Akcia Balaton 1.9. až 4.9.

Akcie sa za MKCK zúčastnili: Božka Ilavská, Juraj Poláček, Anka Kučerová, Hela Gurinová, Miro Šuga, Heňo Molnár, Jožko Benedikovič, Janka Čavojová, Lubo Rosa, Dušan Surovčík a ako garant Vlado Naď.

Ako hostia: Majka Ondrašinová a Vierka Gubiová.

Po úspešnej minuloročnej plánovanej akcii Passau-Bratislava sa začalo rozmýšľať, čo dať do plánu na rok 2016. V kurze bolo Kampa-Dyje-Morava, alebo Balaton. Po dohode s Ankou Kučerovou voľba padla na Balaton. Zaradením Balatonu do nášho ročného plánu na 1.9-4.9 2016 a prihlásením záujemcov som začal zháňať odvoz – dovoz ubytovanie a naplánovať trasu, čo sa mi aj podarilo.

Konečne nastal deň odchodu. Zraz bol na železničnej stanici v Trnave o 7:00 hod. Po naložení batožiny a bicyklov o 8:00 h sme nabrali smer Balaton. Pred hranicami vo Veľkom Mederi pri Tesku bola zástavka na poslednú možnosť si niečo dokúpiť za Eurá. O 12:00 h sme dorazili k Balatonu do mestečka Csopak, kde sme sa vyložili a dohodli s dopravcom, o ktorej hodine má 4.9. pre nás prísť.

Po vyznačenom cyklochodníku vyrážame na okružnú cestu okolo Balatonu, kde sú samé platené aj neplatené pláže, hotely, stánky so suvenírmi a občerstvením. Keďže hlad sa prihlásil a niečo pridalo aj slnko, rozhodli sme sa pre doplnenie potrebných kalórií a ochutnali Maďarskú gastronómiu v podobe halászlé, ktoré mali skoro v každom občerstvení. Nálada bola dobrá, cesta pomaly ubiehala, len to slnko bolo neúprosné. Vyčerpaní po prejdených 80km o 20.00 h sme dorazili do dedinky Vonyarcvashedy, kde nás už domáci očakávali.

Druhý deň sme sa zobudili do krásneho slnečného dňa a pokračovali smer Keszthely. V Tesku sme kúpili niečo na raňajky a pokračovali do kúpeľného mestečka Hevíz, kde sú termálne prírodné kúpaliská. Dvojhodinovú prestávku niektorí využili na kúpanie a niektorí na prehliadku mestečka. Po dohodnutom termíne sa pokračovalo na Keszthely, kde sme sa zastavili pri Festetics-kastély. Tento objekt je štvrtým najväčším kaštieľom krajiny a teraz po renovácii očakáva húfy návštevníkov. S menšími zástavkami na občerstvenie a naplnenie žalúdkov prichádzame o 19.00 h po prejdení 70km do mestečka Balatonlelle, kde sme mali zabezpečené ubytovanie. Po ubytovaní nastáva prehliadka mesta, niečo pojesť, popiť a ísť spať.

Tretí deň je opäť slnečný a v pohode pokračujeme smer Siofok. Po ceste, keďže máme čas, sa zastavujeme na obed v Balatonfoldvár. Tu sa konali medzinárodné preteky na kočoch (trochu spestrenia aj pre nás). Ďalej po ceste prichádzame o 15:00 hod do Siofoku. Po ubytovaní niektorí využívajú slnečný deň na kúpanie sa v Balatone, alebo na prechádzku. Večer sme si na chvíľu posedeli. Tu som sa všetkým poďakoval za účasť na akcii. Niečo sme popili, hovorili vtipy a išli spať.

V nedeľu nás čakal posledný úsek cesty, ktorý prebiehal v dobrej nálade a dokonca sa spievali aj slovenské pesničky. Dorazili sme na dohovorené miesto s dopravcom, ktorý nás už čakal, naložili batožinu, bicykle a vydali sa smer Trnava. V Trnave nás Jožko Benedikovič pozval k sebe domov všetkých na kávu, za čo mu ďakujem.

Ešte raz sa chcem všetkým poďakovať, že boli spokojní s plánom, ktorý sme absolvovali, že akciu zvládli pokojne, boli ohľaduplní voči ostatným a dávali si pozor, aby sa niečo nestalo. Menšiu poruchu, ktorá sa stala Majke, však Dušan vyriešil a pomohol dať bicykel do takého stavu, aby sa mohlo pokračovať ďalej.

Zápis napísal garant Vlado Naď.