Elba 19. – 28.5.

Zápis Elba 19.5. až 28.5.2012

Zájazdu sa za MKCK zúčastnili: Juraj POLÁČEK, Pavol HERCEG, Miroslav ŠUGA a Helena GURÍNOVÁ.

V spolupráci CK Avanti Tours a Dušana Orsága sa uskutočnil zájazd na taliansky ostrov Elba, ktorý je súčasťou Národného parku Toskánskych ostrovov. Miestom nášho pobytu bola rezidencia Reale, ktorá sa nachádza na východnej strane ostrova, cca 3 km od Porto Azzurro.

Náš zájazd začal v Trnave v sobotných dopoludňajších hodinách nastúpením do autobusu, ktorým sme cez Rakúsko a nočnou jazdou cez Taliansko dorazili v nedeľných dopoludňajších hodinách do talianskeho prístavu Piombino. Nasledoval cca hodinový trajekt na Elbu do prístavu Porto Ferraio a 17 km presun do miesta pobytu.

Pondelok:
Prvým cyklovýletom bola rekreačná trasa východným pobrežím cez Rio Marina do Cavo a Capo Castello v najsevernejšom výbežku Elby a návrat vnútrozemím cez Porto Azzurro, odkiaľ sme sa po prehliadke centra, prístavu a miestnej pevnosti vrátili do Reale (52,6 km / 697 výškových metrov).
Utorok:
Druhý deň bol už náročnejší, pričom trasa viedla okolo Rio nell Elba na pláž Bagnaia a do prístavného mesta Porto Ferraio na severnom pobreží, odkiaľ sme po prehliadke mesta pokračovali severným pobrežím smerom na Capo d Enfola, Biodola a následne naprieč ostrovom na južné pobrežie cez Marina di Campo a Laconu domov (98 km – 1 530 výškových metrov).
Streda:
Ďalší deň bol na programe najjužnejší výbežok Elby, dominantou ktorého je mestečko Capoliveri, okrem ktorého sme navštívili aj pevnosť Focardo a pláž Straccoligno. Kilometrov tento krát nebolo až tak moc, celkové prevýšenie a nespevnené cesty okolo pobrežia však neubrali nič na náročnosti, čo však bolo vyvážené nádhernými scenériami miest, ktoré nie sú až tak turisticky navštevované (60,7 km – 1 170 výškových metrov).
Štvrtok:
Na programe tohoto dňa bol výstup na najvyšší bod Elby, ktorým je Monte Capanne s nadmorskou výškou 1 019 m. Výstupová trasa začína pri dolnej stanici lanovky na severnej strane ostrova v nadmorskej výške 360 m, kam sa menej zdatní účastníci zájazdu prepravili autobusom a my „makači“ bicyklom cez Procchio, Marciana Marina a Poggio. Na výber bol výstup pešo alebo lanovkou, prípadne kombinácia týchto možností. Nakoľko sme neplánovali výstupu venovať viac času, ako bolo nutné, zvolili sme lanovku. Tá je len pre odvážnych, lebo kabínky sú pre dvoch na stojato, naskakuje sa za jazdy a sú to dosť fukoty, 360 stupňový výhľad zhora na celý ostrov však stojí za to. Dole sme nasadli opäť na bicykle a cez Poggio, Sant Illario a ďalej už známou trasou Marina di Campo a Lacona pedálovali domov (84,9 km – 1 398 výškových metrov).
Piatok:
Tento deň bola na pláne prehliadka menej prístupných pláží na severnej strane ostrova, ku ktorým vedie trasa cez Rio Nell Elba a priesmyk na severnú stranu ostrova, z ktorého to už nie je k plážam Nisportino, Nisporto a Bagnaia až také náročné. Trasa pokračovala ďalej do San Giovanni a odtiaľ naprieč ostrovom späť na južnú stranu ostrova a domov (64,7 km – 1 161 výškových metrov).
Sobota:
Posledná trasa okolo celého ostrova v smere hodinových ručičiek cez Porto Azzurro, Lacona, Marina di Campo, Cavoli, Fetovaia, Pomonte, Chiessi, Patressi, Poggio, Marciana, Marciana Marina, Procchio, San Giovanni a Porto Azzurro domov bola zo všetkých najdlhšia a aj najnáročnejšia. Z trasy bolo možných viacero odbočiek k moru, nakoľko je však cesta situovaná miestami v dosť veľkej nadmorskej výške, nebolo možné zastaviť sa všade. Odbočky z trasy do San Andrea s nádhernými žulovo pieskovcovými útvarmi pri mori a Scaglieri s peknými plážami však rozhodne stáli za nejaký ten výškový meter navyše (101,7 km – 1 716 výškových metrov).

Našim posledným dňom na ostrove Elba bola nedeľa, kedy po odubytovaní viedli naše kroky na miestnu pláž, kde sme sa naposledy presvedčili, že voda je slaná a stále studená. Po obede sme náš pobyt ukončili nastúpením do autobusu, ktorý nás dopravil do Porto Ferraio a po preplavení trajektom do Piombina cez Taliansko a nočnou jazdou cez Rakúsko v pondelňajších dopoludňajších hodinách do Trnavy.

Počas nášho pobytu sme stihli prebicyklovať Elbu krížom krážom, čo pri jej dĺžke 29 a šírke 18 km nebol na počet prejazdených km až taký problém. Horšie to však bolo už s náročnosťou, lebo Elba je dosť hornatá a výškové metre počas jazdy pribúdali celkom svižným tempom. Táto zvýšená náročnosť však bola plne vyvážená prírodnými krásami, ktoré sme mali možnosť počas nášho pobytu zhliadnuť.

Termín nášho zájazdu bol tento krát o niečo skorší ako zvyčajne, čo malo za následok ešte pomerne studenú vodu, takže pre menej otužilých jedincov to nebolo to pravé orechové. Tento nedostatok bol ale vyvážený málo frekventovanou dopravou pred sezónou a nie až tak úmorným teplom hlavne pri stúpaniach, čo dosť prispelo k pohodovej cyklistike.

Nakoniec ešte celková štatistika: 462,6 km – 7 672 výškových metrov, čo je na rekreačných cyklistov myslím celkom slušný výkon.

Juraj Poláček