Akcia Vodné mlyny 6.7.

Akcie sa za MKCK zúčastnili: J. Budoš, Ľ. a E. Kraicoví, V. Oravec, J. Poláček, M. Šuga, Milan Babišík, J. Benedikovič, I. Matkovčík, J. Antal a V. Naď.

Ako hostia: M. Modrovský, V. Galbavý, N. Oravcová, P. Chnapko, Matej Babišík, J. Šimončič, G. a M. Bučányoví, K. Ninis, I. Kubiš, J. Koprna, M. Černá, A. Silberhorn a E. Antalová.

Atraktivita vodných mlynov na Malom Dunaji prilákala na túto akciu až 25 cyklistov (z toho 6 cyklistiek). Takže v Sládkovičove na parkovisku pri miestnom Tescu krátko pred deviatou hodinou je riadne „cyklisticky živo“. Po prichystaní bicyklov na cestu a obligátnom fotení sa v počte 23 vydávame smer Košúty. Tu sa k nám pridávajú ešte dve cyklistky (M. Černá a A. Silberhorn), ktoré prichádzajú od Galanty z vlaku.

Pokračujeme smer Čierny Brod. V dedine schádzame z hlavnej cesty a ďalej pokračujeme pozdĺž pokojne tečúcej riečky Čierna Voda, kde nám spoločnosť robia len ticho sediaci rybári pokojne čakajúci na svoj „záber“. Opúšťame riečku a smerujeme po poľnej ceste lemovanej starými stromami. Včerajší výdatný dážď cesta vďaka zatieneniu stromami ešte nestačila dokonale „stroviť“ a tak lavírujeme okolo malých vodných mlák. O chvíľu už pokračujeme po ceste lemovanej kvitnúcimi slnečnicami. Táto už pomerne obschla, tak príchod k prvému, tzv. Maticovmu mlynu pri Tomášikove je pomerne v pohode.

Príjemným prekvapením je, že oproti mlynu je otvorený bufet s osviežením. Krásne prostredie sa priam núka k zastaveniu, oddýchnutiu a nabratiu nových fyzických a duševných síl. Krátky čas venujeme aj návšteve samotného mlyna, kde nám sprievodca povysvetľuje históriu a aj samotnú súčasnosť tohto zariadenia.

Pokračujeme ďalej popri Malom Dunaji smerom k zádrži v Starom Háji. Cesta opäť vedie v tieni stromov, čo spôsobuje blatovú záťaž na naše kolesá a komplikuje samotnú techniku jazdy. Ale zvládame to a cez zádrž prejdeme na druhú stranu Dunaja. Naša ďalšia cesta vedie krásnym prostredím popri rieke. Sem-tam sa nám po pravej strane odhaľuje spoza stromov samotný vodný tok so svojim neopakovateľným šarmom. K pohode nám prispievajú aj malebné chatové osady: Orechová Potôň – Lúky a Horná Potôň – Lúky. Tu si urobíme malú odbočku k areálu Slovakia ringu pri Orechovej Potôni. Máme šťastie, lebo sa tu konajú práve preteky motocyklov a vstup je voľný.

No ale po chvíli už pokračujeme ďalej. Smerujeme k malebnému prostrediu čárdy Madarasz. Keďže ponuka jedál v tomto zariadení nie je bohvieako pestrá, rozhodneme sa v ceste pokračovať až do Jelky k druhému vodnému, tzv. Némethovmu mlynu. Je tu aj reštaurácia, ale veľmi veľa návštevníkov, čo nám spôsobuje vyše dvojhodinové zdržanie pri objednávaní jedla. Bohužiaľ bola to daň za to, že bol prekrásny deň a veľa ľudí sa rozhodlo stráviť ho v prekrásnom prostredí tohto miesta. Okrem cyklistov a bežných návštevníkov, tu pristávali aj vodáci na svojich člnoch, takže masa ľudí. Konečne po dvoch hodinách nasadáme na naše bicykle a rozhodneme sa navštíviť ešte posledný cieľ nášho putovania: Oázu sibírskeho tigra pri Kostolnej pri Dunaji. Dostaneme sa k nej po poľných (už asfaltových) cestách cez osady Oraľa a Maholánka.

Toto zariadenie vybudovali nadšenci (hlavne z radov študentov) na záchranu tigra ussurijského, ktorý je celosvetovo evidovaný v zozname ohrozených druhov. Momentálne ich tam mali tridsať zdravých jedincov, väčšinou už tu narodených.

Naše záverečné kilometre viedli už cez dediny Hrubá Borša, Jánovce a Veľké Úľany do cieľa našej etapy, do Sládkovičova. Prešli sme okruh dlhý 76 km, s prevýšením okolo 100m. Bolo krásne počasie, bezvetrie. Pohodu, ktorú nám vytvárala neopakovateľná príroda prostredia Malého Dunaja nám trochu komplikovalo až priveľké teplo a sem-tam mokré a blatisté poľné cesty. Ale myslím si, že hlavný účel: spoznať a užiť si túto krajinu to nijako zvlášť neovplyvnilo, takže každý odchádzal domov spokojný s pocitom príjemne prežitého dňa v sedle bicykla.

Ľ. Kraic