Zimný zraz KST 28.-31.1.

49. ročník Slovenského zimného zrazu turistov v B.Štiavnici 28.-31.1 2016

Akcie sa za MKCK zúčastnili: Naď, Šuga, Gieci, Oravec, Putera, Čavojová,a Herceg.

Ako hostia: Modrovský, Mocko a Hronský

Tak táto zima je na šľak trafenie, nadávalo takmer 1250 účastníkov zrazu, z ktorých väčšina (optimisti) brala zo sebou aj bežky.

Ja s Vladom sme ich nebrali (a Tónovi sme to tiež neodporučili), darmo, skúsenosť sa nedá kúpiť.

Bežkárske trasy – bolo ich naplánovaných 5 – boli zrušené pre nedostatok snehu a nahradené ďalšími pridanými pešími trasami v blízkom okolí aj do Štiavnických vrchov.

Na piatok sme si na prezentácii zjednali pešiu trasu na Sitno, o ktorú bol veľký záujem. Šesť autobusov nás vyvážalo na Počúvadlo(640 m.n.m.),odkiaľ sme o 9:30 v dvoch skupinách šliapali najskôr v blate a potom v snehu a ľade na Sitno (1009 m.n.m).

Na vrchole Sitna sa ukázalo slnko, aj Perinbaba niečo nasypala. Koliba bola otvorená a plná vysmädnutých a hladných turistov.

Po občerstvení sme sa vydali dobiť neďaleký Sitniansky hrad, žiaľ, prišli sme o 400 rokov neskôr, Turci nás predbehli. Späť sme po zvážniciach prišli na Krížnu a dlhším zostupom aj po ľadových úsekoch do Štiavnice a autom do Vyhní, kde sme boli ubytovaní vo vilke Sokáč. Tam nás čakal Tóno. Po obligátnom privítaní nasledoval opäť horúci wellness, potom dobré pivko a spánok.

Druhý deň nás čakala túra zo Štiavnice na Červenú studňu. Tam sme sa stretli s Julom H. Ten si robil len ľahké prechádzky, ďalej sme pokračovali cez Paradajs, Tanád (pekné stupáky), Klinger do Štiavnice.

Večer bola znovu klasika – wellness, pivko a spánok. Na ukončenie zrazu a papučový bál sa nám do Štiavnice už nechcelo.

V nedeľu doobeda sme sa okúpali v horúcom bazéne v Sklených Tepliciach a potom šup domov oddýchnutí a plní zážitkov zo zimného zrazu.

Paľo Herceg