Čierna Hora – Budva 27.5. až 5.6

Zápis Čierna Hora Budva, 27.5. – 5.6.2016

Akcie sa zúčastnili členovia MKCK: Juraj Poláček, Henryk Molnár, Igor Matkovčík, Pavol Herceg, Miroslav Šuga, Helena Gurínová, Božena Ilavslá, Jozef Benedikovič a Ľubomír Rosa

Po ceste do Čiernej Hory sme absolvovali prehliadku Dubrovníka (od r. 1979 zapísaný do listiny svetového kultúrneho dedičstva organizácie UNESCO).

Plánovaný cyklistický ako aj ostatný program v mieste pobytu bol dovolenkovo dobrovoľný, pričom viacerí účastníci príležitostne zvolili rekreačnejšie alternatívy, a to zväčša kúpanie a opaľovanie.

1. pobytový deň (nedeľa): Bojana Budva

Štart: Bojana (Velika plaža)

Cieľ: Budva

Dĺžka: 91,9 km

Prevýšenie: 1 173 m

Na trase, ktorá sa čo možno najviac držala pláží a promenád, sa nachádzajú známe letoviská Ulcinj, Bar, Sutomore, Petrovac a Sveti Stefan (od roku 2007 žiaľ môže bežný smrteľník tento skvost obdivovať len z pobrežia, nakoľko samotný polostrov je prístupný len pre ubytovaných za nekresťanské peniaze).

2. pobytový deň (pondelok): Cetinje Budva

Štart: Cetinje

Cieľ: Budva

Dĺžka: 63,0 km

Prevýšenie: 949 m

Cetinje je bývalé hlavné mesto Čiernej Hory, v ktorom sa nachádza množstvo historických pamiatok. Čerešničkou na torte bol potom na trase zjazd z nadmorskej výšky cca 900 m s úžasnými výhľadmi na Boku Kotorsku (jediný fjord v Stredozemnom mori), ktorá pozostáva z Hercegnového, Tivatského, Risanského a Kotorského zálivu, čo je jedno z naj, čo môže Čierna Hora ponúknuť.

3. pobytový deň (útorok): Individuány program

Voľný deň sme strávili plážovaním na ostrove Sveti Nikola a prehliadkou historického centra Budvy.

4. pobytový deň (streda): Kotorski a Risanski záliv

Štart a cieľ: Budva

Dĺžka: 89,2 km

Prevýšenie: 579 m

Cesta do Kotorského zálivu je možná cez tunel Vrmac (1 637 m) alebo cez cca 300 m vysoký priesmyk. Ten tunel nie je pre slabšie povahy a klaustrofobikov, každopádne pre jeho prejazd (ako aj každého iného tunela) je nevyhnutné funkčné osvetlenie bicykla. Keďže nie sme žiadne padavky, zvolili sme tunel a bol to teda celkom slušný adrenalín tunel je síce dosť šikoký, dobre osvetlený a ani doprava nebola moc frekventovaná, zato ventilácia hučala ako keď štartuje prúdové lietadlo. Trasa okolo samotných zálivov, ktorej súčasťou bol trajekt Lepetane Kamenari (premáva podľa potreby nonstop – bicykel 1 EUR, cyklista zdarma) to však plne vynahradila takmer žiadna premávka, minimálne prevýšenie a nádherná scenéria. Žiaľ v polovici trasy začalo pršať a tak sme museli vynechať prehliadku mesta Kotor a z plánovanej cesty cez priesmyk zostal opäť tunel 40 km v daždi, zmokli sme do nitky.

5. pobytový deň (štvrtok): plavba loďou

Deň sme strávili celodennou plavbou loďou z Budvy do historického opevneného mesta Kotor s tromi cca hodinovými zastávkami na pláži Žanjice, v meste Herceg Novi a na ostrove Gospa od Škrpjela. Po vylodení sme absolvovali prehliadku historického opevneného mesta Kotor, čo našťastie plne vynahradilo predchádzjúci zmoknutý deň.

6. pobytový deň (piatok): Bar – Virpazar

Štart: Bar

Cieľ: Virpazar

Dĺžka: 43,4 km

Prevýšenie: 925 m

Cieľom tejto trasy bolo Skadarske jazero, ktorého zhruba tretina leží v Čiernej Hore a zvyšok v Albánsku. Jazero od mora delí pomerne vysoké pohorie Paštrovska Gora, ktoré bolo potrebné zdolať. Pred začiatkom stúpania sme spravili ešte krátku odbočku do mestečka Stari Bar, ktorému dominujú zrúcaniny starobylého mesta, zničeného v roku 1878 pri jeho dobytí a následnom odchode Turkov. Zvyšok trasy bol hodnotný športový výkon, no z hľadiska očakávaných výhľadov na Skadarske jazero bol však tak trochu sklamaním, nakoľko tie sa scvrkli len na poslednú zákrutu pred Virpazarom z výšky cca 50 m.

Zhodnotenie:
Vynikajúce ubytovanie a strava v komplexe Slovenska Plaža, na daný termín už pomerne dosť ľudí, pričom sa však viaceré pláže ešte len pripravovali na sezónu a pripomínali skôr stavenisko. Najväčším problémom bola značná intenzita dopravy na hlavnej ceste pozdĺž pobrežia, čo viacerých účastníkov priviedlo k presvedčeniu, že Čierna Hora nie je zrovna cyklistická oáza. Navyše práve prebiehala rekonštrukcia niektorých ciest, čo spôsobovalo dopravné zápchy. Našťastie vedľajšie cesty už tak frekventované neboli a navyše všetky nedokonalosti plne vynahradili nádherné prírodné scenérie a množstvo historických pamiatok, takže myslím, že návštevu Čiernej Hory nikto neľutuje.

Juraj Poláček