Silvester na Geldeku a Jelenci 31.12.

Silvestrovský pochod na Geldek a Jelenec 31.12.2015.

Na akcii sa za MKCK zúčastnili: M. Babišík, J. Budoš, P. Herceg, V. Naď, Ľ. a E. Kraicoví, J. a M. Golieroví, A. Kučerová a J. Poláček.

Ako hostia: Nina a Barbora Budošové.

Keďže sme už na Silvestra navštívili vrchol Zárub veľa krát, tak tento rok sme trochu zmenili zabehnuté pravidlo a rozhodli sme vystúpať netradične na dvoj vrchol Jelenec Geldek.

Krátko pred 9. hodinou sa pri hostinci (celý deň zavretom) v Doľanoch stretávame štyri posádky áut celkovo dvanásť turistov (tiek). Hneď po štartovacom kalíšku a obligátnom fote sa vydávame na cestu po Doľanoch smerom na Zabité. Počasie je nádherné. Konečne po dlhých dňoch plných hmiel nám slniečko spríjemňuje túto túru.

No ešte v dedine schádzame z asfaltovej cesty a meníme smer do lesov. Putujeme už len po lesných cestách lokalitou Deväť dubov. Prehúpneme sa sedlom medzi vrchmi Skalka a Sklený vrch. Po ľavej ruke potom ešte míňame vrchol Egreš.

To sa už dostávame pod samotný vrchol Geldeku. Tu stretávame veľa turistov prichádzajúcich z rôznych smerov. Na samotný vrchol je možno ísť dvoma cestami popri obore, alebo po zvážnici. My po krátkom občerstvení volíme cestu po zvážnici. Je poriadne rozbahnená, ale našťastie je všetko zamrznuté, takže je to v pohode.

Dostávame sa na vrchol Geldeku. Je tu veľa turistov, pekné výhľady, ale poriadne veterno. Takže kocháme sa len krátko a nájdeme si radšej závetrie, kde sa občerstvíme, lebo je už čas obeda.

Potom u pokračujeme na druhý vrchol nášho putovanie Jelenec vzdialený necelý kilometer. Je to prakticky po hrebení, takže je to v pohode. Musíme prejsť cez dva ploty ohraničujúce miestne obory, ale to už sa dostávame na krásnu náhornú planinu tvoriacu samotný vrchol Jelenca domácimi zvaného Keldek. Je tu trochu menej turistov, ale vo vrcholovej knihe sme dnes už tristí návštevníci. Takže bol aj tu dnes riadni frmol. Kocháme sa opäť krásnymi výhľadmi na malokarpatské vrcholy: Vysokú, Vápennú, Homolu, Klokoč…

Keďže aj tu riadne fučí, po chvíli sa poberáme teraz už smer Častá, čo je stále dolu brehom. Takže pohoda. Sme veľmi spokojní s dnešným výletom, ktorý si tesne pred Častou spríjemníme v malej lesnej horárni s domácimi priateľmi prírody, ktorí majú k dispozícii dobrý guláš, varené vínko a iné turistické dobroty.

Po takomto správnom spestrení túry nás čaká už len krátky dvojkilometrový presun do Dolian, k naším autám.

Prežili pekný deň v krásnej prírode a tak po rozlúčení a zaželaní si všetkého dobrého do nového roku, poberáme sa domov dosilvestrovať ešte posledné chvíle starého roka.

Ľ. Kraic 31.12.2015