Akcia Slovenský raj 18.7-24.7.

Akcie sa za MKCK zúčastnili: Juraj Poláček, Miroslav Šuga a Vladimír Oravec.

Ako hostia: Ivan Poláček, Agnesa Antalová, Rastislav Mocko, Eva Corticelli a Drahoslava Repčíková.

V dňoch 18.7.-24.7.2014 sa uskutočnila plánovaná turistická akcia Rokliny Slovenského raja s nasledovným programom:
1. deň Dobšinská ľadová jaskyňa, vodná nádrž Palcmanská Maša, Dedinky, Mlynky

V deň presunu autom do oblasti Slovenského raja sme využili nejaký čas k dobru na tzv. autoturistiku a obišli Slovenského raja z juhu, čo pôvodne nebolo našim cieľom. A bol to dobrý nápad, lebo v Dobšinskej ľadovej jaskyni sme sa po celkom svižnom výstupe k nej príjemne schladili a aj Palcmanská Maša, Dedinky, či Mlynky stáli za zhliadnutie.

V ďalších dňoch s výnimkou 5. dňa, kedy sme pre nepriazeň počasia zvolili viac menej plánovaný výlet autom, sme sa už potom venovali plánovanej turistike a objavovaniu skrytých zákutí Slovenského raja.

Trasy, ktoré uvádzam v ďalšom texte sú trasy, ktoré prešiel cyklistickou terminológiou povedané hlavný peletón, pričom niektorí účastníci so slabšou kondičkou zvolili niekedy ich ľahšie alternatívy. Uvádzané vzdialenosti a výšky sú prevzaté z máp Garminu a časy z turistického značenia (v skutočnosti boli samozrejme dlhšie o prestávky na doplnenie živín v tekutej i pevnej forme a tiež fotenie).

2. deň ATC Podlesok – Píla – Veľký Sokol, ústie – Veľký Sokol a Rothova roklina – Glacká cesta – Glac – Malá Poľana – Suchá Belá, záver – Pod Vtáčim hrbom – Nad Podleskom – ATC Podlesok

Dĺžka / Čas: 21,6 km / 6:40 hod.

Výška – min / max / stúpanie / klesanie: 545 / 1 025 / 738 / 738 m

3. deň Čingov – Ďurkovec – Tomášovský výhľad – Pod Tomášovským výhľadom – Kláštorisko, Horná lúka – Kláštorisko – Nad Kyseľom – Kyseľ, rázcestie – Veľký Kyseľ – Biskupské chyžky – Sokolia dolina, záver – Pod Bykárkou – Klauzy – Sokolia dolina, ústie – Kyseľ, ústie – Biely potok, rázcestie – Lesnica, ústie – Čingov

Dĺžka / Čas: 20,2 km / 8:20 hod.

Výška – min / max / stúpanie / klesanie: 506 / 1 013 / 1 053 / 1 053 m

4. deň ATC Podlesok – Hrdlo Hornádu – Kláštorská roklina, ústie – Kláštorská roklina – Kláštorisko – Nad Kyseľom – Kyseľ – Kyseľ, rázcestie – Malý Kyseľ – Suchá Belá, záver a zrýchlený presun bicyklom za dažďa po asfaltke do ATC Podlesok (zmokli sme do nitky ale vzhľadom na teplé počasie a blízkosť strechy nad hlavou to bolo celkom v pohode)

Dĺžka / Čas: 9,7 km / 3:40 hod.

Výška – min / max / stúpanie / klesanie: 536 / 955 / 698 / 288 m

5. deň Zámok v Markušovciach, Spišská Nová Ves, Kežmarok

6. deň ATC Podlesok – Suchá Belá – Suchá Belá, záver – Glac, Malá Poľana – Palc, rázcestie – Píla – Biela dolina a Stredné piecky – ATC Podlesok (po asfaltke, žiaľ bicykle tento deň pre asi slabší záujem zapríčinený horším počasím nepožičiavali)

Nedá sa inak ale musím tu spomenúť perfektné načasovanie túry, ktoré sa zadarilo mne a Vladovi Oravcovi – cca 5 min. pred Pílou (jediná možnosť flákoty na trase) začalo jemne mrholiť a krátko po príchode do krčmy sa spustil lejak, ktorý sme pekne pod strechou aj prečkali. Ostatní, ktorí sa zmotávali a dorazili o cca 1:15 hod neskôr také šťastie nemali a celkom kvalitne zmokli, našťastie bez následkov.

Dĺžka / Čas: 20,5 km / 7:55 hod.

Výška – min / max / stúpanie / klesanie: 545 / 989 / 954 / 954 m

7. deň ATC Podlesok – Nad Podleskom – Pod Kláštoriskom – Kláštorisko – Kláštorisko, Horná lúka – Kyseľ, ústie – Sokolia dolina, ústie – Sokolia dolina – Sokolia dolina, záver – Biskupské chyžky – Glac, Malá Poľana – Suchá Belá, záver a zrýchlený presun bicyklom po asfaltke (tento krát za sucha) do ATC Podlesok

Tak toto bol rozhodne zlatý klinec programu, ktorý pôvodne ani nebol v pláne. Pôvodne plánovaný Prielom Hornádu nevyzeral totiž po búrkach pre kalnú vodu príliš atraktívne a tak som zvolil náhradný program. Kto to nepozná, tak Sokoliu dolinu robí zaujímavou sústava štyroch vodopádov, z ktorých najvyšší je Závojový vodopád, a ten má výšku 70 m, ktorú treba zdolať po sústave rebríkov, stúpačiek a lávok. Úžasné a celkom hodnotný športový výkon, aby som sa vyjadril slovom klasika: „I já jsem měl co dělat“. Škoda len, že túto túru som absolvoval sám, ostatným účastníkom už akosi nezostali sily a zvolili preto pobyt v bezpečí základného tábora a jeho okolí.

Dĺžka / Čas: 12,7 km / 5:15 hod.

Výška – min / max / stúpanie / klesanie: 545 / 1008 / 869 / 459 m

Napriek počasiu, ktoré toto leto nie je práve najlepšie (viď. pohroma vo Vrátnej doline práve počas našej akcie), nám sa akosi podarilo dažďu sa vyhnúť a zmokli sme v podstate len raz. O niečo horšie to bolo s vysokou, pravdepodobne 100%-nou vlhkosťou vzduchu v hlbokých roklinách, čo spolu s vysokými teplotami vytvorilo ideálne podmienky pre vyznávačov sauny, zatiaľ čo my ostatní sme sa potili ako snáď ešte nikdy predtým. Tieto podmienky navyše vytvorili ideálne prostredie pre rôzny kúsavý či bodavý hmyz, v dôsledku čoho som ja osobne ešte asi nikdy v živote nebol taký doštípaný. Napriek týmto drobným lapáliám môžem konštatovať, že to stálo za to. Rokliny Slovenského raja sú úžasné, každá iná, niečím iným zaujímavá. Hojnosť zrážok navyše spravila ich prechod dobrodružnejším ako za suchého počasia, takže pevná a hlavne nepremokavá obuv bola rozhodne na mieste. Je pravda, že miestami to nebolo pre slabé povahy a gaučových povaľačov, čo my teda určite nie sme a tak sme si to mohli naplno vychutnať.

Čo dodať na záver? Kto ešte nebol, hopsa, hejsa do Slovenského raja.

Juraj Poláček