Jur-Lozorno a späť 14.5.2017

Akcie sa za MKCK zúčastnili: I. Naništa, V. Oravec, M. Babišík, L. Kraic, M. Kraicová, D. Fáziková, M. Farkašovská, P. Herceg, J. Budoš, J. Poláček, H. Gurínová, I. Matkovčík, J. Nádaský

Hostia: M. Modrovský, D. Janus, M. Líška, M. Krivosudská, V. Rožič, J. Rusnák, M. Jurčo, I. Šikula

 V nedeľu ráno sme sa stretli na stanici vo Svätom Jure. Ja som s Milanom trochu meškal, lebo sme ako kolegovia mali povinnosť sa zúčastniť svadby nášho mladého kolegu a pobudli sme tam do neskorej noci. Posledných účastníkov sme vyzdvihli na námestí malého malebného mestečka Svätý Jur, nášho začiatku dnešnej cyklotúry.

Pred prvým a dosť ťažkým stúpaním sme sa posilnili v jedinej otvorenej krčmičke v Neštichu. Potom sme sa vyrútili na kopec – smer Tri bresty. Minuli sme Pod salašom a Košarisko. Pred Košariskom Marianna dostala defekt na svojej pologaluske. Mali sme v tíme vynikajúceho servismena od hostí (Vila Rožiča) a vďaka jemu sa čakanie na opravu defektu urýchlilo. Po dosiahnutí Košariska nasledovalo krásne klesanie dlhou dolinou, ktorá bola brázdená meandrami potoka a zdržami vody. V Lozorne nás podľa plánu čakala prestávka na obed v Hostinci u Melónka.

Po kvalitnom občerstvení sme sa vybrali k Reštaurácii pri mlyne, kde bol nesmierne krásny skanzen dávno minulých časov so svojimi drevenými domčekmi, mlynom, lávkou a riečkou. Na našej ceste ďalej sme obišli priehradu z opačnej strany a začalo stúpanie po rozbitej asfaltke na Červený domček.

Pred Červeným domčekom sme stratili Jura a neskôr aj jeho celú osádku auta, lebo on išiel podľa trasy, ale ja som plánoval trochu ináč ako mi môj software naplánoval. Po vcelku krásnom zjazde sme prišli na okraj Stupavy. Juro aj s osádkou auta prešiel celú Stupavu aj s námestím a krásnymi budovami. My sme sa občerstvili pred posledným stúpaním v Borinke v šenku Pajštúreň, kde by si prišla na svoje aj naša členka Anka, lebo tam mali utopencov. My sme volili medzi PU-čkom (12 Plzeň) alebo dešťovkou (10 Gambrinus).

V Medených Hámroch sme odbočili na žltú cykloznačku a čakalo nás tvrdé stúpanie po krásnej asfaltke smer Biely Kríž. Na Biely Kríž nás doviedla modrá cyklocesta a do cieľa nášho ďalšieho občerstvenia nás priviedla turistická modrá po offroadovom teréne cez skok ponad malým domčekom, ktorý sme radšej obišli a peším výstupom na strminu pred cieľom. Pri stúpaní ešte Drahoš dostal defekt, mysleli sme, že nás ešte dohoní, ale na vrchole sme už nečakali a ponáhľali sme sa do miesta občerstvenia, na Biely Kríž. Vo Včelíne bolo veľa cyklistov, ktorých sem prilákalo slniečko.

Ja a Milan sme ešte mali naplánovanú druhú zmenu, nočnú v práci, čiže sme sa rozlúčili a pádili sme po ceste okolo Javorníka do Svätého Jura k autu. Ostatní cyklisti sa spustili zjazdom do Rače, kde nastúpili do vlaku smerom do Trnavy.

Táto trasa v Malých Karpatoch nebola náročná na najazdené kilometre, ale na svoj pomerne bohatý výškový profil. Vyznačovala sa hlavne krásnymi dolinami, stúpaniami do sediel, zurčiacim potokom, chatkami, skanzenom a dobrou partiou cyklistov. Podstatné je, že do partie dobre zapadli aj cyklisti, ktorí sa zúčastnili ako hostia na tejto akcii.

Jano