sa to vlastne nachádzame, že tam za morom, vlastne skoro na dosah, je už severný pól a ako veľmi ďaleko sme od domova.

Spoznať tento krásny kus severskej zeme bol pre nás neopakovateľným zážitkom a nadmieru spestril náš fond výletov, na ktoré sa len tak ľahko nezabúda.

Danka Fáziková a Paľo Škoda