Neusiedlerské jazero – juh 17.6.2017

Akcie sa za MKCK zúčastnili: D. Ješko, L. Slaný, Ľ. Kraic, D. Fáziková, M. Novák, J. Nádaský, J. a M. Golier, I. Matkovčík, V. Gubiová, J. Poláček, A. Kučerová, B. Ilavská, J. Lukačovičová a V. Oravec.

Ako hostia: I.a J. Jaslovskí, Markech, B. Polocik, P. Julíny, S. Gubi, D. a J. Novákoví, J. Rusnák, M. Krivosudská, V. Rožič, I. Zeman, M. Modrovský a O. Bališová.

 Cyklistický fenomén Neusiedlerské jazero má medzi členmi MKCK a ich priaznivcami veľký ohlas, takže ani nepriaznivá predpoveď počasia a hlavne avizovaný búrlivý vietor im nestáli v ceste zúčastniť sa na cyklotúre po južnej strane jazera.

Na parkovisku v mestečku Podersdorf am See sa nás stretáva celkom 29 účastníkov odhodlaných popasovať sa s touto prognózou. Našťastie z nepriaznivej predpovede sa splnila len tá o vetre. Ten fúkal „statočne“ až sme mali obavu, či kvôli vlnám budú vôbec premávať trajekty. Našťastie trajektom vietor problém nerobil.

Ráno po skompletovaní celej posádky, rannej kávičke a jednom „orosenom“ a hlavne po štartovacom fote sa cca okolo desiatej hodiny vydávame na cestu. Ideme po cykloceste B20 smerom na juh, takže vietor nám fúka do chrbta. Všetko ide ako po masle, v pohode stíhame trajekt z Illmitzu do Mörbisch am See. Jazero je trochu búrlivé, ale trajekt a naše žalúdky to v pohode zvládajú.

Pretože Mörbisch je hraničné mesto a my máme obavy, či v Maďarsku za eurá niečo kúpime, tak sa tu pre istotu zastavíme občerstviť sa v miestnej reštaurácii.

Prechádzame hranice a čochvíľa sme vo Fertörakosi pri jaskynnom divadle Köfejtö. Tu sa konajú rôzne kultúrne predstavenia – opery, muzikály, koncerty… využívajúce špecifickú akustiku tohto prostredia. Dlho sa tu nezdržíme a pokračujeme ďalej cez dediny Balf, Fertöboz, Hegikö a Fertöd. Cesta nám ubieha veľmi rýchlo, lebo vietor nám stále fúka do chrbta.

Vo Fertöde sa zastavíme a dáme si rozchod. Je tu pekný zámok Eszterhazyovcov s priľahlým parkom a možnosť občerstviť sa v miestnych na to určených zariadeniach. Je tu možné platiť aj eurami. Pretože sme veľmi početná skupina, prestávka sa značne predĺži.

Bohužiaľ odtiaľto teraz otáčame smer a začíname po našej ceste naplno pociťovať nepriaznivé účinky severného vetra, ktorý nám bude až do cieľa etapy fúkať rovno do čela. Náš postup sa teraz značne spomalil a naplno sa ukázalo, kto má akú kondičku.

Cez Lászlómajor a Fertöújlak prichádzame späť do Rakúska. Vietor stále nepríjemne duje rovno do očí, tak v Apetlone sa skupinka značne vyčerpaných cyklistov oddelí od trasy a smeruje priamo do Podersdorfu ku autám. My ostatní pokračujeme v plánovanej trase cez jazerá Seewinkel. Putujeme popri jazerách Lange Lacke a Zicksee. Je tu vidieť veľa vodného vtáctva, rozhľadne, exempláre starých pákových studní, bocianie hniezda – proste pravá maďarská puszta.

Od jazera Zicksee to máme do cieľa už len 10 km. To nám dodá trochu síl do záverečného boja s protivetrom.

Do cieľa etapy prichádzame krátko pred pol siedmou v podvečer. Tu sa stretávame aj so skupinkou, ktorá si to od Apetlonu skrátila. Každý má toho už dosť, ale každý je šťastný, že to zdolal. Videli sme teraz aj južnú časť jazera a aj neďaleké stepné jazerá Seewinkelu. Máme prejdenú jednu z cyklistických top destinácií Rakúskeho Burgenlandu. Verím, že to nebola posledná návšteva tejto oblasti a že sa sem ešte určite vrátime.

Ľ. Kraic