Akcia Baťov kanál 17.6

Akcie sa za MKCK zúčastnili: H.Gurínová, B.Ilavská, A.Nováková, M.Kraicová, D.Fáziková, M.Šuga, P.Škoda, V.Naď, M.Ševčík, Ľ.Kraic, J.Poláček, P.Herceg.

Ako hostia: J.Herceg, M.Modrovský, Š.Škoda.

Baťov kanál p. Baťa ho dal vybudovať v 30. rokoch minulého storočia kvôli lacnejšej doprave lignitu (uhlia). Má dĺžku 56 km (zo Skalice do Otrokovíc), niektoré úseky vedú riekou Moravou, inde je umelo vyhĺbený kanál o šírke 12 m a hĺbke 1,5 m. Rozdiel výšok na tejto vodnej ceste (18,6 m) vyrovnáva 13 plavebných komôr.

Horúce nedeľňajšie ráno dávalo na známosť, že dnešná cyklistika nebude o najazdených kilometroch, takže tie predpovedané horúčavy až tak neprekvapili, skôr bol prekvapením cyklochodník uzučký pás hliny vo vysokej tráve striedal širší kamenistý chodník a takto sa to striedalo pozdĺž časti Baťovho kanála , ktorý sme prejazdili.

Ráno o 9.30 hod. sa v Skalickom prístave zišlo 15 cyklistov (štvorica cyklistov prišla kombinovane – vlak a bicykel), ostatní autami.

Po rýchlom občerstvení sme vyrazili pobrežím kanála po prúde už spomenutím hrbatým a uzučkým cyklochodníkom . Prvá krátka zastávka vo Výklopníku v Sudoměřiciach, kde sa lignit preklápal z veže na lode. Ďalšia zastávka, pomerne dlhšia, bola pri prvej plavebnej komore Petrov, kde sme si počkali na celý proces prechodu lode cez plavebnú komoru.

Ďalej pokračujeme vedľa kanála cez ďalšie plavebné komory pri Strážnici, až prídeme do malého kempu s názvom Vnorovy. To je už poludnie a tak to tam „zapichneme“ rozbalíme každý svoj proviant (Števo Š. sa nezdá, ale zbaští tam 4 uvarené klobásy), dáme pivko a šľapeme ďalej.

Štvorica „kombinovaných“ cyklistov to otáča naspäť, po vlastnej osi a potom vlakom domov.

My ostatní sa cez Veselí na Morave už konečne asfaltovým cyklochodníkomdostaneme do Uherského Ostrohu, kde si v príjemnej reštike doplníme žalúdky, dáme čierne pivko, kávu a pokračujeme cez Ostrožskú Novú Ves ku krásnym a pomerne veľkým rybníkom.

Tam sa rozdelíme, menšia skupinka sa vracia už po hlavných cestách do Strážnice a potom znovu vedľa kanála do prístavu v Skalici, kde ich už čakajú ďalší členovia rodiny, ktorí si zvolili plavbu po kanáli.

Druhá skupina cyklistov sa vydá peknou cyklocestou cez tône Kostelanského lesa, popri riečke Olšave do Kunovíc. Tu si pozrú letecké múzeum (len zvonku) a zastavia sa v Novoveských sírnatých lázniach, kde ochutnajú miestnu „vajcovku“. Príjemná a pokojná cyklocesta ich privedie s krátkymi zastávkami pri starej vodnej elekrárni vo Veselí n.Moravou , v amfiteátri v Strážnici a vínnom sklípku v Petrove do prístavu v Skalici.

Paľo Herceg