Akcia Riviéra – Port Grimaud 23.5. – 1.6.

Akcie sa za MKCK zúčastnili: P. Herceg, M. Šuga, A. Nováková, B. Ilavská, H. Gurínová, E. a Ľ. Kraicoví, J. Poláček a D. Surovčík.

Francúzska riviéra – Cote d’Azur je oblasť, ktorá je jedinečná svojou atmosférou a tým, že sa tu v ideálnej forme stretávajú slnko, more, lesk a elegancia “veľkého” sveta. Táto prímorská oblasť je preslávená hlavne trojicou miest Nice, Cannes a Saint Tropez. V blízkosti Saint Tropez, presnejšie v Port Grimaud sme mali stráviť náš týždňový pobyt a do jeho okolia mali smerovať kolesá našich bicyklov, aby sme podrobne spoznali zákutia tejto elegantnej prírodnej záhradky.

V piatok 23. mája v podvečerných hodinách po naložení posledných pasažierov v Bratislave smerujeme po diaľnici cez Rakúsko a Taliansko na francúzske pobrežie. Už za Janovom sa nám, aj takto cez sklo autobusu, predstavuje Riviéra v plnej paráde. Do miesta nášho ubytovania, Port Grimaud dorazíme na druhý deň krátko po obede a ubytujeme sa v kempe Prérie mora v tzv. mobilhomoch. Ešte v ten deň sa na našich tátošoch vyberieme spoznávať blízke okolie. Ako prvá nás poteší kempová pláž s množstvom paliem v takom malom štýle Karibiku. Hneď vedľa prechádzame cez vodné uličky mesta Port Grimaud, ktoré je umelo postavené v štýle Benátok. No a keďže Saint Tropez je čo by kameňom dohodil pokojná cyklocesta nás dovedie priamo do jeho prístavu. Kúsok odtiaľ je slávna žandárska stanica. Zastavíme sa tu a nostalgicky spomíname na výjavy zo slávnej série filmov o strážmajstrovi Cruchotovi a jeho kolegoch.

V nedeľu 25.5. sa vydávame v hojnom počte na našu prvú etapu spoznávať túto nevšednú krajinu. Prechádzame do mesta Grimaud, kde navštívime, lepšie povedané vyštveráme sa na rovnomenný hrad. Výhľad z neho však dokonale vykompenzoval vynaloženú námahu. Pri prechádzke po úzkych uličkách sa nechtiac rozdelíme na dve skupinky, ktoré stratia medzi sebou spojenie. Vďaka pohotovým GPS-kám sa však dáme hneď dokopy a tak smerujeme veselo do hôr po tzv. D14-tke, ktorá sa vyznačovala síce jemným stúpaním, ale neustálymi výhľadmi po pohorí Maures a na kartuziánsky kláštor De la Verne (božej milosti). Okolo obeda prichádzame do dediny Collobriéres, ktorá je vychýrená výrobou pasty z jedlých gaštanov. Je tu práve nejaký trh, tak okrem tradičnej kávy ochutnáme aj tunajšie miestne špeciality. Ďalej putujeme smerom na juh. Prehupneme sa cez sedlo Col de Babaou a pred sedlom Col du Canadel sa rozdelíme na skupinku idúcu ďalej po pobreží a skupinku smerujúcou po hrebeni. Trasa bola pomerne náročná na nastúpané metre, ale prekrásne výhľady stáli za to.

V pondelok 26.5. sa už od rána rysoval krásny slnečný deň (tie nás už neopustili do konca pobytu) tak sme sa rozhodli preskúmať polostrov Saint Tropez a jeho pláže. V mestečku Gassin postavenom na cca 200 metrovom kopci sa rozdeľujeme zase na dve skupinky. Po preskúmaní nádherného historického centra plného úchvatných úzkych uličiek a panoramatických výhľadov sa jedna skupinka vyberie preskúmať členité pobrežie mysov Lardier, Taillat, Cartaya, Camarat a druhá sa popri prieskume veterných mlynov v Paillas vyberie do čarokrásnej dedinky Ramatuelle, kde popri obdivovaní krásneho centra, navštívi aj miestny cintorín, kde je pochovaný miestny rodák, svetovo známy herec Gerard Philipe so svojou manželkou Anne. Obe skupinky nezávisle na sebe navštívia vychýrenú pláž Pampelonne, niektorí neodolajú a na časti Tahiti osviežia svoje unavené telá v cca 19 stupňovej vode. Ďalšia cesta popri sledovaní krásnych viliek nás dovedie ešte raz spoznávať uličky Saint Tropez.

V utorok 27.5. smerujeme po hlavnej ceste spoznávať mestečká popri pobreží smerom na severovýchod. Je to jednoliata spleť letovísk, rôznych rezidencií, mestečiek a ich pláží. Smerujeme cez mestečká Saint Maxime, Saint Aygulf, Frejus, Saint Raphaël a obdivujeme nefalšovanú atmosféru života na Riviére spestrenú krásnymi bulvármi s množstvom obchodíkov, paliem, námestí a fontán. Pri myse Pointe du Cap Roux odbočujeme do hôr. Do Massif de L Esteriel. Nie sú to hory hocaké, ale krásne, skalnaté vyznačujúce sa nevšednou hnedo červenou farbou. Úžasná scenéria nás dovedie až do mesta Frejus, odkiaľ pomocou GPS-ky a našich rýchlych kolies sme onedlho v kempe.

V stredu 28.5. nás autobus aj s bicyklami dovezie do cca sto kilometrov vzdialeného kaňonu Verdon, presnejšie ku priehrade Lac de Castillon. Tu z autobusu vystúpime a ten nás bude čakať na druhom konci kaňonu, pri jazere Lac de Sante Croix. Prejsť túto vzdialenosť už zostáva na nás a našich bicykloch. Rozdeľujeme sa do rôznych výkonnostných skupín a podľa toho volíme obtiažnosť našich trás. Za priehradou sa vyhupneme ešte o 300m vyššie a popri vyrovnávacej nádrži Retenue de Chaudanne prichádzame do mestečka Castellane. Po občerstvení a obligátnej kávičke putujeme ďalej popri riečke Verdon dnom kaňonu. Onedlho začínajú nádherné scenérie, ale aj 400m stúpanie na sedlo pred mestom La Palud-sur-Verdon. Jedna skupinka smeruje priamo k jazeru Sainte Croix a druhá sa púšťa zdolať výšku 1320m po ceste plnom belvederov (vyhliadok) do kaňonu. Následný zjazd po otvorenej ceste popri kaňone je niečo, na čo človek nezabudne do konca života. Cesta po okraji priepasti s neustálymi výhľadmi do obrovských hĺbok tohto veľkolepého prírodného diela vyvoláva pocity, ktoré nemožno ani opísať. Skrátka neskutočné prírodné predstavenie. S výnimkou krátkeho stúpania pri meste La Palud, veľkolepá scenéria pokračuje vyše dvadsať kilometrovým zjazdom k jazeru Saint Croix. To nie je snáď ani možné, – víri nám hlavou. To, čo sme teraz videli, to obrovské prírodné dielo nás úplne dostalo. Na strávenie tohto všetkého budeme potrebovať veľa času. Dojmy nám nepokazili ani zlomený stojan na prívese autobusu a ani neskorý (skoro polnočný) návrat do kempu.

Ďalšie dva dni sme boli porozdeľovaní na rôzne menšie skupinky. Tieto viac-menej putovali po okolitých plážach venujúc čas na kúpanie a opaľovanie. Iné skupinky smerovali popri pobreží na juhozápad navštíviac tamojšie letoviská: Le Lavandou, Cavaliére, Rayol a jeho úchvatnú botanickú záhradu. Chvíľka času sa našla ešte aj na návštevu blízkych podhorský dedín La Garde Freinet , Le Plan-de-la-Tour. No a každý si našiel aj čas sám pre seba, potúlal sa po miestnych obchodíkoch nakúpiť niečo pre seba a svojich blízkych.

Nastal čas rozlúčky. V tento posledný večer (tak, ako aj ostatné predchádzajúce) sedíme na našich terasách a preberáme naše dojmy. Konštatujeme, ako nám to rýchlo ubehlo, aká sme boli dobrá parta. Pobyt v tejto časti sveta priniesol každému niečo nové, niečo pekné, niečo fascinujúce. Staré priateľstvá sa utužili, nové sa započali.

Opúšťame naše letovisko. Ale každý si ten svoj kúsok Riviéry nesie vo svojom srdci domov.

Ľ. Kraic