Akcia Po Strednom Považí 20.8.

Akcie sa za MKCK zúčastnili: Juraj Poláček, Dušan Surovčík, Ľuboš Kraic, Emília Kraicová a Igor Matkovčík

Ako hostia: Marianna Farkašovská, Jana Lukačovičová a Róbert Lukačovič

V sobotu 20.8.2016 sa uskutočnila ďalšia z plánovaných cykloakcií MKCK, ktorou bol tento krát výlet na Stredné Považie s trasou: Dubnica nad Váhom – Bolešov – Kameničany – Slavnica – Pruské – Lednické Rovne – Púchov – Milochov – Považská Bystrica – Dolný Moštenec – Horný Moštenec – Horný Lieskov – Dolný Lieskov – Tŕstie – Riedka – Jaseňová – Mojtín – sedlo Mraznica – Košecké podhradie – Košeca – Ilava – Dubnica nad Váhom.

Akcia sa uskutočnila za takmer ideálneho cyklistického počasia, teda polojasno, teplota tak akurát, polojasno, len veľmi slabý vietor a zúčastnilo sa jej 8 cyklistov a cyklistiek. Miestom štartu (i cieľom) bola železničná stanica v Dubnici nad Váhom, odkiaľ sme vyrazili krátko po ôsmej hodine.

Prvou zástavkou na trase bolo letisko Slavnica, ktoré je sídlom známeho a aktívneho dubnického aeroklubu. Na letisku sa nachádza menšia výstavka historických bojových i civilných lietadiel, medzi iným aj TU-134A, ktoré bolo dlhé roky ozdobou piešťanského letiska, kde však žiaľ pomaly ale isto chátralo, až kým sa ho neujali nadšenci zo Slavnice.

Ďalšou zastávkou, tento krát kultúrne duchovnou bol románsky kostolík sv. Jána Krstiteľa, ktorý bol postavený v dnes už zaniknutej osade Pominovce niekedy v priebehu 12. storočia a ktorý sa nachádza neďaleko letiska Slavnica.

Počas bicyklovania treba doplňovať tekutiny a tak nasledujúcou zastávkou bola reštaurácia Furman v Pruskom, odkiaľ sme sa následne prebicyklovali cez Lednické Rovne, Púchov a okolo Nosickej priehrady cez Milochov do Považskej Bystrice, kde sme v salaši Bystričan doplnili živiny aj v pevnej forme.

Týmto sa skončila ľahšia, takmer rovinatá časť našej trasy a začali kopce. Prvým bolo stúpanie cez Dolný a Horný Moštenec s následným prudkým klesaním nespevneným terénom do Horného Lieskova, čo bolo však okamžite odmenené ľahším úsekom po kvalitnom asfalte cez Dolný Lieskov, Tŕstie, Riedku a Jaseňovú pod Mojtín. Tu nasledoval „zlatý klinec programu“, a to náročné stúpanie z triedy „tankodrom“ na Mojtín. Tlačili sme všetci a tak nejaký ten osviežujúci nápoj v mojtínskom hostinci bol celkom zaslúžený.

Nasledoval parádny zjazd za odmenu, nasledovaný vcelku prijateľným stúpaním po asfalte, ktorý už pamätal aj lepšie časy a neskôr spevnenou lesnou cestou do sedla Mraznica, odkiaľ sme sa spustili späť do civilizácie poľnou cestou do Košeckého Podhradia.

Zvyšná časť trasy cez Košecu a Ilavu do Dubnice nad Váhom bola potom už len brnkačka, aj keď na niektorých účastníkoch bolo poznať, že už majú dosť. Po príchode do cieľa prebehlo náležité vyhodnotenie akcie v miestnej reštaurácii Kocka, ktorá nás dosť zaskočila cenami – napr. káva za 40 centov je v dnešných časoch u nás doma dosť Sci-Fi.

Táto akcia patrila svojou dĺžkou, celkovým prevýšením ale najmä ťažkými úsekmi nespevneným terénom medzi tie náročnejšie, preto si všetci účastníci zaslúžia pochvalu za jej absolvovanie. V každom prípade náročnosť trasy bola kompenzovaná zaujímavými zastávkami, nádhernými výhľadmi a nakoľko aj počasie prialo, celková známka za „umelecký dojem“ je jednotka.

Záverom ešte štatistické údaje:
– dĺžka trasy: 92 km

– celkové prevýšenie: 916 m

Juraj Poláček