Akcia Slovenský Raj

Zúčastnení: členovia klubu MKCK – P.Herceg, V.Naď, O.Stríž, H.Gurínová, J.Benedikovič, M.Šuga, Ľ.Slaný, J.Nádaský, T.Gieci,

hostia – Lenka s dcérkou, H.Strížová, M.Modrovský, J.Hronský, F.Martinus

v dňoch 23.-26.9.2010 sa nám vydarila ďalšia z naplánovaných turistických akcií – Slovenský raj. Vo štvrtok poobede už bola polovica prihlásených turistov v autokempingu na Podlesku a tak hneď po ubytovaní sme vybehli autami smerom na Spišský hrad, ktorý sa dá obdivovať už z diaľky. Prehliadka hradu aj s odborným výkladom lektorky bola poučná, vyhliadky z výšky hradu na slnkom zaliaty Spiš boli nádherné.

V piatok ráno sme už kompletná skupina vyrazili zelenou značkou do tiesňavy Suchá Belá, ktorá nám poskytla nezabudnuteľné zážitky umocnené ešte dramatickosťou prostredia bizarných skalných útvarov, lávok, strmých rebríkov a množstva vodopádov. Nastúpali sme o 400m vyššie na planinu Glac, odtiaľ smerujeme do Kláštoriska na malé občerstvenie. Nasledovala krátka exkurzia do zrúcanín kartuzianského kláštora a potom návrat cez Hrdlo Hornádu späť na Podlesok.

Ďalší deň sme zase šliapali cez Hrdlo Hornádu južným svahom Zelenej hory, kde sa začínal Prielom Hornádu. Ten nám ponúkol atraktívne úseky kolmých skalných stien (v nich sa pohybujeme po železných stúpadlách zapustených do skál priamo nad Hornádom), lanové lávky a nespútanú divokú prírodu.

V Letanovskom mlyne sme sa rozdelili: niektorí išli späť, ďalší na tiesňavu Kyseľ a ďalší na Tomášovský výhľad. Počasie bolo stále slnečné, našli sme aj dubáky, predvečerom sme sa všetci zišli v tábore, Vlado Naď urobil dubákovú polievku, založili sme táborák a pri dobrom vínku sme sa bavili do neskorej noci.

V nedeľu sme sa zobúdzali do chladného a upršaného rána, ale to nám už nevadilo, rozlúčili sme sa nasadli do tátošov a ponáhľali sa domov k rodinám.

Paľo Herceg