Akcia Povianočná turistika 27.12.

Povianočná pešia turistika 27.12.2015 zo Smoleníc cez Bukovú do Smoleníc.

Akcie sa za MKCK zúčastnili: J.Golier, M.Babišík, J.Budoš, I.Naništa, Ľ.Kraic, E.Kraicová, L.Rosa, J.Benedikovič, A.Kučerová, V.Naď, J.Čavojová, D.Polák, A.Masaryková, J.Antal, P.Herceg, J.Poláček, H.Gurínová, V.Putera,

Ako hostia: Edita Antalová, Milan Liška, V.Vidová, Eva Corticelli, Rastislav Mocko, Viera Gubiová, Veronika Miklošovičová, Miloš Miklošovič, Vladimír Trajlinek.

Spolu: 27 účastníkov, z toho 18 členov MKCK a 9 hostí, 17 mužov a 10 žien.

Trasa ktoru navrhli Milan Babišík a Ján Budoš viedla:
Štart cca o 9:30 h zo Smoleníc, žel. st.- okolo „Obalovačky“ /žltá zn./- prechod na výsek Plynovodu- Buková dedina /občerstvenie/- smer Brezinky pod Ostrým Kameňom – sedlo Záruby- Vlčiareň- Smolenice , žel.st Cieľ po cca 18,5km okolo 16 hod – stredná trasa.

Tak ako každý rok po Vianociach sa aj v tomto roku stretávame na pešej túre do Malých Karpát/ al. Považského Inovca Trasa je vždy trochu iná. Podmienkou je aby nebola extrémne náročná, dostupná vlakom, či BUSom. Aj tohto roku bola učast na akcii viac ako slušná, keď súpisku doplnilo 9 turistických kamarátov(-tiek). Vianočné dobroty a koláčiky tak prišlo „vyšliapať“ na trasu spolu 27 turistov(-tiek).

Po vystúpení z vlaku v Smoleniciach sa o 9:30 h zvítame s partiou z Piešťan, Vrbového, Zelenča a okolia ktorí prišli autami. Keďže je ešte „ranná“ hmla tak štartovú fotku tentoraz nerobíme. Predpoveď počasia hovorí o teplote cca od +2 st do +8 st.C s inverzným charakterom počasia v nížinách, čo sa aj potvrdzuje. Po spresnení trasy Milanom Babišíkom vyrážame v ústrety blatovému chodníku a hmly. Tempo pochodu je primerané aby všetci stačili. Prvé občerstvenie je na lúke pod plynovodom kde dáme aj prvé fotografie. Tekutiny „rôzneho“ druhu idú na odbyt spolu s domácimi dobrotami od našich drahých polovičiek. Cesta ubieha pomerne rýchlo. Občas sa z oparu vynoria pekné výhľady na údolie i kopčeky pred nami.

Okolo obeda prichádzame popri kostole do obce Buková kde robíme prestávku na občerstvenie na terase miestneho pohostinstva. Je tu fajn sedenie na slniečku ktoré nás zohrieva svojimi lúčmi. Po krátkom obede a doplnení tekutín sa lúčime s jediným cyklistom na dnešnej túre Milanom Liškom (z partie od Trnavských sršňov) ktorý ide domov na bicykli a zaželáme si úspešný Nový rok. Zvyšok „pelotónu“ pokračuje okolo PD Buková asfaltkou až po rázcestie Brezinky pri Ostrom kameni. Sme asi v polovičke pochodu a tak uvažujeme kedy asi prídeme do cieľa?! Čas hovorí, že sme ešte v „limite“ a vlak o 16:30 v Smoleniciach je reálne možné stihnúť. Cesta sa trocha dvíha ale v družnom rozhovore sa ani nenazdáme a sme v sedle pod Zárubami.

Tu nastáva čas na spoločné foto a prípitok so želaním zdravia, šťastia, lásky a vzájomného porozumenia po celý nasledujúci rok 2016. Keďže sme tu na pomyslenom „vrchole“ nášho pochodu, čaká nás už len záverečné klesanie cez Čertov žľab a chodníkom ku Smolenickému zámku. Kúsok vľavo od rázcestia ku Molpíru sa ešte krátko občerstvíme pri prameni vedľa cesty. Opäť vchádzame do hmly (nie je vidieť zámok) a tak po pamäti „strihneme“ cestu okolo jazierka pod zámkom ku štadiónu a kostolu. Cez mobil sa spájame s Jurajom Golierom a upresňujeme príchod na žel. stanicu Smolenice. Krátko po 16 hod sme už všetci v cieli pochodu na terase staničného občerstvenia. Ešte stihneme doplniť tekutiny a rozlúčiť sa s kamarátmi, ktorí prišli na túru autami z Piešťan, Vrbového, Zelenča a okolia.

Noc padá na krajinu súčasne s prichádzajúcim vlakom od Kútov. Máme v nohách cca 20 km peknej MK trasy a v duši „pocit dobre vykonanej práce“. Vďaka patrí všetkým za peknú účasť na akcii a zvlášť Milanovi a Jančimu za tip na trasu koncoročnej turistiky.

V mene svojom i výboru MKCK prajem všetkým členom(-kám) klubu ako aj „sympatizantom“ a kamarátom(-kam) v Novom roku 2016

VSETKO NAJLEPSIE VELA ZDRAVIA STASTIA LASKY A BOZIEHO POZEHNANIA.

V Trnave dna 29.12.2015

Zapísal: Igor Naništa