Akcia Compostella – 28.8. (15 dní)

Akcia Svätojakubská púť (15 dní) do Compostelly 28.8.2014

Účastníci: Dodo Benedikovič a Paľo Herceg

Bueno Camino,

tento pozdrav pútnikov nás sprevádzal celú dlhú cestu, ktorá sa volá Camino navarro a vychádza z francúzskeho mesta Saint-Jean-Pied-de Port, odkiaľ sme 28.8. 2014 začali našu cyklopúť a končí v Španielskom meste Santiago de Compostella. Toto svetoznáme pútnické mesto, ktoré navštívil v máji 1989 aj poľský pápež Ján Pavol II a je tam pochovaný sv. Jakub, je cieľom všetkých pútnikov a teda bolo aj našim hlavným a prvým cieľom. Má dĺžku 800 km, vedie hlavne po vedľajších, zväčša kamenistých cestách a je veľmi členitá. Prechádza 3 regiónmi, veľkými aj malými mestami a množstvom malých, útulných, kamenných dediniek.

Túto cestu sme prešli za 10 dní, využívali sme hlavne cyklocesty, ale tiež cesty pre množstvo pútnikov, ktorí v skupinkách i jednotlivo hádam z celého sveta trpezlivo zdolávali túto diaľku za 40-50 dní.

Prvé dni boli dosť náročné, cez Pyreneje do Španielska regiónom Baskicko. Slnko nemilosrdne pražilo a kopce boli niekedy zúfalo strmé a dlhé. Po troch dňoch sme už jazdili v regióne Kastília, kopce a slnko zostali, ale krajina sa javila veľmi pekná, samé vinohrady, takže sme si hrozna dopriali. Pútnici to vraj majú dovolené. Ďalšie dni sa krajina opäť zmenila. Vinohrady a zeleň zmizli, krajina nám pripomínala Chorvátsko, skalnatá príroda, vyprahnutá zem bez zelene, taký bol región León. Aj cesty sa trochu narovnali, dokonca sa vyskytli aj dlhšie rovinky Ale to trvalo iba tri dni, potom sa ráz krajiny zmenil. Opäť hupáky, ale veľa zelene, vres a iné voňavé rastlinstvo a hlavne samé eukalyptové lesy.

Konečne sme dorazili do Santiaga, tam nás privítal prvý dážď, ale trval iba krátko. Vyzdvihli sme si diplomy za cestu. Navštívili sme obedňajšiu svätú omšu pre pútnikov v Katedrále sv. Jakuba, tá býva každý deň pre pútnikov. To bol vskutku silný zážitok. Po omši sme šliapali ďalej do druhého nášho cieľa – k Atlantiku. Čo bolo ešte 100 km. Do Fisterre, na konci sveta sme dorazili o dva dni. Hoci som si koniec sveta predstavoval trochu inak- nebol tam žiadny plot. Mestečko bolo celkom pekné. Atlantik bol už trochu studený, takže kúpanie bolo iba po trenírky. V meste sme prespali a potom na dve etapy sme sa vrátili späť do Santiaga de Compostella. Opäť sa konala omša pre pútnikov.

Večer sme sa autobusom aj s bicyklami za 13 hod prepravili k francúzskym hraniciam a ďalej vlakom tam, kde sme pred 15 dňami začínali -do Saint-Jean- Pied-de Port.

Auto sme si našli tam, kde sme ho s malou dušičkou zanechali. Všetko si zbalili do a na auto, prespali v tej istej – nocľahárni pre pútnikov, v Albergue, kde aj prvú noc a ráno sme vyrazili smer Slovensko.

Čo na záver – je to krásny a trvalý zážitok. Spoznali sme veľa zaujímavých ľudí z radov stoviek a stoviek peších pútnikov hádam z celého sveta, ktorých sme denne predbiehali na bicykloch a spávali s nimi na ubytovniach.

Autom sme prešli 4600 km ,bicyklom najazdili 1100 km bez defektov a iných nepríjemností.

Ďakujem za priateľskú spoločnosť na ceste môjmu spolupútnikovi Dodovi Benedikovičovi. Ľ.Kraicovi za súbor máp, ktoré nám pomáhali sa orientovať na cestách a M.Nižňanskému tiež za mapy a za cenné rady pred a počas našej cyklopúte.

On ju totiž pred 2 rokmi spolu so synom a s manželkou-(klobúk dolu)- tiež prešli na bicykloch.

Palo Herceg