Posádka 22.9.

Akcie sa za MKCK zúčastnili: Ľ. a E. Kraicoví, I. Naništa, S. Studený a V. Oravec.

Počasie od rána sa neukazovalo práve ideálne. Na zamračenej oblohe sa preháňali mraky a zvestovali blížiacu sa jeseň. Teplota vzduchu cca 15 st. bola ale pre cykloturistiku vcelku prijateľná. Na zraze pri amfiku v TT o 10:00 h sa zišli iba Ľuboš a Milka Kraicoví. Predseda prišiel „tradične“ 5 min po štarte. Na trasu som vyrazil cca 10:15h, keďže už k amfiku NIK neprišiel.

Zvolil som mierne tempo vediac, že zraz v Hlohovci o 12h budem stíhať. Na Kopánke pri výjazde z Trnavy ma obehol 1 cyklista, ale z MKCK tam už nečakal NIK. Kvalitný nový povrch cesty viedol až do Malženíc. Odbočka Malženice – Trakovice by si nový povrch cesty ale tiež zaslúžila. V Trakoviciach pri kostole si spomeniem na Anku Novákovú, že tu blízko niekde býva. Pred mostom nad diaľnicou stojí auto s policajtom, ktorý kamerou sleduje výjazd z obce Trakovice. Je tam dobre „zašitý“, lebo ho uvidím až cca 100 m pred sebou. Pri strete ho slušne pozdravím kývnutím hlavy a som rád, že sa venuje motorovým účastníkom premávky. Cestou sa pár krát zastavím a fotografujem okolo. Pri Šulekove „objavujem“ kúsok od hlavnej cesty schovaný pamätník venovaný slovenským martýrom V.Šulekovi a K.Holubymu, ktorých obesili v r.1848 maďarskí gardisti. Po krátkom občerstvení a doplnení kalórií opäť vysadám na moju BOHEMIU (ktorá si toho už tiež dosť pamätá) a „upaľujem“ cez most nad Váhom do centra Hlohovca.

Pár minút pred 12 h na lavičke pri kostole sa stretávam a pozdravujem s Milkou a Ľubošom K. Tiež sa občerstvujú a po chvíli čakania, keď už NIK neprišiel, spolu vyrážame na kopec nad Hlohovcom na vyhliadku zvanú Šianec. Stojí tam novovybudovaný zrub, kde sa dá občerstviť. Objednáme si tam chutnú obedňajšiu kávu s keksom a „kocháme“ sa krásnymi výhľadmi na okolitú krajinu pod nami. Aj napriek šedivej oblohe je vidieť dosť ďaleko od Trnavy až po Piešťany. V diaľke je vidieť i pariace sa chladiace veže našej živiteľky – EBO.

Zavoláme mobilom ešte Danovi Polákovi na Studánku, že sme blízko, aby sa stihol na nás pripraviť. Padák z Tomášovho vrchu do obce Bojničky je už v pohode. Míňame vzorne upravené vinohrady a stretáme aj traktor z plnou vlečkou hrozna, ktoré vezú do Hlohovca. O týždeň budú mať v Hlohovci tradičný Michalský jarmok, tak sa naň musia domáci včas dobre pripraviť. O chvíľu sme na Posádke pri Studánke a pozdravujeme sa s domácimi p. Danielom a p. Ankou, ako aj s kamarátmi z Piešťan Vladom a Stanom, ktorí sem prišli pred chvíľou.

Daniel sa stále zotavuje zo zákernej boreliózy, ktorú mu spôsobil kliešť z jednej túry na Záhorí pred rokom. Aj napriek tomuto „handicapu“ sa s Ankou na našu návštevu dobre pripravili. Pripíjame si na zdravie, keď koštujeme chutný burčiak, ktorý potom zajedáme chlebíčkami. Pri družnej debate čas rýchlo uteká ani nevieme ako, no a treba sa nám zberať na cestu domov. Po tradičnom fotení sa rozlúčime s domácimi a opúšťame túto „oázu pokoja“ (ako by ju nazval básnik, ak by raz písal báseň) tento pekný kus kraja na Posádke pri Studánke.

Daniel a Anka v mene partie MKCK Ti ešte raz ďakujeme za srdečné privítanie a pohostenie. Prajeme Danielovi skoré zotavenie a návrat do normálneho cyklo-turistického života.

Dovidenia na ďalších stretnutiach v prírode.

Igor Naništa